• 1 trewal (ok. 600 g)
  • 1 jabłko (tutaj: golden delicious)
  • kawałek imbiru wielkości palca
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub 1/2 cytryny
  • garść orzechów nerkowca
  • garść świeżych listków majeranku
  • garść świeżych listków mięty
  • łyżka świeżych listków tymianku
  • 4 łyżeczki czerwonego pieprzu
  • pieprz
  • oliwa extra vergine

Pasta z trewala czyli szybka, prosta i efektowna pasta z wędzonej ryby z dodatkiem soczystego jabłka.

Jabłko zawsze dobrze komponuje się z rybami. Świetnie współgra ze śledziami (ŚLEDŹ Z JABŁKIEM), anchois (ANCHOIS Z JABŁKIEM) oraz z wędzonymi rybami. Świeży smak i soczystość jabłka (podobnie zresztą, jak cytryny) świetnie równoważy tłustość wędzonej ryby. Tym bardziej, że użyłem tu trewala, który jest bardziej kremowy i wyraźnie tłustszy niż na przykład dorsz. W razie potrzeby, trewala możesz zastąpić łatwiej dostępną makrelą.

Pasta jest – jak zawsze – bardzo prosta i bardzo smaczna, więc do dzieła! :-)

Sprawdź też:

CYTRYNOWA PASTA Z DORSZA

CHRZANOWA PASTA Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA

Trewal z jablkiem L_06

PRZEPIS:

1. Oddziel mięso trewala od ości, kręgosłupa i skóry, i przełóż do malaksera.

2. Dodaj zioła, starty na tarce imbir, ocet lub sok z cytryny, jabłko (ze skórką) pokrojone na mniejsze kawałki, orzechy, szczyptę pieprzu i chlust oliwy. Zmiksuj i w razie potrzeby dodaj nieco więcej oliwy, by uzyskać kremową pastę.

3. Gotową pastę przełóż do miski i wmieszaj do niej kulki czerwonego pieprzu.

Smacznego!

Trewal z jablkiem L_02