- 1 trewal (ok. 600 g)
- 1 jabłko (tutaj: golden delicious)
- kawałek imbiru wielkości palca
- 2 łyżki octu jabłkowego lub 1/2 cytryny
- garść orzechów nerkowca
- garść świeżych listków majeranku
- garść świeżych listków mięty
- łyżka świeżych listków tymianku
- 4 łyżeczki czerwonego pieprzu
- pieprz
- oliwa extra vergine
Pasta z trewala czyli szybka, prosta i efektowna pasta z wędzonej ryby z dodatkiem soczystego jabłka.
Jabłko zawsze dobrze komponuje się z rybami. Świetnie współgra ze śledziami (ŚLEDŹ Z JABŁKIEM), anchois (ANCHOIS Z JABŁKIEM) oraz z wędzonymi rybami. Świeży smak i soczystość jabłka (podobnie zresztą, jak cytryny) świetnie równoważy tłustość wędzonej ryby. Tym bardziej, że użyłem tu trewala, który jest bardziej kremowy i wyraźnie tłustszy niż na przykład dorsz. W razie potrzeby, trewala możesz zastąpić łatwiej dostępną makrelą.
Pasta jest – jak zawsze – bardzo prosta i bardzo smaczna, więc do dzieła! :-)
Sprawdź też:
CHRZANOWA PASTA Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA
PRZEPIS:
1. Oddziel mięso trewala od ości, kręgosłupa i skóry, i przełóż do malaksera.
2. Dodaj zioła, starty na tarce imbir, ocet lub sok z cytryny, jabłko (ze skórką) pokrojone na mniejsze kawałki, orzechy, szczyptę pieprzu i chlust oliwy. Zmiksuj i w razie potrzeby dodaj nieco więcej oliwy, by uzyskać kremową pastę.
3. Gotową pastę przełóż do miski i wmieszaj do niej kulki czerwonego pieprzu.
Smacznego!
Takie łatwe a takie pyszne <3
To prawda :)
Do jakiej innej ryby możesz porównać trewala?
Wygląda bardzo ładnie
Trewal? Jak smakuje taka ryba?
Bardzo dobrze:-) Jest dość tłusta, ale nie aż tak jak łosoś