• 3 marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • ok. 300 g mrożonego groszku cukrowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g makaronu ryżowego
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • mielona papryka chilli
  • pieprz, sól
  • 1 kostka bulionu ekologicznego (lub zwykłego)

Dziś przepis na bardzo szybką i prostą zupę z wykorzystaniem resztki warzyw, które miałem pod ręką – marchwi, selera naciowego i groszku cukrowego. Żeby nadać zupie bardziej nietypowego, korzennego smaku, do doprawienia bulionu użyłem przyprawy garam masala.

1. Marchew i seler naciowy posiekajcie na grubsze plasterki. Drobno posiekajcie czosnek.

2. Wrzućcie warzywa na patelnię i duście pod przykryciem, aż zmiękną (ok. 10 min).

3. W tym czasie zagotujcie ok. 700 ml wody i rozpuście w niej kostkę bulionu.

4. Dodajcie do bulionu warzywa z patelni, groszek, sól (jeśli używacie zwykłego bulionu, sól nie będzie potrzebna; ekologiczny okazał się niesłony) oraz garam masalę i trochę zmielonej papryki chilli.

5. Gdy zupa zacznie wrzeć, zmniejszcie ogień i gotujcie ją ok. 8 minut.

6. W tym czasie przełóżcie makaron do miski, zalejcie go wrzątkiem i trzymajcie pod przykryciem ok. 3 minut.

7. Porcje odcedzonego makaronu przełóżcie do miseczek i zalejcie zupą. Wcześniej zupę doprawcie sporą ilością pieprzu. Potrawę udekorujcie posiekaną natką selera.