- 100 g makaronu ryżowego tagliatelle
- 1 pierś z kurczaka
- 400 g mrożonego groszku cukrowego
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 papryczka chilli
- sos sojowy
- kawałek imbiru
- pieprz
- łyżeczka przyprawy 5 smaków
Trudno wyobrazić sobie inne danie, w którym tak dobry efekt można osiągnąć przy użyciu równie minimalnego nakładu czasu i umiejętności.
Tego typu dania z kurczaka i makaronu ryżowego są nie tylko wyjątkowo szybkie w przygotowaniu i całkiem efektowne, ale przede wszystkim zupełnie nieskomplikowane.
1. Kurczaka pokrójcie na niewielkie kawałki, wielkości mniej więcej połowy kciuka.
2. Posiekajcie szczypiorek i papryczkę chilli (bez pestek). Obrany ze skórki kawałek imbiru utrzyjcie na tarce.
2. W głębokiej patelni smażcie na rozgrzanym oleju groszek cukrowy, co jakiś czas mieszając.
3. Po ok. 4-5 minutach dodajcie kurczaka, posiekaną papryczkę chilli, przyprawę 5 smaków oraz starty imbir.
4. Wlejcie na patelnię sos sojowy, porządnie zamieszajcie i smażcie, co jakiś czas mieszając, aż kurczak będzie gotowy (ok. 4-5 minut).
5. W tym czasie, włóżcie do miski makaron ryżowy i zalejcie go wrzątkiem. Przykryjcie miskę talerzem i odstawcie na 3 minuty (lub na czas podany na opakowaniu).
6. Odcedźcie makaron i przełóżcie go na patelnię.
7. Wymieszajcie, dodajcie większość szczypiorku i doprawcie całość szczyptą pieprzu.
8. Dania na talerzach udekorujcie resztą szczypiorku.