Niezwykłe pogawędki Cytryny i Oliwy z Oliwek, doprawione ostrą nutą trzcinowej brandy i łagodną wanilią, a wszystko to między ścianami z deserowej Czekolady.

Tyle zdradzał poetycki opis ze strony Sekretów Czekolady. Ciekawy zestaw smaków zwiódł nas na pokuszenie, cytrynowo-oliwne tabliczki trafiły na stół. I dobrze, bo tak trafnie skomponowaną czekoladę żal byłoby przeoczyć.

Abstrakcyjny obrazek z etykiety, na jasnym, żółto-zielonym tle, dobrze współgra z nadrukiem, wskazującym na zawartość oliwek i cytryny. Mimo złotka i papierowej obwoluty, na wierzchniej stronie czekolady wyraźnie widać ostre, małe grudki. Ostre do tego stopnia, że niemal przebijają się przez otulający tabliczkę papier. Po zdjęciu opakowania staje się jasne, co jest tego przyczyną. Grudki to kryształki soli morskiej, które miejscowo pokrywają górną warstwę czekolady. Kryształki są dość spore, ale ich dodatek jest raczej skromny. Gdyby było ich więcej, bardziej podkreślałyby smak każdego kęsa, a tak trafiają się tylko w niektórych. Generalnie jednak, dodatek soli bardzo dobrze zagrał z pozostałymi składnikami, podkreślając wielowymiarową, kwaskowo-słodkawo-słoną kompozycję smaków.

Tabliczka jest dość twardej, solidnej konstrukcji, chociaż z drugiej strony jej konsystencja jest jakby nieco oliwna. Czekoladowa „skórka” należy tym razem do tych chrupkich, kruszących się i raczej grubych, choć może nie tak konkretnych, jak przy białej z pstrągiem. Przekrój odsłania poszczególne poziomy nadzienia – pomiędzy warstwami czekoladowej pokrywy widoczne jest przede wszystkim żółto-zielone wypełnienie o konsystencji galaretki, o smaku słodko-kwaśnej cytryny. Do tego dochodzą wyraźne, słone nuty, wzmocnione dodatkowo kryształkami soli. W tle pojawia się również kolejny, dodatkowy element, który w trudny do opisania sposób wpływa na wszystkie identyfikowane smaki, nadaje całości szczególnego, nietypowego charakteru. Może jest nim oliwa, a może to po prostu efekt połączenia oliwek i czekolady, które świetnie zdaje egzamin (np. tak, jak w przepisie na OLIWKOWO-CZEKOLADOWĄ TAPENADE).

Generalnie, dominują akcenty słone, ale w sposób zdecydowanie pozytywny – czekolada jest bardzo smaczna, choć najlepsze kąski to te, których wierzch posypano kryształkową solą morską. Kompozycja smakowa rozwija się w pełni przez dłuższą chwilę, a jej niejednoznaczność, smakowy dodatkowy wymiar tylko dodaje całości uroku. Jest idealnie wyważona, nie za słodka, nie za słona, o znakomitym, dopracowanym w szczegółach nadzieniu. Jedyna uwaga dotyczy samej czekolady – przez delikatność bliżej jej do mlecznej niż ciemnej, choć z drugiej strony wyróżnia ją bardzo stonowana słodycz.

Świetna rzecz, warta uwagi i zakupu. Ocena: 93/100

Skład: surowy cukier trzcinowy, masa kakaowa, masło kakaowe, oliwa z oliwek (9%), pełne mleko w proszku, cytryny (3%), syrop glukozowo-fruktozowy, koncentrat cytrynowy, oliwkowa tapenade (1%), brandy z cukru trzcinowego, słodka serwatka w proszku, sól, emulgator: lecytyna sojowa, wanilia.

Zawartość kakao w czekoladzie: min. 60%. Może zawierać śladowe ilości różnych rodzajów orzechów i sezamu.

Produkt organiczny & fairtrade

Producent: Zotter Schokoladen Manufaktur GmbH (Austria)
Gdzie kupić: Sekrety Czekolady
Cena: ok. 17 zł
Waga: 70 g
Opakowanie: papierowa obwoluta, a wewnątrz „złotko”