• 100 g młodych listków botwinki (lub roszponki)
  • ok. 15 truskawek
  • 5-6 plasterków prosciutto
  • ok. 50 g owczej sezonowanej ricotty
  • oliwa extra vergine
  • glassa balsamiczna
  • pieprz

Truskawki z prosciutto i owczym serem, czyli doskonałe sałatkowe połączenie.

Truskawkowy sezon warto wykorzystać w pełni, nie zapominając o sałatkach, do których owoce te nadają się idealnie. Na przykład do takiej, jak opisana poniżej:

1. Opłukaną i wysuszoną botwinkę (lub roszponkę) rozłóżcie na jednym dużym (lub na dwóch mniejszych) talerzu.

2. Na liściach ułóżcie ładnie plastry szynki.

3. Pokrójcie truskawki w plasterki i dodajcie je do sałatki.

4. Dodajcie drobno pokruszony ser.

5. Całość porządnie skropcie oliwą, udekorujcie glassą balsamiczną i doprawcie pieprzem.

Smacznego!

Salatka z truskawkami L_18