Nielegalna czekolada haszyszowa?

Czekolada z nasionami konopi nielegalna nie jest, choć z pewnością kusi tym nietuzinkowym, niby-zakazanym dodatkiem. W Polsce (i w wielu innych krajach) posiadanie nasion konopi jest zgodne z prawem (nie zawierają substancji uważanych za psychoaktywne), uprawa jest jednak, co do zasady, zakazana (wyjątek stanowi uprawa odmian włóknistych na potrzeby przemysłu włókienniczego, chemicznego i celulozowo-papierniczego oraz nasiennictwa).

Zotterowy obrazek to tym razem pozująca do zdjęcia osobliwa ekipa – zbieranina dziwaków, sprawiających wrażenie lekko oszołomionych. Czym? Zapewne konopną czekoladą…

Zotter z nasionami konopi to kolejna tabliczka pralinkowa – z dwuwarstwowym nadzieniem. Z jednej strony wypełniają ją prażone nasiona konopi (w całkiem sporej ilości – 10% składu), z drugiej zaś krem o lekko kawowym posmaku. Aromat jest mocny, słodko-owocowo-kawowy; mnie kojarzy się trochę z zapachem likieru kawowego. Wypełnienie jest miękkie, słodkie i kremowe. Warstwy nadzienia są wyraźnie widoczne w przekroju, a obleka je cienka pokrywa z gorzkiej 70% czekolady. Środek tworzą dwa elementy o konsystencji gęstego kremu – jasna, grubsza warstwa zawiera ‚nielegalne’ nasiona konopi, natomiast druga, ciemniejsza, o barwie czekolady – to ta z dodatkiem kawy.

Czekolada jest smaczna – dominuje w niej zdecydowanie orzechowy posmak, który dobrze komponuje się z cienką warstwą pokrywającej nadzienie gorzkiej polewy. Nuty kawowe są bardzo słabo wyczuwalne. Jeśli szukać tu w smaku kawy, to raczej zbożowej z mlekiem… Tak czy owak, nawet jeśli w rezultacie połączenia w czekoladzie nasion konopi i kawy dostajemy coś, co równie dobrze mogłoby być tabliczką z orzechami i bardzo mleczną kawą, trzeba przyznać, że hasło ‚konopia’ w składzie kusi i sprawia, że czekolady zwyczajnie chce się spróbować. Co zrobić, że nielegalne, nawet jeśli jest takie tylko z pozoru, kusi bardziej niż legalne…

Na koniec, nieco intrygujący przepis na czekoladę haszyszową, znaleziony w sieci w związku z pisaniem niniejszej recenzji. Podane przez autora pomysłu składniki to 1 tabliczka czekolady mlecznej (z naciskiem, że ma nie być gorzka ani deserowa) oraz 20 g sypkiego haszu. Czekoladę należy rozpuścić w garnuszku z dodatkiem 100 g masła, do tego dodać haszysz i dokładnie wszystko mieszać przez 5 minut. Później, wlać czekoladę do płaskiej foremki i zaczekać, aż ostygnie. W rezultacie, w małej porcji tak wytworzonej czekolady (3-4 kostki) powinniśmy otrzymać 4-6 g haszyszu. Dodatkowa uwaga od twórcy receptury (cytat): „W czekoladzie bedą wyczuwalne małe grudki, ale to nic”.

;-)

Bezpieczniej będzie kupić Zottera. Enjoy!

Ocena: 83/100

Skład: masa kakaowa, surowy cukier trzcinowy, masło kakaowe, nasiona konopi (10,5%), mleko, pełne mleko w proszku, syrop glukozow0-fruktozowy, orzechy laskowe, odtłuszczone mleko w proszku, kawa mielona (0,7%), kawa ziarnista (0,6 %), masło, serwatka w proszku, lecytyna sojowa, sól, wanilia. Zawartość kakao w czekoladzie: min. 70%. Może zawierać śladowe ilości różnych rodzajów orzechów.

Produkt organiczny & fairtrade

Producent: Zotter Schokoladen Manufaktur GmbH (Austria)
Gdzie kupić: Sekrety Czekolady
Cena: ok. 17 zł
Waga: 70 g
Opakowanie: papierowa obwoluta, a wewnątrz „złotko”

LUBISZ CZEKOLADĘ? Sprawdź Asertywną Czekoladową Listę Przebojów Faceta i Kuchni!