- 3-4 purpurowe marchewki
- 250 g świeżego makaronu tagliatelle
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- parmezan
- suszona pietruszka
Taki makaron można przyrządzić także z użyciem zwykłej marchewki, ale warto skorzystać z marchwi purpurowej, o niemal tak intensywnym kolorze, jak buraki. Jeśli ktoś wolałby przygotować to danie w nieco lżejszej wersji, marchew może zastąpić np. cukinią.
1. Zagotujcie posoloną wodę na makaron.
2. Obierzcie marchewki ze skóry i potnijcie je na cienkie paski przy pomocy obieraczki do warzyw, pozostawiając rdzeń.
3. Rozgrzejcie na patelni trochę masła i oleju i wrzućcie na nią marchew.
4. Dodajcie wyciśnięty w prasce czosnek i sporo pieprzu. Duście marchewki mieszając, aż zmiękną, co nie powinno zająć wiele czasu.
5. W międzyczasie ugotujcie makaron, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (tu: 3 minuty).
6. Odcedźcie makaron, zachowując odrobinę wody, i przełóżcie go na patelnię, a następnie dolejcie trochę pozostawionej z garnka po makaronie wody.
7. Dodajcie suszoną pietruszkę i duście wszystko przez chwilę, mieszając.
8. Zdejmijcie patelnię z ognia, dodajcie trochę masła (opcjonalnie), nieco startego parmezanu i pieprzu, i całość jeszcze raz zamieszajcie.