Quinta do Sobreiró de Cima Vinha 1932 Tinto 2017.

Quinta do Sobreiró de Cima Vinha 1932 Tinto 2017

Trás-os-Montes, górzysty region graniczący z Hiszpanią, jest trochę jak portugalski odpowiednik Asturii czy naszego umiłowanego Euskadi. Piękny, surowy, dziki, nieprzystępny, z własnym dialektem (jak każde górzyste rejony) i relatywnie ubogą infrastrukturą. Jest rok 2024, a portugalskie linie kolejowe wciąż zdają się omijać wiele zakątków tego regionu. I dobrze, bo tylko dzięki temu Trás-os-Montes wciąż jest jaki jest – nietknięty pazerną łapą masowej turystyki.

Czerwone wina z Trás-os-Montes zazwyczaj są owocowe, wyróżniają się solidną budową, wysoką zawartością alkoholu i wyraźną kwasowością. Są mocne, strukturalne, a przy tym świetnie zrównoważone, czyli takie, jakie spod portugalskiej bandery niezmiennie lubimy najbardziej. Do najpopularniejszych czerwonych odmian uprawianych w Trás-os-Montes należą Touriga Nacional, Tinta Amarela i Tinta Roriz. Quinta do Sobreiró de Cima to wielokrotnie nagradzana marka o ugruntowanej pozycji w regionie oraz trzy pokolenia tradycji i pasji winiarskiej rodziny Teixeira.

Quinta do Sobreiró de Cima Vinha 1932 powstaje z mieszanki czerwonych szczepów pochodzących ze starych 90-letnich winnic (1932 na etykiecie nawiązuje do roku nasadzenia winorośli, z których owoców powstało wino). Parcele położone na wysokości 420 m npm w Santa Valha, w gminie Valpaços (Alto Trás-os-Montes) wyróżniają się granitowo-piaszczystą glebą i mocnym nasłonecznieniem. Winifikacja w skrócie: ręczny zbiór, natychmiastowa selekcja owoców z odszypułkowaniem, miażdżenie i fermentacja w stalowych kadziach z kontrolą temperatury (22°C). Maceracja i fermentacja jabłkowo-mlekowa w dębowych beczkach, dojrzewanie przez 14 miesięcy w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu oraz 7 miesięcy w butelce. Jest tu wysoka złożoność aromatów (jeżyna, malina, śliwka, lukrecja, przyprawy, nuty tostowe), jest świetna kwasowość, jest moc i intensywność ciemnego owocu ze sporą dozą świeżości, jest dobra objętość, są krągłe mięciutkie taniny i długi trwały finisz. Cudnie wytrawne (cukier resztkowy < 0,6 g/L). Wspaniałe wino do otwarcia tu i teraz, a zarazem duży potencjał starzenia.

Nazwa: Quinta do Sobreiró de Cima Vinha 1932 Tinto 2017
Kraj: Portugalia
Region: Trás-os-Montes DOC
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Szczep: mieszanka z pola Cornifesto (50%), Bastardo (30%), Tinta-Carvalha (10%), Tinta-Amarela (10%)
Moc: 15%
Wino kupiliśmy w Portugalii

Quinta do Sobreiró de Cima Vinha 1932 Tinto 2017

Quinta do Sobreiró de Cima Vinha 1932 Tinto 2017