Tarta z cukinią i kwiatami cukinii.
Jeszcze jedna tarta z cukinią i kwiatami cukinii w rolach głównych. Przepis wymaga mini cukinii, które pocięte w paski łatwo dają się formować w zgrabne ruloniki.
Kruche ciasto robię według tego samego ultra łatwego przepisu, co zwykle. W razie potrzeby dodaj dowolny inny ser, który ładnie się topi. Śmietany używam wegańskiej, ponieważ jest niezawodna dosłownie do wszystkiego. Tutaj zapewnia doskonałą konsystencję i idealnie łączy się z jajkami, więc w razie czego polecam taki zestaw. Tradycyjna śmietana też sprawdzi się świetnie.
Tarta z cukinią i kwiatami cukinii – SKŁADNIKI na 6-8 porcji:
(na formę do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 24 cm)
Na kruche ciasto
- 100 g mąki owsianej bezglutenowej (używam Elovena)
- 50 g skrobi ziemniaczanej bezglutenowej
- 125 g zimnej ricotty (albo półtłustego twarogu)
- 100 g zimnego niesolonego masła
- przyprawy roztarte w moździerzu: łyżeczka soli (używam różowej himalajskiej), łyżeczka białego pieprzu Penja, łyżeczka nasion fenkułu, pół łyżeczki ziela angielskiego, pół łyżeczki nasion kolendry, łyżeczka czerwonego pieprzu, kopiasta łyżeczka suszonego rozmarynu
Plus
- ghee lub masło do natłuszczenia formy
Na nadzienie
- 6 kwiatów cukinii* – mogą być żeńskie (z małą cukinką) albo męskie (na łodyżce)
- ok. 600 g mini cukinii
- ok. 150 g świeżo startego sera, który ładnie się zapieka (u mnie: Parmigiano Reggiano)
- 400 g śmietany (używam vegan Creamo 15%, może być tradycyjna śmietana o zawartości 18% lub 30% tłuszczu)
- 6 jajek (zerówki, wolny chów)
*Cukinia ma dwa rodzaje kwiatów: męskie – na łodyżkach oraz żeńskie – z mini cukinkami, czyli zalążkami cukinii. Poza tym drobnym szczegółem, obydwa rodzaje kwiatów smakują tak samo.
Tarta z cukinią i kwiatami cukinii – PRZEPIS:
- Przygotuj kwiaty cukinii i mini cukinie. Kwiaty przepłucz i osusz na papierowym ręczniku. Mini cukinie pokrój w paski przy pomocy obieraczki do warzyw. Jeżeli używasz kwiatów żeńskich (z mini cukiniami), odetnij małe cukinie i użyj ich do wypełnienia tarty.
- Przygotuj kruche ciasto wg tego przepisu. Pamiętaj o dodaniu przypraw. Ciasto możesz wyrobić ręcznie lub w robocie kuchennym (jeżeli używasz niezawodnego Magimixa, wyrobienie ciasta zajmie dosłownie 20 sekund).
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
- Natłuść ghee lub masłem formę do tarty.
- Schłodzone ciasto ułóż na dużej desce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm.
- Przełóż ciasto do formy, usuń nadmiar. Spód nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na około 15 minut.
- Z nadwyżki ciasta możesz zrobić krakersy.
- W czasie, gdy ciasto będzie się podpiekać, zetrzyj Parmezan na drobnej tarce i przygotuj krem śmietanowo-jajeczny. Jajka i śmietanę ubij w misce na jednolitą masę.
- Gdy ciasto się podpiecze, wyjmij je z piekarnika, spód tarty posyp świeżo startym serem, ułóż cukinie (formując z pasków ruloniki) oraz kwiaty cukinii, po czym zalej je jajkami rozbełtanymi wcześniej ze śmietaną.
- Wstaw tartę do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez ok. 45-55 minut, kontrolując stan kwiatów. Jeżeli pod koniec pieczenia uznasz, że za mocno się spieką, przykryj wierzch tarty folią aluminiową.
- Gotową tartę odstaw na 5 minut, by nieco odpoczęła.
- Podawaj na gorąco albo na zimno, skropioną oliwą extra vergine – w każdym wariancie smakuje doskonale. Świetnie sprawdza się jako śniadanie następnego dnia po pieczeniu (bez podgrzewania), wstawiona na noc do lodówki.