Pieczona kapusta.
Jeszcze jeden super prosty pomysł na roślinną zapiekankę: warzywa korzeniowe pieczone z kapustą. Używam upolowanej na naszym wiejskim targu młodej kapusty o małych główkach, mniej więcej wielkości grapefruita, dzięki czemu ładnie piecze się pokrojona w ćwiartki.
W razie potrzeby użyj innych przypraw i suszonych ziół (wedle uznania), a czas pieczenia dostosuj do swoich preferencji i możliwości piekarnika.
Sprawdź też:
Pieczona kapusta – SKŁADNIKI:
- 2 małe główki młodej kapusty (ewentualnie 1 większa)
- mały seler
- 2 marchewki
- 3 duże szalotki lub małe cebule
- 2 pietruszki
- 1-2 kalarepy (w zależności od wielkości)
- 2 garście pomidorków koktajlowych
- po pół łyżeczki pieprzu i nasion kolendry, rozgniecionych w moździerzu
- suszona papryczka piri-piri lub chili, rozgnieciona w moździerzu
- po 1 łyżeczce suszonego rozmarynu i estragonu (mogą być również np. zioła prowansalskie lub tymianek)
- sól roztarta w moździerzu
- oliwa extra vergine
- mała garść listków kolendry lub natki pietruszki
Pieczona kapusta – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- W misce wymieszaj obrane wcześniej ze skóry i pokrojone na kawałki marchewki, pietruszki, seler i kalarepę wraz z oliwą, przyprawami i ziołami.
- Przełóż warzywa do dużego naczynia do zapiekania i dodaj szalotki przekrojone na pół (jeżeli używasz innych cebul, pokrój je w ćwiartki). Warzywa powinny ułożyć się w jednej warstwie.
- Wstaw brytfankę do piekarnika na około 20-25 minut.
- Małe główki młodej kapusty pokrój na ćwiartki, dodaj je do warzyw w brytfance i skrop oliwą.
- Wstaw całość do piekarnika na ok. 40 minut lub nieco dłużej, w razie potrzeby. Jeżeli kapusta zrumieni się zanim wystarczająco zmięknie, przykryj brytfankę folią aluminiową. Na 10-15 minut przed końcem pieczenia dorzuć pomidorki. Podaj gorące.