Surówka z kiszonej kapusty.

Uwielbiam takie proste surówki, które są tak pyszne, że chciałoby się zjeść całą miskę za jednym podejściem. Surówka z kiszonej kapusty to bardzo tradycyjna surówka, w której kiszona kapusta łączy się z niezawodnym combo w postaci marchwi z jabłkiem. Podkręcam ją nieco, dodając kilka mniej oczywistych składników, jak na przykład chrupiące prażone orzechy laskowe czy spora ilość listków kolendry, która dodaje koloru. Poza tym, lubię przełamać słodycz jabłka i marchwi dodatkową porcją kwasu w postaci soku z limonki (surówka i tak ma słodkawy posmak), ale jeżeli wolisz, sok możesz pominąć. Całość doskonale spina olej z orzechów włoskich, który świetnie współgra ze wszystkimi składnikami surówki.

Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 3 marchewki
  • 2 jabłka (u mnie: Golden Delicious)
  • duża garść listków kolendry, posiekanych
  • 2 garście orzechów laskowych, prażonych
  • sok z 1 limonki 
  • 2 łyżeczki czerwonego pieprzu
  • surowy olej z orzechów włoskich świeżo wyciśnięty w domowej prasie do oleju (albo oliwa extra vergine)

Surówka z kiszonej kapusty – PRZEPIS:

  1. Wytłocz olej z orzechów włoskich: do podajnika prasy do oleju Wartmann wsyp ok. 250 g posiekanych orzechów i włącz urządzenie, wybierając program walnut core. Z takiej ilości surowca otrzymasz ok. 180-200 ml czystego, surowego i nieklarowanego oleju (ilość oleju każdorazowo zależy od jakości orzechów). Wytłoczony olej z orzechów możesz jeść od razu albo odstawić na 1-2 dni do sklarowania – osady opadną na dno.
  2. Przesiekaj kapustę i przełóż do miski. Dodaj starte na tarce marchewki i jabłka.
  3. Dodaj grubo posiekane orzechy laskowe i kolendrę oraz roztarty w dłoniach czerwony pieprz.
  4. Wlej sok z limonki i olej z orzechów włoskich. Nie żałuj oleju, ponieważ świetnie równoważy kwaśny smak kiszonej kapusty. 
  5. Całość dokładnie przemieszaj. Surówkę możesz podać od razu albo odstawić na kilka godzin, tak by składniki i smaki w pełni się przegryzły.

UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Czytaj też:

Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty