Zielony hummus z bobu.

Zielony hummus z bobu! Dlaczego teraz, a nie latem, w szczycie sezonu? Przyznam się bez bicia: latem żal by mi było posyłać młode zielone ziarenka na hummusową rzeź, a do bobu wstawionego kilka miesięcy temu do zamrażarki (w ilościach hurtowych) mam jakiś mniejszy sentyment. Także tak, kto ma mrożony bób i chrapkę na hummus w barwach wiosennej zieleni, ten korzysta z przepisu, a kto nie ma, ten zapisuje recepturę na później i czeka do maja/czerwca.

Tradycyjny hummus to kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu (tahini), a w tym przepisie cieciorkę godnie zastępuje bób. Reszta składników z grubsza bez zmian. Jest tahini, oliwa extra vergine, sok z limonki oraz przyprawy. W smaku zielonego hummusu wyraźnie wyczuwalna jest zarówno mocno sezamowa tahini, jak i sok z limonki, który nadaje całości fajnej orzeźwiającej lekkości.

Przy okazji, polecam również przepisy na łagodny hummus klasyczny, ostry hummus paprykowy i soczyście pomarańczowy jesienny hummus dyniowy.

Uwagi:

  • Spora ilość soku z limonki nadaje hummusowi znakomity kwaskowaty smak
  • Kupując tahini, zwróć uwagę na skład pasty – powinna zawierać wyłącznie sezam (bez dodatków)
  • Nie żałuj oliwy!
  • W razie potrzeby bób możesz zastąpić zielonym groszkiem (mrożonym też)

Zielony hummus z bobu

Zielony hummus z bobu

Zielony hummus z bobu

Zielony hummus z bobu – SKŁADNIKI:

  • 500 g bobu (u mnie: bób zamrożony latem, wcześniej ugotowany i obrany ze skórki, przeczytaj też: Jak gotować bób)
  • 150 g tahini  (pasta z czystego sezamu, lekko prażonego)
  • ok. 120 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki lub cytryny
  • 100 ml oliwy extra vergine, w razie potrzeby nieco więcej
  • łyżeczka nasion kolendry, roztartych w moździerzu
  • 3 szczypty soli (może być aromatyzowana ziołami, jak u mnie)
  • łyżeczka pieprzu, roztartego w moździerzu

Do podania:

  • oliwa extra vergine, listki kolendry, gomasio (włoska przyprawa: sezam z solą), pieczywo chrupkie np. z tego przepisu

Zielony hummus z bobu – PRZEPIS:

  1. Jeżeli (latem) używasz świeżego bobu, ugotuj go (3 minuty) i obierz ze skórki. Jeżeli używasz bobu zamrożonego zgodnie z tą instrukcją, wystarczy go rozmrozić.
  2. W dużej misie robota kuchennego Magimix zmiksuj na gładko ugotowany bób bez skórki, tahini, oliwę i sok z limonki lub cytryny. Dodaj przyprawy (sól, pieprz, nasiona kolendry) i ponownie zmiksuj. Hummus nie powinien być zbyt gęsty, dlatego w razie potrzeby dolej trochę oliwy.
  3. Hummus możesz podać na przykład tak: w głębokim talerzu, z dodatkiem listków kolendry i skropiony oliwą. Kilka kromek domowego chrupkiego pieczywa będzie tu jak znalazł.

UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Zielony hummus z bobu

Zielony hummus z bobu

Zielony hummus z bobu

Zielony hummus z bobu