• 100 g ryżu carnaroli (lub arborio)
  • 4 żeńskie kwiaty cukinii (z małymi cukinkami)
  • 1/2 cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 kostka organicznego bulionu bezglutenowego (albo ½ litra własnego bulionu)
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • trochę parmezanu
  • trochę świeżej bazylii
  • trochę natki fenkułu (opcjonalnie, może być też np. pietruszka)
  • pieprz
  • sól

Risotto jest dobre, bo jest łatwe i… dobre.

😉

Prostota risotto sprowadza się do tego, że nie należy przeładowywać go nadmiarem dodatków. Zgodnie z włoskim kanonem risotto jest zawsze samodzielnym daniem, a nie dodatkiem do mięsa czy ryby. Nie znaczy to, że nigdy nie praktykowałem wyjątków od tej (świętej) reguły (ZOBACZ), ale generalnie w prostocie siła. A jeśli opanujesz podstawowy schemat przygotowania tej potrawy, zawsze będzie udana, bez względu na to, co w danym przypadku do risotto dodasz.

A możesz dodać choćby kwiaty cukinii… Polecam 🙂

Do przygotowania bulionu użyłem organicznej i bezglutenowej kostki bulionowej (ZOBACZ). Tak jest po prostu szybciej, a risotto często przygotowuję po pracy, więc ma to tym większe znaczenie. Taki bulion ma znacznie mniej wyrazisty smak niż przygotowany ze „zwykłej” kostki pełnej dosyfiaczy, dlatego trzeba go dobrze doprawić. Możesz rzecz jasna użyć własnego bulionu domowej roboty.

Risotto kwiaty cukinii L_07

PRZEPIS:

1. Opłucz kwiaty cukinii, usuń ze środka pręciki (słupki) i odetnij małe cukinki. Posiekaj cukinki w plasterki. Posiekaj cebulę i czosnek.

2. W głębokiej patelni duś cebulę i czosnek przez kilka minut, aż zmiękną.

3. Dodaj na patelnię ryż i, mieszając, smaż całość kolejne kilka minut, aż ziarna staną się częściowo przezroczyste.

4. Wlej na patelnię wino i, mieszając, zaczekaj, aż odparuje, a zapach alkoholu przestanie być wyczuwalny.

5. Wlej chochlę bulionu i duś ryż ok. 20 minut (w razie potrzeby nieco dłużej), nieustannie mieszając i systematycznie dolewając bulionu za każdym razem, gdy wcześniejsza porcja płynu zostanie wchłonięta przez ryż. Na 3-4 minuty przed końcem gotowania dodaj posiekane cukinki i kwiaty cukinii.

6. Gdy risotto będzie gotowe, zdejmij je z ognia, dopraw pieprzem i solą, dodaj bazylię, natkę, parmezan i ponownie zamieszaj.

Smacznego!

Risotto kwiaty cukinii L_04

Risotto kwiaty cukinii L_02

Risotto kwiaty cukinii L_03

Risotto kwiaty cukinii L_08