• paczka świeżego tagliatelle (250 g)
  • 3-4 małe cukinie (lub 2-3 duże)
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • trochę masła
  • sól
  • pieprz

Świeże tagliatelle i lekka cukinia to danie, które sprawdza się doskonale, choć wymaga dość sprawnej koordynacji działań.

Gotujemy posoloną wodę na makaron. Umyte cukinie kroimy z każdej strony na cienkie paski przy pomocy obieraczki do warzyw. Używamy samego miąższu, gniazda nasienne wyrzucamy. Na głębokiej patelni przysmażamy posiekany czosnek i, kiedy zacznie się lekko rumienić, dodajemy cukinię i dusimy ją, mieszając. W tym samym momencie do gotującej się wody wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (świeży makaron potrzebuje zazwyczaj ok. 4 minut).

Tyle czasu wystarczy, by cukinia straciła na objętości i poddusiła się, a zarazem zachowała sprężystość, nie oklapła i nie puściła zbyt dużo soku. Dodajemy pieprz i sól do smaku, a następnie szczypcami szybko przekładamy ugotowany makaron na patelnię. Przenosząc makaron, nie czekamy, aż całkiem odcieknie, na patelnię powinno trafić trochę wody po jego gotowaniu. Mieszamy makaron z cukinią, dodajemy trochę (pół łyżki) masła i posiekaną natkę, ponownie mieszamy. Zdejmujemy patelnię z ognia i od razu podajemy.