• 300 g wołowiny do zmielenia (np. antrykot)
  • ok. 1/4 dyni
  • ok. 8 sporych marynowanych pomidorów suszonych (OrtoCori)
  • 4 duże muszle do nadziewania
  • ok. 100 g sera provolone
  • puszka pomidorów
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • ostra mielona papryka
  • ziele angielskie
  • suszony tymianek
  • sól, pieprz

Makaronowe muszle-giganty z pysznym nadzieniem z wołowiny, dyni i suszonych pomidorów.

W niektórych tzw. włoskich delikatesach w PL można dostać bardzo duże (ok. 70 g / sztuka) makaronowe muszle, które doskonale nadają się między innymi do zapiekania z farszem. Warto ich poszukać, bowiem prezentują się bardzo interesująco. Jedna taka muszla wystarcza na porcję dla jednej osoby, dlatego najlepiej zapiec każdą sztukę w osobnym naczynku i w takiej formie podać na stół.

Do farszu wykorzystałem dynię (z zimowych zapasów), która idealnie współgra z mięsem. Dodatkowego smaku dodały całości miękkie i aromatyczne marynowane suszone pomidory. Takie nadzienie jest pyszne i odpowiednio wilgotne. Zamiast włoskiego sera provolone, który znakomicie nadaje się do zapiekania, możecie użyć dowolnego innego o podobnych właściwościach (dobrej jakości ulubionego sera żółtego albo np. mozzarelli).

1. Rozgrzej piec do temperatury 200 stopni.

2. Pokrój dynię na spore kawałki i wrzuć do brytfanki. Skrop oliwą z oliwek, posyp szczyptą soli i pieprzu, i wstaw do piekarnika na ok. 45-55 minut. Upieczoną dynię wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Nie wyłączaj piekarnika.

3. W tym czasie zmiel mięso i podsmaż je na patelni. Gdy będzie gotowe, dopraw je solą, pieprzem i zmielonym lub startym w moździerzu zielem angielskim.

4. Przełóż mięso, a na patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Gdy zmiękną, dodaj pomidory z puszki.

5. Gotuj sos, co jakiś czas mieszając, przez ok. 15-20 minut. W trakcie gotowania dopraw sos ostrą papryką, tymiankiem i pieprzem (ewentualnie solą).

6. Zagotuj osoloną wodę i ugotuj muszle al dente wg czasu podanego na opakowaniu (tu: 20 minut). Ostrożnie odcedź makaron uważając, by nie połamać muszli. Makaron powinien być sprężysty i dość wytrzymały.

7. Za pomocą łyżki oddziel miąższ dyni od skóry i rozgnieć widelcem na papkę. Dodaj mięso oraz drobno posiekane marynowane suszone pomidory (użyłem TAKICH). Spróbuj i dopraw w razie potrzeby.

8. Przełóż muszle do naczynek do zapiekania i nadziej je farszem z dyni i mięsa.

9. Na wierzch każdej muszli wyłóż porcję sosu pomidorowego i posyp startym serem.

10. Wstaw do piekarnika na ok. 10-15 minut. Danie jest gotowe, gdy ser zacznie się ładnie rumienić.

Smacznego!

Przed:

Makaronowe muszle L_01

Po:

Makaronowe muszle L_06