• Naleśniki:
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • woda gazowana lub mleko
  • sól
  • pieprz
  • Farsz:
  • ok. 200 g wędzonego łososia
  • ser
  • garść (ok. 25 g) rukoli
  • Sałatka:
  • garść rukoli
  • 1 zielona cykoria
  • 2 purpurowe marchewki
  • oliwa extra vergine

Zapraszam na pyszne naleśniki w wersji wytrawnej.

1. Obieraczką do warzyw obierzcie marchewki i zetrzyjcie je na długie, cienkie paski.

2. Liście cykorii podzielcie wzdłuż na dwie części oraz dodajcie do nich garść rukoli.

3. Kawałek wędzonego łososia pokrójcie na plastry.

4. Przygotujcie ciasto i usmażcie naleśniki własnym sposobem, albo skorzystajcie z mojego przepisu – rozbełtajcie w misce jajka, dodajcie 3 łyżki mąki i połączcie je z jajkami. Dolejcie trochę wody, zamieszajcie (nie przejmujcie się grudkami, znikną) i dodajcie kolejne 3 łyżki mąki. Wymieszajcie wszystko i dodajcie tyle wody, ile potrzeba, by uzyskać płynne, naleśnikowe ciasto. Dodajcie sól i pieprz.

5. Usmażcie naleśniki (taka porcja powinna wystarczyć na ok. 4 sztuki)

6. Naleśniki posmarujcie twarożkiem, na serek połóżcie dwa plastry łososia, dodajcie trochę rukoli i zawińcie.

7. Przekrójcie naleśniki na ukos – na dwie części – i ułóżcie na talerzu.

8. Do marchewki dodajcie liście cykorii i rukolę (dopiero teraz, by marchew nie zafarbowała pozostałych składników). Dodajcie oliwę, wymieszajcie i wyłóżcie porcje sałatki na talerze.