- 250 g fettuccine
- 10-12 filecików anchois
- 2-3 łyżki kaparów
- 2-3 ząbki czosnku
- łyżka masła
- sól, pieprz
- trochę suszonej mięty lub pietruszki
To wyjątkowo nieskomplikowane danie, którego smak opiera się tylko na wyrazistych anchois, kaparach i czosnku.
Masło jest tu doskonałym nośnikiem wszystkich smaków, dokładnie „oblepia” fettuccine (warto postarać się o naprawdę dobry makaron). To w zupełności wystarczy dla osiągnięcia odpowiedniego rezultatu; nie używam tutaj parmezanu.
1. Zagotujcie osoloną wodę i ugotujcie makaron al dente wg przepisu na opakowaniu.
2. W tym czasie podsmażcie przez chwilę na maśle i oliwie bardzo drobno posiekany czosnek, dodajcie anchois i chwilę później kapary oraz szczyptę suszonej mięty. Smażcie przez chwilę, mieszając, aż fileciki niemal się rozpuszczą.
3. Gdy makaron będzie gotowy, dodajcie na patelnię łyżkę lub dwie wody, w której się gotował, a następnie przełóżcie na patelnię odcedzony makaron.
4. Podduście całość przez chwilę, mieszając, i doprawcie pieprzem.
5. Zdejmijcie patelnię z ognia, dodajcie jeszcze trochę masła, wymieszajcie i podawajcie.
Smacznego!
Love it!!!
bardzo bardzo wytrawne. Mnie oczywiście by smakowało !
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Doskonałe danie. Jako dodatek proponuję gruszkę pokrojoną w kostkę z serem pleśniowym i prażoną dynią z nutą balsamiczną. Coś wspaniałego!!
… jeszcze do tego wrócę.
Zapraszam :-)
Uwielbiam takie przepisy – prosty pyszny makaron, minimum składników, maksimum smaku. Super!
Uwielbiam wszystko z osobna – makarony, anchois i kapary, więc wszystko razem to musi być już mega sztos!