- Naleśniki:
- 2 jajka
- 6 łyżek mąki pszennej
- woda gazowana lub mleko
- sól
- pieprz
- Farsz:
- ok. 200 g wędzonego łososia
- ser
- garść (ok. 25 g) rukoli
- Sałatka:
- garść rukoli
- 1 zielona cykoria
- 2 purpurowe marchewki
- oliwa extra vergine
Zapraszam na pyszne naleśniki w wersji wytrawnej.
1. Obieraczką do warzyw obierzcie marchewki i zetrzyjcie je na długie, cienkie paski.
2. Liście cykorii podzielcie wzdłuż na dwie części oraz dodajcie do nich garść rukoli.
3. Kawałek wędzonego łososia pokrójcie na plastry.
4. Przygotujcie ciasto i usmażcie naleśniki własnym sposobem, albo skorzystajcie z mojego przepisu – rozbełtajcie w misce jajka, dodajcie 3 łyżki mąki i połączcie je z jajkami. Dolejcie trochę wody, zamieszajcie (nie przejmujcie się grudkami, znikną) i dodajcie kolejne 3 łyżki mąki. Wymieszajcie wszystko i dodajcie tyle wody, ile potrzeba, by uzyskać płynne, naleśnikowe ciasto. Dodajcie sól i pieprz.
5. Usmażcie naleśniki (taka porcja powinna wystarczyć na ok. 4 sztuki)
6. Naleśniki posmarujcie twarożkiem, na serek połóżcie dwa plastry łososia, dodajcie trochę rukoli i zawińcie.
7. Przekrójcie naleśniki na ukos – na dwie części – i ułóżcie na talerzu.
8. Do marchewki dodajcie liście cykorii i rukolę (dopiero teraz, by marchew nie zafarbowała pozostałych składników). Dodajcie oliwę, wymieszajcie i wyłóżcie porcje sałatki na talerze.
Ja bym tu jeszcze widział koperek, który się zawsze doskonale komponuje z łososiem.
ooo ale super, az zrobilam sie glodna :>