Dwie czekolady z serii „Czekoladowy Gaj”. Jedna z truskawką, druga z solą morską i prażonym migdałem.

O każdej producent mówi, że to „najbardziej kakaowa czekolada mleczna”. Każda jest wyrabiana ręcznie, każda nie zawiera lecytyny ani innych sztucznych dodatków. Faktycznie, obydwie dobre, ale która lepsza?

Najpierw o mlecznej (44% kakao) z liofilizowanymi truskawkami.

Zapach nienatarczywy, słodkawy, z całkiem wyraźnie zaakcentowaną truskawkową nutą. W smaku przede wszystkim zdecydowanie kakaowa, a poza tym kremowa, o delikatnej, aksamitnej strukturze. Kto nie próbował prawdziwych, mlecznych czekolad o wysokiej zawartości kakao, tego jego intensywny smak w tej tabliczce może nawet zaskoczyć. Degustacja takiej właśnie, kakaowej, a mimo to wciąż mlecznej czekolady, to więcej niż przyjemne doznanie. Mleczna tabliczka tej klasy powinna zadowolić podniebienia zarówno amatorów bardziej gorzkich smaków, jak i zwolenników tabliczek bardziej mlecznych. Tu jedno udało się z powodzeniem pogodzić z drugim. Zamiast maślanej, rozwodnionej smakowo czekolady mamy wyważone proporcje kakao i mleka, intensywności smaku i kremowej konsystencji. Oddzielna nota należy się samym owocom. Liofilizowanych truskawek ekipa Manufaktury – trzeba przyznać – nie poskąpiła. Owoce są więcej niż smaczne, jakby lekko ciągnące, a ich aromat apetyczny. Truskawki są całkiem wolne od tak częstego (zwłaszcza w przypadku suszonych truskawek czy wiśni) nieprzyjemnego, sztucznego posmaku, który dowodzi jednego – magicy od iluzji w przemyśle spożywczym mają jeszcze sporo w tym temacie do działania.

Jak na tym tle wypada mleczna (44% kakao) z płatkami migdałowymi?

Ta również, tak jak poprzednia, jak na czekoladę mleczną, jest bardzo wyraźnie kakaowa. Kakao króluje i w aromacie, i w smaku. Zapach tej jest delikatniejszy, bardziej ulotny w zestawieniu z truskawkową. Lekko tylko słodkawy, nieśmiało migdałowy, chociaż może aromat migdałów to tylko wykreowane złudzenie, na zasadzie: „widzę płatki migdałów, wydaje mi się więc, że czuję ich zapach”?

Drugi plan na podniebieniu, który odnajdujemy po kilku chwilach, to bardzo fajny, słony posmak – w tej kompozycji idealnie wyważony. To zasługa kwiatu soli morskiej. Dodatek ten każdej czekoladzie dodaje blasku i uroku, nie inaczej stało się więc i tutaj. Kontrast słodki – słony w czekoladzie sprawdza się zawsze. Sól sprawia, że kakao zyskuje jakby drugą duszę, jedno nadaje drugiemu nowego wymiaru, sól i czekolada tworzą związek idealny. Migdałowa w porównaniu z truskawkową okazała się mniej kremowa. Jej struktura jest bardziej gęsta i zwarta. W smaku czekolada jest swoiście „sucha”, na podniebieniu wyczuwa się bardziej kakao, niż mleczną kremowość, ale z drugiej strony charakteryzuje ją też typowo mleczna łagodność i delikatność. Jasnokremowe płatki migdałowe udanie kontrastują z ciemniejszą barwą czekolady, a w smaku dodają całej kompozycji kruchości. Dodatkowy plus za hojne obsypanie czekolady płatkami migdałów. Generalnie, na podstawie dotychczas próbowanych czekolad Manufaktury stwierdzam, że do czekolad mlecznych dodatków dodaje się więcej, aniżeli do gorzkich. Ma to jakiś związek ze strukturą czekolady, mleczne są może nieco bardziej… przyczepne?

Która lepsza? Skłonność do czekolad z odważnie zaakcentowaną słoną nutą przemawia – jednoznacznie – za mleczną z solą i płatkami migdałowymi. Kwiat soli morskiej nadaje tej tabliczce bardziej wyrafinowanego charakteru. Jeśli lubicie czuć sól w czekoladzie, pokochacie ją :-) Nie znaczy to jednak, że truskawka jest pospolita. Taki a nie inny wybór determinują indywidualne upodobania, a każdy ma przecież inne – ja wybieram sól i migdały, ale Wam polecam sprawdzić (i ocenić samemu) obydwie. Rozczarowania nie będzie. PS. na koniec 2 dodatkowe plusy, dla obydwu tabliczek – za brak lecytyny sojowej i za okienko ;-)

Skład mlecznej z truskawkami: cukier trzcinowy, masło kakaowe, prażone ziarno kakao, mleko pełne w proszku, liofilizowana truskawka, laska wanilii.  Ocena 75/100

Skład mlecznej z migdałami: cukier trzcinowy, prażone ziarno kakao, masło kakaowe, mleko pełne w proszku, prażone migdały, kwiat soli morskiej, laska wanilii. Ocena 85/100

Masa kakaowa (w obydwu): min. 44%
Opakowanie: folia i kartonik z okienkiem
Waga każdej z tabliczek: 55 g
Producent: Manufaktura Czekolady
Gdzie kupić: sklep Manufaktury Czekolady
Cena: ok. 12 PLN