Łazanki z kapustą i grzybami.

Przypomniałem sobie niedawno, że w dzieciństwie bardzo lubiłem klasyczne łazanki przyrządzane przez moją mamę. Jednocześnie zdałem sobie sprawę, że sam jeszcze nigdy ich nie gotowałem. Pora zatem na podkręconą adaptację maminego przepisu, czyli łazanki z kapustą i grzybami w mojej niestandardowej, bo bezglutenowej i bezmięsnej wersji. Takie łazanki są po prostu doskonałe, a do tego łatwe i błyskawiczne w przygotowaniu. Zamiast mięsa dodaję pieczarki (dobrze sprawdzą się też inne grzyby), a miejsce kapusty zajmują… kapustki w postaci domowego kimchi z brukselki.

Nie dodaję soli ani innych przypraw, ponieważ tę rolę – jak w każdej recepturze z dodatkiem kimchi – spełnia wyrazista, pikantna i słona koreańska kiszonka. Kimchi robi robotę; kto jest z nim oswojony, ten dobrze o tym wie, a kto nie jest – niech się przekona albo chociaż da kimchi szansę. Kimchi to nie tylko pełnia smaku, ale i lepsza odporność, czyli w skrócie: samo dobro.

Uwaga:

  • Jeżeli użyjesz wegańskiego kimchi, tj. takiego, które zamiast sosu rybnego zawiera tylko sos sojowy, łazanki będą nie tylko roślinne, ale też w 100% wegańskie
  • Łazanki podsmażone na drugi dzień smakują jeszcze lepiej

Łazanki z kapustą i grzybami

Łazanki z kapustą i grzybami

Łazanki z kapustą i grzybami – SKŁADNIKI na 4 porcje:

Łazanki z kapustą i grzybami – PRZEPIS:

  1. Delikatnie opłucz pieczarki pod bieżącą wodą, usuwając zanieczyszczenia, po czym osusz na papierowym ręczniku. Pokrój pieczarki na ćwiartki lub połówki (w zależności od ich wielkości).
  2. Podsmaż pieczarki w głębokiej natłuszczonej patelni. Nie mieszaj grzybów zbyt często, by nie puściły zbyt dużo wody.
  3. Podsmażone pieczarki zdejmij z patelni. Rozgrzej na niej trochę oleju i dodaj kimchi. Podsmaż, mieszając, przez kilka minut, po czym z powrotem dodaj pieczarki.
  4. W czasie smażenia pieczarek i kimchi ugotuj makaron al dente. Nie solę wody na makaron, ponieważ kimchi jest już wystarczająco słone.
  5. Odcedź makaron (możesz zachować trochę wody po gotowaniu makaronu na wypadek gdyby kimchi z pieczarkami okazało się zbyt suche) i przełóż na patelnię. Wymieszaj, podsmażając całość przez chwilę, a następnie zdejmij z ognia i dodaj listki świeżej kolendry. Podawaj od razu.

Łazanki z kapustą i grzybami

Łazanki z kapustą i grzybami

Łazanki z kapustą i grzybami