Sernik baskijski z likierem kawowym.
Spalony sernik z Kraju Basków z likierem Kahlua zyskuje fajną kawową nutę. Likier nie zmienia koloru sernika, ale wzbogaca aromat i podbija smak.
Używam półtłustego twarogu wymieszanego pół na pół z ricottą. Sernik jest delikatny w smaku, a jeżeli chcesz, by miał gładszą strukturę, możesz dodatkowo zmielić twaróg przed użyciem.
Sprawdź też inne przepisy na spalony sernik z Kraju Basków.
Sernik baskijski z likierem kawowym – SKŁADNIKI na 8-10 porcji:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Używam tortownicy o średnicy 23 cm
- 600 g półtłustego twarogu
- 600 g ricotty
- ok. 20 g masła do natłuszczenia tortownicy
- 100 g likieru kawowego Kahlua (tak, gramów nie mililitrów)
- 150 g erytrytolu (to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie); zamiast erytrytolu możesz dodać cukier
- 5 jajek (średnie, rozmiar M – zerówki, wolny chów)
- 1/4 łyżeczki soli
- 40 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej (używam BauckHof)
Sernik baskijski z likierem kawowym – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C (grzanie góra – dół).
- Przygotuj tortownicę: natłuść całe wnętrze (dno i boki), po czym starannie wyłóż papierem do pieczenia tak, by papier wystawał co najmniej 5 cm ponad wysokość obręczy tortownicy. Natłuszczenie tortownicy w środku sprawia, że papier idealnie do niej przywiera. Masło działa jak klej. Wygładzone i przyklejone do natłuszczonej masłem tortownicy zagniecenia papieru wokół wewnętrznej strony obręczy tylko dodają gotowemu sernikowi rustykalnego charakteru. Jeżeli wolisz, możesz wyłożyć tortownicę papierem w mniej rustykalny sposób, tak by po upieczeniu sernik miał gładsze boki. Niezależnie od przyjętej metody, wnętrze tortownicy wyłożone papierem również natłuść masłem. Odstaw.
- Przygotuj masę na sernik: twaróg, ricottę i erytrytol (albo cukier) wymieszaj w mikserze do pełnego połączenia składników (używam KA, 2 poziom obrotów – zajmuje to ok. 2 minuty). Możesz użyć również miksera ręcznego albo ubić twaróg z cukrem ręcznie w misce (ok. 5 minut). Ostatni sposób wymaga nieco więcej energii, ale jest równie skuteczny. Ciągle mieszając, dodaj sól, a następnie jajka – po 1 sztuce na raz, dodając kolejne jajko, gdy poprzednie zostanie w całości wmieszane w masę. Nieustannie mieszając, dodaj mąkę i likier Kahlua. Miksuj jeszcze przez chwilę, aż składniki dobrze się połączą.
- Przelej masę do tortownicy i wstaw do piekarnika. Piecz na środkowym poziomie ok. 50 minut. Po upieczeniu odstaw sernik do ostygnięcia. Podawaj tak, jak robią to Baskowie w La Viña w San Sebastian: z kieliszkiem sherry. Albo z filiżanką czarnej kawy. Przechowuj w lodówce.