Zielony hummus z bobu.
Zielony hummus z bobu! Dlaczego teraz, a nie latem, w szczycie sezonu? Przyznam się bez bicia: latem żal by mi było posyłać młode zielone ziarenka na hummusową rzeź, a do bobu wstawionego kilka miesięcy temu do zamrażarki (w ilościach hurtowych) mam jakiś mniejszy sentyment. Także tak, kto ma mrożony bób i chrapkę na hummus w barwach wiosennej zieleni, ten korzysta z przepisu, a kto nie ma, ten zapisuje recepturę na później i czeka do maja/czerwca.
Tradycyjny hummus to kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu (tahini), a w tym przepisie cieciorkę godnie zastępuje bób. Reszta składników z grubsza bez zmian. Jest tahini, oliwa extra vergine, sok z limonki oraz przyprawy. W smaku zielonego hummusu wyraźnie wyczuwalna jest zarówno mocno sezamowa tahini, jak i sok z limonki, który nadaje całości fajnej orzeźwiającej lekkości.
Przy okazji, polecam również przepisy na łagodny hummus klasyczny, ostry hummus paprykowy i soczyście pomarańczowy jesienny hummus dyniowy.
Uwagi:
- Spora ilość soku z limonki nadaje hummusowi znakomity kwaskowaty smak
- Kupując tahini, zwróć uwagę na skład pasty – powinna zawierać wyłącznie sezam (bez dodatków)
- Nie żałuj oliwy!
- W razie potrzeby bób możesz zastąpić zielonym groszkiem (mrożonym też)
Zielony hummus z bobu – SKŁADNIKI:
- 500 g bobu (u mnie: bób zamrożony latem, wcześniej ugotowany i obrany ze skórki, przeczytaj też: Jak gotować bób)
- 150 g tahini (pasta z czystego sezamu, lekko prażonego)
- ok. 120 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki lub cytryny
- 100 ml oliwy extra vergine, w razie potrzeby nieco więcej
- łyżeczka nasion kolendry, roztartych w moździerzu
- 3 szczypty soli (może być aromatyzowana ziołami, jak u mnie)
- łyżeczka pieprzu, roztartego w moździerzu
Do podania:
- oliwa extra vergine, listki kolendry, gomasio (włoska przyprawa: sezam z solą), pieczywo chrupkie np. z tego przepisu
Zielony hummus z bobu – PRZEPIS:
- Jeżeli (latem) używasz świeżego bobu, ugotuj go (3 minuty) i obierz ze skórki. Jeżeli używasz bobu zamrożonego zgodnie z tą instrukcją, wystarczy go rozmrozić.
- W dużej misie robota kuchennego Magimix zmiksuj na gładko ugotowany bób bez skórki, tahini, oliwę i sok z limonki lub cytryny. Dodaj przyprawy (sól, pieprz, nasiona kolendry) i ponownie zmiksuj. Hummus nie powinien być zbyt gęsty, dlatego w razie potrzeby dolej trochę oliwy.
- Hummus możesz podać na przykład tak: w głębokim talerzu, z dodatkiem listków kolendry i skropiony oliwą. Kilka kromek domowego chrupkiego pieczywa będzie tu jak znalazł.