Łazanki z kapustą i grzybami.
Przypomniałem sobie niedawno, że w dzieciństwie bardzo lubiłem klasyczne łazanki przyrządzane przez moją mamę. Jednocześnie zdałem sobie sprawę, że sam jeszcze nigdy ich nie gotowałem. Pora zatem na podkręconą adaptację maminego przepisu, czyli łazanki z kapustą i grzybami w mojej niestandardowej, bo bezglutenowej i bezmięsnej wersji. Takie łazanki są po prostu doskonałe, a do tego łatwe i błyskawiczne w przygotowaniu. Zamiast mięsa dodaję pieczarki (dobrze sprawdzą się też inne grzyby), a miejsce kapusty zajmują… kapustki w postaci domowego kimchi z brukselki.
Nie dodaję soli ani innych przypraw, ponieważ tę rolę – jak w każdej recepturze z dodatkiem kimchi – spełnia wyrazista, pikantna i słona koreańska kiszonka. Kimchi robi robotę; kto jest z nim oswojony, ten dobrze o tym wie, a kto nie jest – niech się przekona albo chociaż da kimchi szansę. Kimchi to nie tylko pełnia smaku, ale i lepsza odporność, czyli w skrócie: samo dobro.
Uwaga:
- Jeżeli użyjesz wegańskiego kimchi, tj. takiego, które zamiast sosu rybnego zawiera tylko sos sojowy, łazanki będą nie tylko roślinne, ale też w 100% wegańskie
- Łazanki podsmażone na drugi dzień smakują jeszcze lepiej
Łazanki z kapustą i grzybami – SKŁADNIKI na 4 porcje:
- ok. 500 g domowego kimchi z brukselki (lub dowolnego innego)
- 500 g pieczarek, najlepiej brązowych
- 250 g dowolnego drobnego makaronu (u mnie: włoski bezglutenowy makaron z czerwonej soczewicy)
- olej do smażenia
- garść listków świeżej kolendry
Łazanki z kapustą i grzybami – PRZEPIS:
- Delikatnie opłucz pieczarki pod bieżącą wodą, usuwając zanieczyszczenia, po czym osusz na papierowym ręczniku. Pokrój pieczarki na ćwiartki lub połówki (w zależności od ich wielkości).
- Podsmaż pieczarki w głębokiej natłuszczonej patelni. Nie mieszaj grzybów zbyt często, by nie puściły zbyt dużo wody.
- Podsmażone pieczarki zdejmij z patelni. Rozgrzej na niej trochę oleju i dodaj kimchi. Podsmaż, mieszając, przez kilka minut, po czym z powrotem dodaj pieczarki.
- W czasie smażenia pieczarek i kimchi ugotuj makaron al dente. Nie solę wody na makaron, ponieważ kimchi jest już wystarczająco słone.
- Odcedź makaron (możesz zachować trochę wody po gotowaniu makaronu na wypadek gdyby kimchi z pieczarkami okazało się zbyt suche) i przełóż na patelnię. Wymieszaj, podsmażając całość przez chwilę, a następnie zdejmij z ognia i dodaj listki świeżej kolendry. Podawaj od razu.
Wygląda ciekawie. Może kiedyś wypróbujemy.