Sernik baskijski z likierem kawowym.

Spalony sernik z Kraju Basków z likierem Kahlua zyskuje fajną kawową nutę. Likier nie zmienia koloru sernika, ale wzbogaca aromat i podbija smak.

Używam półtłustego twarogu wymieszanego pół na pół z ricottą. Sernik jest delikatny w smaku, a jeżeli chcesz, by miał gładszą strukturę, możesz dodatkowo zmielić twaróg przed użyciem.

Sprawdź też inne przepisy na spalony sernik z Kraju Basków.

Sernik baskijski z likierem kawowym

Sernik baskijski z likierem kawowym

Sernik baskijski z likierem kawowym

Sernik baskijski z likierem kawowym – SKŁADNIKI na 8-10 porcji:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Używam tortownicy o średnicy 23 cm

  • 600 g półtłustego twarogu
  • 600 g ricotty
  • ok. 20 g masła do natłuszczenia tortownicy
  • 100 g likieru kawowego Kahlua (tak, gramów nie mililitrów)
  • 150 g erytrytolu (to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie); zamiast erytrytolu możesz dodać cukier
  • 5 jajek (średnie, rozmiar M – zerówki, wolny chów)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 40 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej (używam BauckHof)

Sernik baskijski z likierem kawowym – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C (grzanie góra – dół).
  2. Przygotuj tortownicę: natłuść całe wnętrze (dno i boki), po czym starannie wyłóż papierem do pieczenia tak, by papier wystawał co najmniej 5 cm ponad wysokość obręczy tortownicy. Natłuszczenie tortownicy w środku sprawia, że papier idealnie do niej przywiera. Masło działa jak klej. Wygładzone i przyklejone do natłuszczonej masłem tortownicy zagniecenia papieru wokół wewnętrznej strony obręczy tylko dodają gotowemu sernikowi rustykalnego charakteru. Jeżeli wolisz, możesz wyłożyć tortownicę papierem w mniej rustykalny sposób, tak by po upieczeniu sernik miał gładsze boki. Niezależnie od przyjętej metody, wnętrze tortownicy wyłożone papierem również natłuść masłem. Odstaw.
  3. Przygotuj masę na sernik: twaróg, ricottę i erytrytol (albo cukier) wymieszaj w mikserze do pełnego połączenia składników (używam KA, 2 poziom obrotów – zajmuje to ok. 2 minuty). Możesz użyć również miksera ręcznego albo ubić twaróg z cukrem ręcznie w misce (ok. 5 minut). Ostatni sposób wymaga nieco więcej energii, ale jest równie skuteczny. Ciągle mieszając, dodaj sól, a następnie jajka – po 1 sztuce na raz, dodając kolejne jajko, gdy poprzednie zostanie w całości wmieszane w masę. Nieustannie mieszając, dodaj mąkę i likier Kahlua. Miksuj jeszcze przez chwilę, aż składniki dobrze się połączą.
  4. Przelej masę do tortownicy i wstaw do piekarnika. Piecz na środkowym poziomie ok. 50 minut. Po upieczeniu odstaw sernik do ostygnięcia. Podawaj tak, jak robią to Baskowie w La Viña w San Sebastian: z kieliszkiem sherry. Albo z filiżanką czarnej kawy. Przechowuj w lodówce.

Sernik baskijski z likierem kawowym

Sernik baskijski z likierem kawowym

Sernik baskijski z likierem kawowym