Sałatka z pieczonych rzodkiewek i pomidorków.

Kiedy za oknem zimno, ciemno i źle, aż prosi się o pyszne i kolorowe sałatki… na ciepło :-) Na przykład takie, jak ta: z pomidorkami i rzodkiewkami pieczonymi w occie balsamicznym, które dopełnia kilka dodatkowych składników: rukola, nasiona słonecznika i dobrej jakości ser. Pieczone rzodkiewki same w sobie są absolutnym hitem, a dodane do prostej sałatki wznoszą ją na wyższy poziom sałatkowej abstrakcji ;-)

W razie potrzeby, rukolę zastąp roszponką, rukwią wodną lub po prostu sałatą albo mieszanką sałat. Warzywa możesz upiec nieco inaczej niż ja – w balsamico z dodatkiem odrobiny miodu lub syropu daktylowego, zyskają wtedy jeszcze słodszą nutę. Do tej sałatki polecam przede wszystkim twarde sery (zerknij na listę składników), ale nieźle sprawdzi się również feta lub grillowany halloumi.

Jeżeli chodzi o balsamico, zawsze warto mieć w kuchni dwa rodzaje octu balsamicznego. Po pierwsze, Aceto Balsamico Tradizionale di Modena DOP (lub di Reggio Emilia DOP) czyli wspaniały długo dojrzewający aromatyczny ocet balsamiczny (sezonowany, gęsty i naturalnie słodki – nie mylić z podróbkami opisywanymi jako „glassa” czy „sos balsamiczny”), przeznaczony do używania jak przyprawa, niezastąpiony do dokańczania dań. Najprościej poznać go po cenie – mała butelka o charakterystycznym kształcie (100 ml) nie kosztuje mniej niż 70-80 EUR (Extra Vecchio). Po drugie, Aceto Balsamico di Modena IGP (lub di Reggio Emilia IGP), tańszy niż aceto tradizionale, trochę mniej gęsty, nieco bardziej płynny (ale nie o konsystencji wody), który świetnie nadaje się do gotowania. W tym przepisie – do pieczenia – używam drugiego z wymienionych octów.

Sałatka z pieczonych rzodkiewek i pomidorków

Sałatka z pieczonych rzodkiewek i pomidorków

Sałatka z pieczonych rzodkiewek i pomidorków

Sałatka z pieczonych rzodkiewek i pomidorków – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • ok. 80 – 100 g rukoli (albo innej zieleniny)
  • duży pęczek rzodkiewek
  • ok. 150 – 200 g pomidorków daktylowych (lub koktajlowych)
  • ok. 100 g twardego sera LouraisSão Jorge (lub innego podobnego, np. Parmigiano Reggiano, Pecorino, Fiore Sardo, Bursztyn, etc.)
  • kopiasta łyżeczka suszonego tymianku (albo listków świeżego tymianku)
  • łyżeczka czarnego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
  • sól roztarta w moździerzu (tu: różowa himalajska)
  • łyżeczka nasion fenkułu (kopru włoskiego), rozgniecionych w moździerzu
  • 1-2 łyżki nasion słonecznika
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
  • ocet balsamiczny jak najlepszej jakości

Sałatka z pieczonych rzodkiewek i pomidorków – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Naczynie do zapiekania wyłóż pergaminem.
  2. Umyte rzodkiewki przekrój na połówki i przełóż do miski. Dodaj trochę oliwy, sporo octu balsamicznego i sól oraz połowę pieprzu, fenkułu i tymianku. Wymieszaj (najlepiej dłońmi) i przełóż do naczynia do zapiekania.
  3. Wstaw do piekarnika na 20 minut.
  4. Pomidorki pokrój na połówki i przełóż do miski po rzodkiewkach. Dodaj trochę oliwy, octu balsamicznego i resztę przypraw. Wymieszaj.
  5. Po 20 minutach wyciągnij naczynie z rzodkiewkami z piekarnika, dodaj pomidorki, przemieszaj i wstaw do pieca na 10 minut.
  6. Na talerzach rozłóż rukolę. Dodaj upieczone warzywa i pokruszony ser. Posyp nasionami słonecznika, skrop odrobiną oliwy i gotowe!

Sałatka z pieczonych rzodkiewek i pomidorków

Sałatka z pieczonych rzodkiewek i pomidorków

Sałatka z pieczonych rzodkiewek i pomidorków

Sałatka z pieczonych rzodkiewek i pomidorków

Sałatka z pieczonych rzodkiewek i pomidorków