Pieczona kapusta.

Jeszcze jeden super prosty pomysł na roślinną zapiekankę: warzywa korzeniowe pieczone z kapustą. Używam upolowanej na naszym wiejskim targu młodej kapusty o małych główkach, mniej więcej wielkości grapefruita, dzięki czemu ładnie piecze się pokrojona w ćwiartki. 

W razie potrzeby użyj innych przypraw i suszonych ziół (wedle uznania), a czas pieczenia dostosuj do swoich preferencji i możliwości piekarnika.

Sprawdź też:

Pieczona kapusta

Pieczona kapusta

Pieczona kapusta

Pieczona kapusta – SKŁADNIKI:

  • 2 małe główki młodej kapusty (ewentualnie 1 większa)
  • mały seler
  • 2 marchewki
  • 3 duże szalotki lub małe cebule
  • 2 pietruszki
  • 1-2 kalarepy (w zależności od wielkości)
  • 2 garście pomidorków koktajlowych
  • po pół łyżeczki pieprzu i nasion kolendry, rozgniecionych w moździerzu
  • suszona papryczka piri-piri lub chili, rozgnieciona w moździerzu
  • po 1 łyżeczce suszonego rozmarynu i estragonu (mogą być również np. zioła prowansalskie lub tymianek)
  • sól roztarta w moździerzu
  • oliwa extra vergine
  • mała garść listków kolendry lub natki pietruszki

Pieczona kapusta – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  2. W misce wymieszaj obrane wcześniej ze skóry i pokrojone na kawałki marchewki, pietruszki, seler i kalarepę wraz z oliwą, przyprawami i ziołami.
  3. Przełóż warzywa do dużego naczynia do zapiekania i dodaj szalotki przekrojone na pół (jeżeli używasz innych cebul, pokrój je w ćwiartki). Warzywa powinny ułożyć się w jednej warstwie. 
  4. Wstaw brytfankę do piekarnika na około 20-25 minut.
  5. Małe główki młodej kapusty pokrój na ćwiartki, dodaj je do warzyw w brytfance i skrop oliwą.
  6. Wstaw całość do piekarnika na ok. 40 minut lub nieco dłużej, w razie potrzeby. Jeżeli kapusta zrumieni się zanim wystarczająco zmięknie, przykryj brytfankę folią aluminiową. Na 10-15 minut przed końcem pieczenia dorzuć pomidorki. Podaj gorące.

Pieczona kapusta

Pieczona kapusta

Pieczona kapusta

Pieczona kapusta