- 100 g młodych listków botwinki (lub roszponki)
- ok. 15 truskawek
- 5-6 plasterków prosciutto
- ok. 50 g owczej sezonowanej ricotty
- oliwa extra vergine
- glassa balsamiczna
- pieprz
Truskawki z prosciutto i owczym serem, czyli doskonałe sałatkowe połączenie.
Truskawkowy sezon warto wykorzystać w pełni, nie zapominając o sałatkach, do których owoce te nadają się idealnie. Na przykład do takiej, jak opisana poniżej:
1. Opłukaną i wysuszoną botwinkę (lub roszponkę) rozłóżcie na jednym dużym (lub na dwóch mniejszych) talerzu.
2. Na liściach ułóżcie ładnie plastry szynki.
3. Pokrójcie truskawki w plasterki i dodajcie je do sałatki.
4. Dodajcie drobno pokruszony ser.
5. Całość porządnie skropcie oliwą, udekorujcie glassą balsamiczną i doprawcie pieprzem.
Smacznego!