Risotto jabłkowe – wytrawne i wegańskie.

Dzisiejsze jabłkowe risotto to przepis trochę na odwrót: na cydrze zamiast wina, a do tego w 100% roślinny, więc bez sera czy masła. Nie zmienia to faktu, że cały urok risotto tkwi w jego prostocie, zarówno na poziomie samych składników, jak i metody wykonania.

Jak wiesz, risotto gotuję regularnie, ponieważ – szczególnie w zimne miesiące – to dla nas dość często podstawowy, szybki rozgrzewający posiłek po pracy. Właśnie z uwagi na szybkość przygotowania zwykle nie przykładam aż takiej uwagi do ultra starannego krojenia składników. Tym razem jednak istotne było osiągnięcie jednolitego efektu – szalotka (lub cebula) powinny być posiekane tak drobno, by jej kawałki nie były większe od ziaren ryżu. Jak zwykle, przypominam, że szalotka powinna być idealnie zeszklona, a nie przysmażona; w risotto nie powinno być żadnych ciemniejszych kawałków, w gotowym risotto cebula ma mieć kolor zbliżony do ryżu. Podobnie rzecz ma się z jabłkiem – pokrój je starannie w naprawdę drobną kostkę (brunoise). Dobierz ładne jabłko (np. odmiany Empire) i nie obieraj go ze skórki – skórka nada całości koloru. Dodatek aceto balsamico tradizionale nie jest obowiązkowy, ale wspaniale podkręca finalny smak. Prawdziwy, długo starzony aceto balsamico każde danie wznosi na wyższy poziom. 

W razie potrzeby oregano zastąp miętą.

Risotto jabłkowe

Risotto jabłkowe

Risotto jabłkowe – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 200 g ryżu Carnaroli (lub Arborio)
  • 1-2 jabłka (łącznie ok. 250-300 g), posiekane w drobną kostkę (brunoise)
  • duża szalotka lub biała cebula, drobno posiekana
  • ok. 200 ml cydru jabłkowego Sadowski
  • bulion warzywny (ok. 1 litra)
  • duża garść listków oregano
  • oliwa extra vergine
  • ocet balsamiczny jak najlepszej jakości
  • sól roztarta w moździerzu (różowa himalajska)
  • pieprz, tu: Red Kampot, roztarty w moździerzu
  • olej do smażenia

Risotto jabłkowe – PRZEPIS:

  1. W głębokiej patelni zeszklij na oleju cebulę, po czym wsyp ryż. Smaż, mieszając, przez 2-3 minuty, aż ziarna ryżu staną się częściowo przejrzyste.
  2. Wlej cydr. Mieszaj do momentu, aż cydr odparuje, a zapach alkoholu przestanie być wyczuwalny, po czym wlej pierwszą porcję gorącego bulionu.
  3. Gotuj risotto przez około 18-20 minut, regularnie mieszając i dolewając kolejną porcję gorącego bulionu za każdym razem, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. 
  4. W połowie gotowania dodaj sól. Na ok. 4-5 minut przed końcem gotowania dodaj drobno pokrojone jabłka. 
  5. Gdy risotto będzie gotowe, zdejmij patelnię z ognia, dodaj pieprz i listki oregano. 
  6. Podziel risotto na porcje, skrop oliwą oraz octem balsamicznym i podawaj*.

*Jeżeli nie zależy Ci na tym, by risotto było w 100% roślinne, możesz dodać Parmigiano Reggiano lub inny podobny ser, ale nie jest to niezbędne.

Risotto jabłkowe

Risotto jabłkowe

Risotto jabłkowe