Tamerán Marmajuelo 2020 DO Gran Canaria.
Bodegas Tamerán (DO Gran Canaria) założył w 2019 roku Hiszpan David Josué Jiménez Silva, pochodzący z Gran Canarii były piłkarz Manchester City i entuzjasta wina. Nowa prężna winiarnia ma siedzibę w San Bartolomé de Tirajana. W produkcji win wspiera go Jonatan García Lima, winemaker/enolog ze Suertes del Marqués (La Orotava, Teneryfa), z którym Silva zaprzyjaźnił się kilka lat wcześniej, po czym – gdy na Gran Canarii nadarzyła się okazja do nabycia pierwszych 6 hektarów starych winnic obsadzonych endemicznymi odmianami – zwerbował go do współpracy. Podobnie, jak pozostałe wyspy archipelagu Kanarów, Gran Canaria jest wyspą pochodzenia wulkanicznego, ale z uboższą, zdecydowanie bardziej zasadową glebą i większą ilością piasku zamiast gliny w porównaniu z warunkami uprawy panującymi w Valle de La Orotava na Teneryfie, gdzie zlokalizowane są winnice Suertes del Marqués.
Winnice Tamerán znajdują się na wysokości od 600 do 700 m npm, na południowych wygrzanych w słońcu zboczach o piaszczystej wulkanicznej glebie. W efekcie, dają bardziej aromatyczne wina niż te, które Jonatan robi na Teneryfie; by uzyskać świeższe, bardziej wyraziste wina grona na Gran Canarii zbierane są około trzy tygodnie wcześniej niż za czasów poprzednich właścicieli tych winnic (a owoce Marmajuelo zbiera się najwcześniej). Parcele obsadzone są lokalnymi odmianami, takimi jak Verdello, Marmajuelo, Baboso Blanco, Vijariego Blanco, Malvasía Aromática, Malvasía Volcánica i Vijariego Negro. Proces uprawy i produkcji wina jest nisko interwencyjny (bioróżnorodność, ręczne zbiory, fermentacja na naturalnych drożdżach), a zabiegiem stosowanym w winnicy jest tylko powszechnie praktykowane na Kanarach obsypywanie krzewów winorośli sproszkowaną siarką przeciw mączniakowi i innym chorobom grzybowym. Idea całego przedsięwzięcia to produkcja orzeźwiających, mineralnych win odzwierciedlających unikalny mikroklimat wyspy, jej wulkaniczny terroir i rodzime odmiany. Obecnie Tamerán uprawia 8 ha winnic (cała posiadłość Silvy liczy 100 hektarów), w planie jest jednak sukcesywne zwiększanie ich obszaru i nowe nasadzenia, ponieważ na wyspie nie ma od kogo kupić winogron. Powierzchnia winnic w samej tylko dolinie La Orotava na Teneryfie jest około pięć razy większa niż łączna powierzchnia winnic na Gran Canarii, a Orotava nie wyczerpuje przecież winiarskiego potencjału Teneryfy.
Pierwszy winifikowany rocznik z Bodegas Tamerán, rozpoznawczy 2020, wyprodukowano jeszcze w wynajętej przestrzeni w Los Berrazales (Agaete). Drugi rocznik (2021) powstał już w nowo wybudowanej eleganckiej winiarni Tamerán. Wcześniej z tego samego 2020 roku piliśmy Tamerán Verdello i Tamerán Malvasía Volcánica, znamy też kilka win spod szyldu Suertes del Marqués, więc ani Tamerán jako taki, ani wyraźne różnice w stylu pomiędzy nimi nie przyniosły wielkiego zaskoczenia.
Tamerán Marmajuelo 2020 fermentował w foudre z udziałem rodzimych drożdży, po czym przez 9 miesięcy dojrzewał na osadzie w tym samym foudre o pojemności 25 hektolitrów. Profil aromatyczny jest mocny i intensywny, z nutami dojrzałej gruszki, żółtego jabłka, skórki cytrynowej, miąższu grejpfruta, limonki i przypraw. Na podniebieniu powtórka złożonych, ekspansywnie owocowych cytrusowych nut, delikatna mineralność, długa i trwała końcówka. Strukturalne, o kremowej konsystencji, z dobrą kwasowością i właściwą dozą świeżości. Bardzo fajne, przyjemnie orzeźwiające wino pełne smaku i dobrej energii. Wypiliśmy je solo, ale jest wręcz stworzone do morskiej kuchni i wszelkich dań z ryb i owoców morza.
Nazwa: Tamerán Marmajuelo 2020
Kraj: Hiszpania
Region: Wyspy Kanaryjskie, DO Gran Canaria
Rodzaj: białe, wytrawne
Szczep: 100% Marmajuelo
Moc: 13%
Wyprodukowano 3330 butelek
Wino kupiliśmy w Hiszpanii