Lody agrestowe – lekkie i puszyste jak chmurka.

Kremowe lody agrestowe, które będą jednocześnie w 100% roślinne (sorbetowe), słodkie, bez cukru i tylko z trzech składników? Proszę bardzo!

Proporcje owoców do śmietanki lub jogurtu możesz kształtować w miarę swobodnie, dodając więcej lub mniej jednego ze składników i w rezultacie uzyskując – w zależności od przyjętej metody – lody mniej lub bardziej owocowe lub kremowe. Jeżeli chcesz dosłodzić deser owocami, dodaj białe brzoskwinie (jak tutaj) lub banany.

Lody agrestowe

Lody agrestowe

Lody agrestowe

Lody agrestowe

Lody agrestowe

Lody agrestowe – SKŁADNIKI na ok. 16 gałek:

  • 700 g czerwonego agrestu (zielony też może być, wtedy kolor gotowych lodów będzie bladozielony)
  • 400 g śmietanki kokosowej (albo jogurtu greckiego, jeżeli nie zależy Ci na tym, by deser był roślinny)
  • 120 g erytrytolu (albo cukru kokosowego – pamiętaj, że cukier kokosowy wpłynie na kolor lodów, ponieważ ma barwę karmelu)
  • do dekoracji: świeża mięta

Z podanych proporcji uzyskasz ok. 1200 ml masy na lody, która wystarcza na dwie tury przygotowania lodów w maszynce Zyle. Masę możesz przechować w lodówce do następnego dnia.

Lody agrestowe – PRZEPIS:

  1. Przygotuj masę na lody: agrest umyj (nie musisz usuwać ewentualnych szypułek i ogonków), przełóż do kielicha blendera, dodaj śmietanę kokosową lub jogurt i zmiksuj wszystko na gładko. Używam blendera molekularnego Ronic Zyle LED II, który ma taką moc, że w 4 minuty miksuje agrest z pestkami i szypułkami na jedwabisty mus, dzięki czemu gotowe lody mają idealną konsystencję. Świetnie radzi sobie też z większymi wyzwaniami, np. z miksowaniem ciecierzycy na mąkę.
  2. Wstaw masę na lody do lodówki, najlepiej na całą noc, by dobrze się schłodziła.
  3. Po schłodzeniu masy możesz postąpić dwojako. –> Jeżeli masz maszynę do lodów lub sorbetierę, przełóż do niej masę na lody i mieszaj zgodnie z instrukcją. W maszynce Zyle proces przygotowania lodów trwa ok. 120-150 minut, w zależności od rodzaju i ilości lodów, które chcesz przygotować. Maszynka wypakowana po brzegi pracuje (czyli miesza i chłodzi lody) dłużej. W przypadku lodów agrestowych nastawiłem tryb hard. –> Jeżeli nie masz maszyny do lodów, przełóż masę na lody do pojemnika, wygładź i wstaw do zamrażarki. Po ok. 60 minutach wyjmij masę z zamrażarki i starannie przemieszaj lub zmiksuj, by ograniczyć ilość grudek. Czynność wyjmowania z zamrażarki i mieszania lodów powtórz co najmniej 4-6 razy w odstępach ok. 45-60 min.
  4. Lody podaj jak chcesz, na przykład z miętą i agrestem.
  5. Technicznie rzecz biorąc, lody z tego przepisu są sorbetem, ponieważ zawierają wyłącznie roślinne składniki (owoce, wegańska śmietana kokosowa, erytrytol lub cukier).

Lody agrestowe

Lody agrestowe

Lody agrestowe

Lody agrestowe

Lody agrestowe

W ten sam sposób możesz zrobić lody z zielonego agrestu:

Lody agrestowe

Maszynka do lodów Zyle

Maszynka do lodów Zyle o pojemności 1 litra ma te same zalety, co poprzednia mniejsza wersja – jest bardzo prosta, intuicyjna i wygodna w użyciu. Działa szybko, a dzięki automatycznej funkcji chłodzenia, wystarczy dobrać skład lodów i włączyć maszynkę w jednym z dwu dostępnych trybów – soft albo hard. Nowa maszynka Zyle, choć nieco powiększona, wciąż pozostaje jednym z najmniejszych i najzgrabniejszych automatów do lodów, co sprawia, że nie tylko nie zagraca kuchni, ale stanowi jej niewątpliwą ozdobę.

Teraz obydwie maszynki do lodów Zyle (małą lub dużą) kupisz o 200 zł taniej! Sprawdź: oferta specjalna Ronic.

Dlaczego warto wyposażyć kuchnię w maszynkę do lodów?

Argumentów jest wiele, dlatego ograniczę się do tych, które uważam za najbardziej istotne. Mając w domu maszynkę do domowej produkcji lodów:

  • lody naturalne masz (naprawdę!) w zasięgu ręki – możesz wreszcie zapomnieć o sklepowych lodowych gotowcach, których jakość pozostawia wiele do życzenia,
  • nie musisz wczytywać się w lodowe etykiety z nadzieją, że znajdziesz w końcu te jedne jedyne, czyste i bez chemii (bo i tak nie znajdziesz, takie czasy),
  • w pełni kontrolujesz dobór i jakość składników, z których robisz lodowe i sorbetowe desery,
  • nie musisz wybierać spośród palety smaków uznanych przez producenta za godne wprowadzenia na rynek, ponieważ możesz wymyślać dowolne własne – jakie tylko chcesz,
  • w kwestii smaków ogranicza Cię tylko wyobraźnia, a od pomysłu na lodowy deser do jego realizacji upływają maksymalnie 1-2 godziny, ponieważ właśnie tyle potrzebuje maszynka, by kilka składników przeobrazić w pyszny sorbet lub lody,
  • alergie przestają być przeszkodą; w domu możesz wyrabiać dowolne zimne desery z pominięciem tych czy innych produktów – Ty decydujesz. Lody wegańskie, bezglutenowe, bez cukru, bez jajek, bez mleka i wszystkie inne masz w zasięgu ręki.

Niezależnie od tego, co planujesz kupić w e-sklepie Ronic pamiętaj, że kod FACETIKUCHNIA daje Ci dodatkowe 5% zniżki na wszystko i łączy się z innymi rabatami. Rabat działa na pełną wartość koszyka – za wszystko, co kupisz, zapłacisz mniej!

Lody agrestowe