Leggiadro – w wolnym tłumaczeniu znaczy pełen wdzięku albo uroczy…

To pierwsza czekolada ze stewią, jakiej mieliśmy okazję próbować. Brak doświadczeń z innymi stewiowymi tabliczkami wyklucza w związku z tym jakiekolwiek porównania. Będzie tylko i aż o wrażeniach debiutantów ;-)

Gorzka czekolada Leggiadro słodzona stewią (bez cukru) to produkt włoskiej marki OXICOA, za której dystrybucję w Polsce odpowiada API FOOD.

Czym jest stewia (łac. Stevia Rebaudiana)?

To roślina rosnąca na górzystych obszarach Paragwaju i Brazylii. Z jej liści pozyskuje się substancje słodzące o stężeniu słodyczy do 250 razy większym od sacharozy. Ta naturalna substancja słodzi, jak należy, a jednocześnie (ponoć):

1. nie podnosi poziomu cukru we krwi,
2. nie powoduje próchnicy zębów, oraz
3. jest zdecydowanie mniej kaloryczna w porównaniu z cukrem.

Pierwsze wrażenie po otwarciu opakowania to apetyczny, przyjemny i czysty (nieprzytłumiony zapachem cukru) aromat kakao. Wizualnie tabliczka, choć waży tylko 50 g, sprawia całkiem solidne wrażenie. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że jest jej więcej, niż wskazuje notka na opakowaniu.

Struktura czekolady jest zwarta i jednolita. Twarda, solidna tabliczka, podzielona na 8 konkretnych rozmiarów kostek, fajnie chrupie pod zębami. Forma czekolady, tj. dość gruba tabliczka podzielona na duże kawałki, udanie „tuszuje” jej niewielką masę i sprawia, że jest w co się wgryzać.

W czekoladzie wyczuwalne są przyjemne, choć mocno zaznaczone słodkie nuty. Stewia jest bardzo słodka, ale jej słodycz w pierwszym odbiorze jest jakby mniej natarczywa. Czekolada ma przyjemniejszy aromat – czystszy, bardziej kakaowy. Chwilę po zjedzeniu kilku kawałków (tu: 8 kostek na 2 osoby) pojawia się jednak uczucie zdecydowanego nasycenia słodyczą, co może wynikać z faktu, że stewia, choć wyróżnia ją niższa wartość energetyczna w zestawieniu z cukrem, przewyższa cukier, jeśli chodzi o jej słodzącą moc. Generalnie, zastąpienie cukru stewią nie wpływa niekorzystnie na smak. Co więcej, wydaje się, że gdyby nie informacja na etykiecie, trudno byłoby odgadnąć, że w produkcie użyto właśnie tej, a nie innej substancji słodzącej. Efektem użycia stewii jest natomiast mniejsza o 30% wartość energetyczna czekolady (tj. ok. 192 kcal w 50 g tabliczce przy ok. 300 kcal na 50 g czekolady słodzonej cukrem).

OXICOA to jedna z lepszych, nieznanych nam wcześniej, gorzkich czekolad, na jakie ostatnio trafiliśmy. Niższa o 30% wartość kaloryczna w zestawieniu z innymi czekoladami słodzonymi cukrem to sensowny argument za stewią, która jest składnikiem pochodzenia naturalnego, skutecznie dosładza, dodana w odpowiednich proporcjach jest nie do odróżnienia od cukru, a produkty spożywcze (w tym zwłaszcza wszelkiego rodzaju słodycze) z jej dodatkiem wyraźnie tracą na wartości energetycznej, bez szkody dla ich walorów smakowych.

Podsumowując, recenzowana czekolada to całkiem wdzięczny (czyt. udany) kompromis pomiędzy gorzką a mleczną, ponieważ z jednej strony zawiera sporo kakao (70%), z drugiej natomiast jest raczej łagodna w smaku i pozbawiona typowej dla gorzkich tabliczek, wytrawnej goryczy. Poza tym, jest zdecydowanie słodka, ale nie zawiera cukru. Rezygnacja z cukru na rzecz stewii pozwoliła zachować słodki smak, bez konieczności sięgania po słodziki sztucznego pochodzenia. Odchudzonej za pomocą stewii czekoladzie bez cukru mówimy „tak”.

Ocena 90/100

Dodatkowa uwaga: tabliczka widoczna na zdjęciu pokryta jest czymś w rodzaju patyny; druga czekolada Oxicoa, która do nas trafiła, była jej prawie zupełnie pozbawiona. Obydwie czekolady miały ten sam termin przydatności do spożycia (kwiecień 2013), a wspomniany wyżej osad nie miał wpływu na smak.

Waga: 50 g
Opakowanie: folia z nadrukiem
Skład: masa kakaowa, masło kakaowe, lecytyna sojowa, inulina, erytryt, glikozydy stewiolowe (ekstrakt ze stewii). Zawartość kakao: min. 70%
Produkt bezglutenowy
Producent: OXICOA, Ita
Gdzie kupić: Kuchnia Włoska
Cena ok. 11 zł

LUBISZ CZEKOLADĘ? Sprawdź Asertywną Czekoladową Listę Przebojów Faceta i Kuchni!