• 250 g fettuccine
  • 10-12 filecików anchois
  • 2-3 łyżki kaparów
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
  • trochę suszonej mięty lub pietruszki

To wyjątkowo nieskomplikowane danie, którego smak opiera się tylko na wyrazistych anchois, kaparach i czosnku.

Masło jest tu doskonałym nośnikiem wszystkich smaków, dokładnie „oblepia” fettuccine (warto postarać się o naprawdę dobry makaron). To w zupełności wystarczy dla osiągnięcia odpowiedniego rezultatu; nie używam tutaj parmezanu.

1. Zagotujcie osoloną wodę i ugotujcie makaron al dente wg przepisu na opakowaniu.

2. W tym czasie podsmażcie przez chwilę na maśle i oliwie bardzo drobno posiekany czosnek, dodajcie anchois i chwilę później kapary oraz szczyptę suszonej mięty. Smażcie przez chwilę, mieszając, aż fileciki niemal się rozpuszczą.

3. Gdy makaron będzie gotowy, dodajcie na patelnię łyżkę lub dwie wody, w której się gotował, a następnie przełóżcie na patelnię odcedzony makaron.

4. Podduście całość przez chwilę, mieszając, i doprawcie pieprzem.

5. Zdejmijcie patelnię z ognia, dodajcie jeszcze trochę masła, wymieszajcie i podawajcie.

Smacznego!