Placek z czereśniami.

Placek z czereśniami – bardzo łatwy, super szybki przepis, który zawsze się udaje. Spora ilość sezonowych owoców, krótka lista składników, 10 minut przygotowań, pół godziny w piecu – takie właśnie powinny być przepisy na lato, bo przecież o tej porze roku szkoda siedzieć w domu.

Placek z czereśniami

Placek z czereśniami

Placek z czereśniami

Placek z czereśniami – SKŁADNIKI na 8 porcji:

Na naczynie do zapiekania o średnicy ok. 24 cm

  • ok. 500-600 g czereśni (lub innych owoców, takich jak maliny, jeżyny, wiśnie, morele, mirabelki)
  • 250 ml mleka (roślinnego lub zwierzęcego)
  • 180 g pełnoziarnistej mąki owsianej bezglutenowej
  • 100 g mąki migdałowej (drobno mielone migdały)
  • 30 g roztopionego ghee lub masła klarowanego (+20 g na wierzch), w razie potrzeby masło możesz zastąpić olejem kokosowym lub innym roślinnym tłuszczem
  • 100 g erytrytolu (to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie); zamiast erytrytolu możesz dodać cukier kokosowy
  • 4 jajka (zerówka, wolny chów, rozmiar M)
  • opcjonalnie: rum, kirsch, Cointreau, Kahlua lub inny likier

Placek z czereśniami – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C.
  2. W misce ubij widelcem jajka ze słodzidłem, po czym dodaj roztopione i lekko przestudzone ghee lub masło klarowane.
  3. Dodaj mleko (roślinne sprawdza się tak samo dobrze jak zwierzęce) i ewentualnie odrobinę alkoholu, wymieszaj.
  4. Dodaj mąkę owsianą, dobrze wymieszaj, by składniki całkiem się połączyły, po czym dodaj mąkę migdałową i wymieszaj.
  5. Naczynie do zapiekania (np. paellera) natłuść masłem lub olejem i wypełnij owocami w jednej warstwie. Używam czereśni z pestkami (jak Francuzi w clafoutis), co dodatkowo podbija smak, ale jeżeli wolisz, możesz je wypestkować.
  6. Zalej czereśnie ciastem, na wierzchu ułóż kilka drobnych kawałków masła (max. 20 g) i wstaw do piekarnika (środkowy poziom, grzanie góra-dół). Piecz ok. 30-35 minut.

Placek z czereśniami

Placek z czereśniami