• 100 g ryżu carnaroli lub arborio
  • 200 ml mleka (może być np. ryżowe)
  • 3-4 łyżki wiśni (z kompotu)
  • 2 łyżki surowego kakao
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryczki chilli
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • pieprz
  • 1 kula burrata di bufala (200 g)
  • nierafinowany organiczny olej kokosowy

Risotto z surowym kakao i włoskim serem burrata di bufala.

Nie jest to rzecz jasna klasyczne risotto. Chodzi tu raczej o sposób przygotowania i wykorzystanie określonego typu ryżu (carnaroli lub arborio), używanego właśnie do risotto. W podobny sposób można przyrządzić ryż z dowolnymi innymi dodatkami, na ostro albo na słodko, i zawsze się to sprawdza.

Danie składa się z minimalnej ilości składników. Wykorzystałem wiśnie z kompotu domowej roboty (mojej mamy) oraz trochę zalewy z owoców do dosłodzenia risotto.

W razie potrzeby można oczywiście użyć owoców świeżych lub mrożonych (wiśnie świetnie się mrożą, warto więc zadbać o to latem i zamrozić je samodzielnie). Zrezygnowałem z dodatku wina, ale oczywiście można go użyć – szczególnie dobrze sprawdzi się czerwone (od wytrawnego po słodkie, w zależności od preferencji).

Użyłem stosunkowo niewiele mleka (do tego ryżowego), w późniejszym etapie dolewając wodę – ale można też poprzestać na samym mleku (ryżowym lub zwykłym zwierzęcym). Na 100 g ryżu powinno wystarczyć go ok. 600 ml.

Dzięki połączeniu kakao z ostrą papryką risotto ma nieoczywisty smak, przywodzący na myśl dobrą, wyrazistą czekoladę z chilli. Kto nie przepada za takim połączeniem może zrezygnować z ostrości i poprzestać np. tylko na przyprawach korzennych (oprócz kardamonu, może to być także gałka muszkatołowa czy cynamon).

Całość wspaniale komponuje się z delikatnym kremowym włoskim serem – burrata di bufala (ZOBACZ). Sprawdź też INNE PRZEPISY z burratą.

Sprawdź też: OLEJ KOKOSOWY – cud natury

Risotto z burrata L_03

Risotto z burrata L_07

PRZEPIS:

  1. W głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju kokosowego. Wrzuć ryż i smaż, mieszając, przez kilka minut, aż ziarna staną się częściowo przezroczyste. W tym czasie zagotuj mleko.
  2. Wlej trochę kompotu ze słoika z wiśniami, a gdy zostanie wchłonięty przez ryż, wlej porcję gorącego mleka. Dodaj kakao, chilli, kardamon i pieprz.
  3. Gotuj ryż, mieszając, przez ok. 18-20 minut, dolewając porcję płynu za każdym razem, gdy wcześniejsza zostanie wchłonięta przez ryż. Gdy skończy się mleko, użyj wrzątku. W razie potrzeby możesz dosłodzić risotto, dolewając nieco więcej kompotu.
  4. Kilka minut przed końcem gotowania dodaj wiśnie.
  5. Spróbuj przed podaniem, jeśli trzeba dopraw lub dosłodź (np. miodem).
  6. Risotto podaj z burratą.

Risotto z burrata L_06

Risotto z burrata L_09

Risotto z burrata L_11

Risotto z burrata L_14

Risotto z burrata L_15