Surówka z kiszonej kapusty.
Uwielbiam takie proste surówki, które są tak pyszne, że chciałoby się zjeść całą miskę za jednym podejściem. Surówka z kiszonej kapusty to bardzo tradycyjna surówka, w której kiszona kapusta łączy się z niezawodnym combo w postaci marchwi z jabłkiem. Podkręcam ją nieco, dodając kilka mniej oczywistych składników, jak na przykład chrupiące prażone orzechy laskowe czy spora ilość listków kolendry, która dodaje koloru. Poza tym, lubię przełamać słodycz jabłka i marchwi dodatkową porcją kwasu w postaci soku z limonki (surówka i tak ma słodkawy posmak), ale jeżeli wolisz, sok możesz pominąć. Całość doskonale spina olej z orzechów włoskich, który świetnie współgra ze wszystkimi składnikami surówki.
Surówka z kiszonej kapusty – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 500 g kiszonej kapusty
- 3 marchewki
- 2 jabłka (u mnie: Golden Delicious)
- duża garść listków kolendry, posiekanych
- 2 garście orzechów laskowych, prażonych
- sok z 1 limonki
- 2 łyżeczki czerwonego pieprzu
- surowy olej z orzechów włoskich świeżo wyciśnięty w domowej prasie do oleju (albo oliwa extra vergine)
Surówka z kiszonej kapusty – PRZEPIS:
- Wytłocz olej z orzechów włoskich: do podajnika prasy do oleju Wartmann wsyp ok. 250 g posiekanych orzechów i włącz urządzenie, wybierając program walnut core. Z takiej ilości surowca otrzymasz ok. 180-200 ml czystego, surowego i nieklarowanego oleju (ilość oleju każdorazowo zależy od jakości orzechów). Wytłoczony olej z orzechów możesz jeść od razu albo odstawić na 1-2 dni do sklarowania – osady opadną na dno.
- Przesiekaj kapustę i przełóż do miski. Dodaj starte na tarce marchewki i jabłka.
- Dodaj grubo posiekane orzechy laskowe i kolendrę oraz roztarty w dłoniach czerwony pieprz.
- Wlej sok z limonki i olej z orzechów włoskich. Nie żałuj oleju, ponieważ świetnie równoważy kwaśny smak kiszonej kapusty.
- Całość dokładnie przemieszaj. Surówkę możesz podać od razu albo odstawić na kilka godzin, tak by składniki i smaki w pełni się przegryzły.