Patisony z airfryera.
Patisony, podobnie jak cały szereg innych warzyw, świetnie nadają się do pieczenia w airfryerze. Airfryer, czyli beztłuszczowa frytkownica – w przeciwieństwie do klasycznego piekarnika – nie wymaga rozgrzewania, co istotnie przyspiesza cały proces.
Patison powinien być upieczony al dente, czyli powinien być miękki i jędrny, a nie rozmiękły jak farfocel. Czas pieczenia każdorazowo trzeba dostosować do wielkości patisona i parametrów używanego airfryera. W przypadku, gdy patison zacznie się ładnie rumienić, ale wciąż będzie zbyt twardy, zawiń go w folię alu i piecz jeszcze przez jakiś czas. W ten sam sposób możesz upiec kilka mniejszych lub kilkanaście mini patisonów. Mój dressing ma wyraźnie kwaskowaty posmak; jeżeli wolisz łagodniejsze smaki, użyj soku z połowy limonki. W razie potrzeby, gomasio zastąp sezamem.
Patisony z airfryera – SKŁADNIKI:
- duży patison
- sok z jednej limonki
- oliwa extra vergine
- płatki łagodnej chili
- przyprawy: trochę czerwonego pieprzu, ½ łyżeczki gomasio (albo białego sezamu z solą), sól Maldon
- łyżka posiekanej natki kolendry
- łyżka grubo posiekanych pistacji
Patisony z airfryera – PRZEPIS:
- Patison skrop oliwą i zawiń w folię alu w taki sposób, by można go było później łatwo odwinąć bez wyjmowania warzywa z koszyka airfryera.
- Piecz w airfryerze przez ok. 20 minut w temperaturze 180ºC.
- Odwiń patison z folii, odsłaniając całą górną część warzywa, po czym piecz przez kolejne 10-15 minut w temperaturze 180ºC albo nieco dłużej, jeżeli będzie taka potrzeba.
- Gotowy upieczony patison odstaw na 5 minut, by ostygł. W tym czasie przygotuj dressing: do słoika wlej sok z limonki i oliwę, dodaj płatki chili, sól (pamiętaj, że gomasio również ma sól w składzie), rozgnieciony w dłoniach czerwony pieprz i gomasio.
- Pokrój patison na kawałki (możesz wykroić gniazdo nasienne) i przełóż do miski. Dodaj kolendrę i wlej sos. Wymieszaj i posyp posiekanymi pistacjami, gotowe!
Mój airfryer Wartmann to kompaktowy, bardzo pojemny (prawie 6 litrów) i zaskakująco lekki elektryczny mobilny piekarnik, który perfekcyjnie piecze nie tylko ziemniaki, ale też dowolne inne warzywa (np. kalafior, seler, buraki, dynię, marchew czy bataty), omlet, owoce, rybę, mięso, sernik, ciasto orzechowe, tartę, farinatę, chlebowy placek, owsiankę na śniadanie, gotuje jajka – na miękko albo na twardo – jak chcesz, a nawet piecze chleb!
Wnętrze wyjmowanego pojemnika w airfryerze Wartmann pokryte jest nieprzywierającą ceramiczną powłoką, która nie zawiera żadnych środków chemicznych (takich jak PTFE i PTFA obecne na przykład w teflonie), a dzięki wysokiej mocy (1700 W) airfryer działa znacznie szybciej niż piekarnik – rozgrzewa się natychmiast, działając na pełnych obrotach od pierwszej sekundy. Elementem wyposażenia jest też silikonowa kratka, która izoluje składniki od ceramicznego dna, dzięki czemu gorące powietrze podgrzewa je od spodu. Maksymalna temperatura, w jakiej piecze airfryer, to 200ºC. Więcej przepisów na dania z airfryera znajdziesz tutaj.