- 250 g makaronu
- 200 g twarogu
- słoik migdałów w miodzie waniliowym
- ok. 125 g ricotty
- nieco mleka
- ekstrakt waniliowy
Migdałowy makaron w sosie twarogowo-miodowym.
Ta wersja makaronu na słodko naprawdę uzależnia. Taki posiłek to idealne wyważenie proporcji nakładu pracy do efektu. Polecam!
PRZEPIS:
- Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu.
- W blenderze zmiksuj wszystkie pozostałe składniki. Migdały w miodzie można zastąpić dwiema garściami migdałów (nie muszą być blanszowane) i 3 łyżkami miodu. Nie miel migdałów na proszek, powinny być rozdrobnione, ale wyraźnie wyczuwalne w sosie.
- Spróbuj sosu, w razie potrzeby dodaj miód lub mleko. Uważaj z ilością mleka – sos powinien być dość gęsty.
- Przelej sos do dużej miski. Ugotowany makaron odcedź i od razu przełóż do miski. Wymieszaj i podawaj.
Pierwsze słyszę o makaronie z zarodkami, zainteresuję się tematem i sklepem, a póki co zrobię w weekend ten sos do któregoś razowego makaronu. Super, od dawna miałam ochotę na makaron na słodko, ze szkoły pamiętam jeszcze taki nie z sosem sensu stricto, a chyba po prostu z twarogiem.
Fajny pomysł na makaron z serem. I bardzo ładnie podany.
Makaron z serem, a jaki elegancki :)
Makaron z serem to dla mnie smak dzieciństwa!