• 3-4 purpurowe marchewki
  • 250 g świeżego makaronu tagliatelle
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • parmezan
  • suszona pietruszka

Taki makaron można przyrządzić także z użyciem zwykłej marchewki, ale warto skorzystać z marchwi purpurowej, o niemal tak intensywnym kolorze, jak buraki. Jeśli ktoś wolałby przygotować to danie w nieco lżejszej wersji, marchew może zastąpić np. cukinią.

1. Zagotujcie posoloną wodę na makaron.

2. Obierzcie marchewki ze skóry i potnijcie je na cienkie paski przy pomocy obieraczki do warzyw, pozostawiając rdzeń.

3. Rozgrzejcie na patelni trochę masła i oleju i wrzućcie na nią marchew.

4. Dodajcie wyciśnięty w prasce czosnek i sporo pieprzu. Duście marchewki mieszając, aż zmiękną, co nie powinno zająć wiele czasu.

5. W międzyczasie ugotujcie makaron, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (tu: 3 minuty).

6. Odcedźcie makaron, zachowując odrobinę wody, i przełóżcie go na patelnię, a następnie dolejcie trochę pozostawionej z garnka po makaronie wody.

7. Dodajcie suszoną pietruszkę i duście wszystko przez chwilę, mieszając.

8. Zdejmijcie patelnię z ognia, dodajcie trochę masła (opcjonalnie), nieco startego parmezanu i pieprzu, i całość jeszcze raz zamieszajcie.