- 1 kawałek Halloumi (ok. 200-250 g)
- 3 zielone pomidory
- 3-4 zwykłe pomidory
- 100 g botwinki
- 2 łyżeczki kaparów
- 1/2 cytryny
- oliwa extra vergine
- sos Worcestershire (Lea & Perrins)
Sos Worcestershire o octowo-słono-słodkim smaku doskonale nadaje się do marynat.
Stosowany zwykle do mięs, równie dobrze sprawdzi się także z serem. Smażony halloumi (wszystko jedno, czy na patelni grillowej, czy tradycyjnej) nie dość, że jest wręcz nieprzyzwoicie smaczny, to jeszcze świetnie zgrał się z sosem. Dla równowagi przygotowany w ten sposób ser warto podać np. z lekką sałatką z botwiny i kolorowych pomidorów.
1. Halloumi pokrójcie na paski, porządnie skropcie sosem Worcestershire i odstawcie na noc do lodówki.
2. Przygotujcie sałatkę z listków botwiny, pomidorów i kaparów oraz oliwy extra vergine i soku z cytryny.
3. Usmażcie ser na patelni, aż ładnie się zrumieni, i serwujcie z sałatką.