Chleb bezglutenowy chrupki – 10 łatwych przepisów.
Pieczywo chrupkie domowej roboty to bardzo łatwy i praktyczny sposób na zastąpienie tradycyjnego chleba czymś lżejszym, zdrowszym i dłużej zachowującym świeżość.
Nie ma tu jajek ani nabiału – przepis jest naturalnie wegański i bezglutenowy (choć kto lubi, może oczywiście upiec chlebki również z mąki pszennej, żytniej, jęczmiennej lub orkiszowej*).
Łatwe i z dowolnej mąki
Ciasto na chrupkie chlebki robi się błyskawicznie i tak prosto, jak to tylko możliwe. Po prostu wrzucasz wszystkie składniki do jednej miski i dokładnie mieszasz. Nie potrzeba do tego nawet miksera, wystarczy zwykła łyżka. Później tylko chwila w piekarniku i gotowe.
Dodatkowym plusem jest fakt, że pieczywo chrupkie można zrobić w domu z właściwie każdej mąki bezglutenowej. Kasztanowa, owsiana, kokosowa, gryczana (polecam niepaloną), teff, ryżowa, sorgo, polenta (lub mąka kukurydziana) – każda z nich znakomicie nadaje się do tego przepisu.
Takie pieczywo jest przepyszne – chrupiące, aromatyczne, delikatnie oleiste (w zależności od ilości dodanego tłuszczu i konkretnego przepisu), pełne nasion i ziaren. Można wzbogacać je dowolnymi dodatkami, nadając mu za każdym razem inny smak. Świetnie sprawdzają się zioła, przyprawy (dowolne, np. pimenton, cynamon, kardamon, kurkuma, czarnuszka, kminek, mak, sezam, łuskane ziarno konopi, etc.), kakao, karob, olej kokosowy, wino, musy owocowe lub domowe pesto.
Chrupkie kromki można przygotować na ostro lub na słodko. Mogą służyć jako doskonała przegryzka (chipsy niech się schowają!), podstawa kanapek, dodatek do sałatek lub zup (zamiast tradycyjnego chleba). Długo zachowują świeżość. Można przechowywać je przez kilka tygodni. Ja przechowuję chrupkie pieczywo luźno owinięte pergaminem, w temperaturze pokojowej (w kuchni).
Średnio z jednej porcji ciasta otrzymasz ok. 20 kromek, w zależności od wielkości kawałków, na jakie potniesz płat ciasta. Możesz podzielić je też na małe kwadraty – zyskają wtedy bardziej ciasteczkowy-przekąskowy format.
Poniżej zestaw 10 pomysłów na chrupkie pieczywo domowej roboty. Bierzcie i cieszcie się nimi wszyscy!
By otworzyć wybrany przepis, kliknij w zdjęcie.
*my – z uwagi na bezgluten – nie używamy żadnej z glutenowych mąk
Chleb bezglutenowy chrupki – przepisy:
Pieczywo chrupkie czekoladowe
Pieczywo chrupkie z czarnuszką
Pieczywo chrupkie z polenty
Pieczywo chrupkie kokosowe
Pieczywo chrupkie z marakują
Pieczywo chrupkie korzenne z czerwonym winem
Pieczywo chrupkie (krakersy) z kurkumą
Pieczywo chrupkie paprykowe
Pieczywo chrupkie z domowym pietruszkowym pesto
Pieczywo chrupkie z sorgo
cdn.
świetne propozycje :)
:-) łatwe i zawsze ze świetnym rezultatem, polecam wypróbować!
Jak narazie piekłem tylko chleby i to tylko w wypiekaczu bo wygodniej wiadomo ale te chrupki z kurkumą sztos, koniecznie przetestuje!
:-)
hahaha same here, zawsze ładuje wszystko do mojego pansa odpalam dobry tryb i mam ale nie tym razem, ja za to próbuję dzisiaj czarnuszkowe, zawsze robie focaccie z czarnuszką i wychodzi świetnie więc to też musi mieć kopa
:-)