Abbazia San Giorgio Zibibbo Orange 2022.
Pantelleria to wysepka w prowincji Trapani, położona w Cieśninie Sycylijskiej 60 km od wybrzeża Tunezji. To najbliższa kontynentowi afrykańskiemu ze wszystkich włoskich wysp, znana jako Czarna Perła Morza Śródziemnego ze względu na imponujące surowizną wulkaniczne krajobrazy (w tym ochraniające pola i ogrody mury z bloków wulkanicznych, podobnie jak currais np. na Pico na Azorach) lub Bint al-Riyāḥ (z arabskiego „Córka wiatru”) z uwagi na obecny tu przez cały rok silny wiatr (mistral i sirocco), który stanowi autentyczny symbol wyspy.
Winiarnię Abbazia San Giorgio założyli w 2015 winogrodnik Battista Belvisi i szef kuchni Beppe Fontana, na start mając do dyspozycji 3,5 ha winnic położonych na obrzeżach wioski Khamma, w południowo-wschodniej części wyspy. Obecnie na 12 ha uprawiają Zibibbo (z którego powstaje nie tylko Orange, ale też tradycyjne deserowe Passito), Cataratto, Grillo, Nerello Mascalese, Alicante, Nero d’Avola i Pignatello (zwane przez tubylców Nivuro Nostrale).
Obsadzona Zibibbo winnica na glebie wulkanicznej bogatej w mikroelementy liczy 4,5 ha, średni wiek winorośli wynosi 60 lat, a ich uprawa – jak mówi Battista – choć bez certyfikatu bio, jest więcej niż ekologiczna i prowadzona z wykorzystaniem technik biodynamicznych. Parcela znajduje się na wysokości ok. 270 m npm.
Orange to wino wyprodukowane w 100% ze szczepu Zibibbo (sycylijska nazwa Moscato d’Alessandria). Odszypułkowane winogrona są delikatnie tłoczone, po czym fermentują na naturalnych drożdżach i macerują ze skórkami w stalowych zbiornikach przez około 15 dni. Fermentacja z maceracją przebiega naturalnie, bez żadnych dodatków. Dojrzewanie trwa rok: 6 miesięcy w stalowych zbiornikach oraz 6 miesięcy w beczkach z kasztanowca. Butelkowane bez filtrowania.
Bursztynowe Zibibbo z Abbazia San Giorgio ma cudnie złożony owocowy bukiet. Pierwszoplanowe słodkie nuty brzoskwini i moreli dopełnione nutą grejpfruta, satsumy, skórki cytrynowej, jaśminu, suszonych owoców i miodu przeplatają się z wyraźnymi słonymi i mineralnymi tonami. W smaku mnóstwo owoców cytrusowych, brzoskwinie, morele, zielone jabłko i pigwa. W tle pojawia się trochę goryczkowych ziół, znajdujemy tu pikantny tymianek i rozmaryn. Wyraźna, ładnie wtopiona kwasowość. Śródziemnomorska świeżość, soczystość, wyrafinowany smak i delikatna tanina. Słońce, sól, wiatr i skała. Pantelleria zamknięta w butelce. Świetne wino.
Nazwa: Abbazia San Giorgio Orange 2022
Kraj: Włochy
Region: IGP Terre di Sicilia (Pantelleria)
Rodzaj: wytrawne, białe (pomarańczowe)
Szczep: 100% Zibibbo
Moc: 12,5%
Wyprodukowano 8000 butelek
Wino z wineyou.it