Szparagi z jajkiem i czarnuszką.
Szparag i jajko to sprawdzona klasyka, a przepisów łączących te dwa składniki opublikowaliśmy na blogu już co najmniej 15. Jajka i szparagi (szczególnie zielone) można zestawiać na milion sposobów, więc sporo pomysłów wciąż przed nami ;-) To kulinarny dream team, niezawodne combo, które nigdy się nie nudzi i zawsze idealnie ze sobą współgra.
Jak wiecie, najbardziej lubię potrawy bardzo proste, szczególnie takie, w których pierwsze skrzypce grają na przykład dwa główne (a często jedyne) składniki. Chrupkość i świeżość zielonych szparagów (tak świeże można kupić chyba tylko u Majlertów) pięknie komponuje się z kremowym żółtkiem, a czarnuszka doskonale uzupełnia smaki. Odrobina oleju z pistacji dopełnia dzieła. Olej z zielonych orzeszków ma piękny intensywny kolor oraz wyjątkowy, łagodny smak, dzięki czemu dobrze łączy się z delikatnymi szparagami i jajkiem. W braku oleju z pistacji użyj oliwy jak najlepszej jakości.
Szparagi z jajkiem i czarnuszką – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- ok. 600 g zielonych szparagów
- 2 jajka (zerówki, wolny wybieg)
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 1 łyżeczka pieprzu (tu: voatsiperifery o pięknym łagodnie owocowym aromacie) rozgniecionego w moździerzu, może być też czarny pieprz
- olej z pistacji, domowy, tłoczony na zimno (albo oliwa extra vergine jak najlepszej jakości)
- trochę pieprzu himalajskiego
Szparagi z jajkiem i czarnuszką – PRZEPIS:
- Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końcówki. W dużym szerokim rondlu ugotuj szparagi (ok. 2-3 minuty), po czym ostudź je pod zimną bieżącą wodą. Ułóż szparagi na papierowym ręczniku, by przeschły.
- Pokrój szparagi w ukośne kawałki i przełóż do miski.
- Do szparagów dodaj trochę oleju z pistacji (lub oliwę), czarnuszkę i pieprz.
- Zagotuj wodę w szerokim rondlu o dość wysokich ściankach. Wbij jajka do dwóch małych misek.
- Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i ostrożnie wlej jajka do wrzątku. Łopatką nadaj białku jako taki kształt i gotuj jaja przez ok. 3 minuty lub nieco dłużej (4 minuty dla jaj kurzych to absolutne maximum).
- Podziel szparagi na porcje, a na nich ułóż jajka. Całość skrop odrobiną oleju z pistacji (lub oliwą), posyp odrobiną dodatkowej czarnuszki i pieprzu himalajskiego.
Pro tip: Świetnym dopełnieniem szparagów z jajkiem będzie świeże, mineralne wytrawne białe wino z lekkimi nutami owocowymi, na przykład Perusini Pinot Grigio 2016 z apelacji Colli Orientali del Friuli (my czujemy tu gruszki). To idealne wino do lekkich letnich dań z warzyw, owoców morza, ale też np. do risotto, lekkiego makaronu lub świeżego sera.
Wino też do śniadania?:)))))))
Po to właśnie istnieją weekendy;-)
Świetne talerze. Gdzie takie znajdę?
W Ponta Delgada na Sao Miguel. To lokalna ceramika z certyfikatem autentyczności.