Spaghetti z sosem z pomarańczy.
Makaron – najlepsza pasza na kryzysowe czasy. A do makaronu to, co akurat zimowało w spiżarce, czyli absolutnie wyjątkowe kiszone pomarańcze o skórce tak miękkiej, że ukiszone owoce można jeść w całości.
Spaghetti z sosem z kiszonych pomarańczy i pomidorków koktajlowych to przyjemnie proste danie z krótkiej listy składników, które pozwala pięknie uwypuklić niebanalną konsystencję i smak pomarańczy przez kilka tygodni marynowanych w cytrusowej solance.
Kiszone pomarańcze są równocześnie słodkie i słone, a przy tym mają niezwykle wyrazisty i nietuzinkowy smak. Duszę je w świeżo wyciśniętym soku z pomarańczy, co pozwala uzyskać jeszcze bardziej interesujący efekt. Ostrości dodaje aromatyczny czerwony pieprz Red Kampot, dzięki czemu gotowy sos zaskakuje słodko-słono-pikantnym smakiem. Tak wielowymiarowy sos świetnie współgra ze spaghetti, które równoważy całość i delikatnie łagodzi ostre nuty.
Najlepiej sprawdzi się tutaj długi makaron, taki jak spaghetti, tagliatelle, pappardelle czy linguine, ale krótkie makarony (np. penne czy fusilli) również dadzą radę.
Spaghetti z sosem z pomarańczy – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 200 g spaghetti (bezglutenowego albo dowolnego innego, jakiego używasz)
- kiszona pomarańcza
- 3 pomarańcze (sycylijskie krwistoczerwone albo zwykłe)
- łyżka listków świeżego tymianku
- łyżeczka pieprzu Red Kampot (lub czarnego) rozgniecionego w moździerzu
- oliwa extra vergine
Spaghetti z sosem z pomarańczy – PRZEPIS:
- Wyciśnij sok z dwóch pomarańczy. Trzecią pomarańczę okrój ostrym nożem ze skórki wraz z albedo (białą błoną). Miąższ pokrój na kawałki.
- Pokrój na kawałki kiszoną pomarańczę (całą, wraz ze skórką).
- Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie.
- W tym czasie w głębokiej patelni podgrzej sok z pomarańczy i dodaj cząstki pomarańczy. Podduś całość przez kilka minut, po czym dodaj pieprz oraz ugotowany i odcedzony makaron. Wymieszaj.
- Dodaj listki tymianku, wymieszaj i podziel na porcje. Przed podaniem skrop oliwą.