Placek z czereśniami.
Placek z czereśniami – bardzo łatwy, super szybki przepis, który zawsze się udaje. Spora ilość sezonowych owoców, krótka lista składników, 10 minut przygotowań, pół godziny w piecu – takie właśnie powinny być przepisy na lato, bo przecież o tej porze roku szkoda siedzieć w domu.
Placek z czereśniami – SKŁADNIKI na 8 porcji:
Na naczynie do zapiekania o średnicy ok. 24 cm
- ok. 500-600 g czereśni (lub innych owoców, takich jak maliny, jeżyny, wiśnie, morele, mirabelki)
- 250 ml mleka (roślinnego lub zwierzęcego)
- 180 g pełnoziarnistej mąki owsianej bezglutenowej
- 100 g mąki migdałowej (drobno mielone migdały)
- 30 g roztopionego ghee lub masła klarowanego (+20 g na wierzch), w razie potrzeby masło możesz zastąpić olejem kokosowym lub innym roślinnym tłuszczem
- 100 g erytrytolu (to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie); zamiast erytrytolu możesz dodać cukier kokosowy
- 4 jajka (zerówka, wolny chów, rozmiar M)
- opcjonalnie: rum, kirsch, Cointreau, Kahlua lub inny likier
Placek z czereśniami – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C.
- W misce ubij widelcem jajka ze słodzidłem, po czym dodaj roztopione i lekko przestudzone ghee lub masło klarowane.
- Dodaj mleko (roślinne sprawdza się tak samo dobrze jak zwierzęce) i ewentualnie odrobinę alkoholu, wymieszaj.
- Dodaj mąkę owsianą, dobrze wymieszaj, by składniki całkiem się połączyły, po czym dodaj mąkę migdałową i wymieszaj.
- Naczynie do zapiekania (np. paellera) natłuść masłem lub olejem i wypełnij owocami w jednej warstwie. Używam czereśni z pestkami (jak Francuzi w clafoutis), co dodatkowo podbija smak, ale jeżeli wolisz, możesz je wypestkować.
- Zalej czereśnie ciastem, na wierzchu ułóż kilka drobnych kawałków masła (max. 20 g) i wstaw do piekarnika (środkowy poziom, grzanie góra-dół). Piecz ok. 30-35 minut.
Witaj! Czy myślisz, że mogłabym zastąpić mielone migdały zwykłą mąką (czy gf czy glutenową)? Uprzejmie proszę o radę :-)
Tak, oczywiście!