• 0,5 kg mąki pszennej z amarantusem
  • 65 g otrębów pszennych (albo np. płatków gryczanych)
  • 0,75 łyżki soli
  • 18 g suchych drożdży
  • 0,5 łyżki suszonego tymianku
  • 0,5 łyżki suszonej mięty
  • 60 g ziaren słonecznika
  • 60 g pestek dyni
  • 25 g suszonych jagód
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 0,5 łyżki cukru palmowego albo trzcinowego
  • 0,5 l ciepłej wody

Chleb, przy którym (że się tak wyrażę) nie narobicie się zanadto, a efekt będzie znakomity.

Domowy chleb, poza wieloma innymi walorami, ma jedną zasadniczą zaletę, szczególnie cenną w dzisiejszych czasach – dokładnie wiemy, z czego się składa. Niestety, niektórzy boją się spróbować, a przecież pieczenie własnego bochenka w domowym zaciszu niekoniecznie musi wiązać się z zabawą w przygotowywanie zakwasu i innymi czarami.

Chleb na drożdżach jest świetny, a ten jest jeszcze lepszy, ponieważ wszelkie pracochłonne procedury, takie jak np. odstawianie ciasta w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, etc. tu zostały po prostu zredukowane. Punktem wyjściowym jest przepis na CHLEB Z CZARNUSZKĄ, którego składniki, a tym samym smak, można dowolnie modyfikować.

Podane proporcje składników wystarczają na jeden bochenek, do którego idealnie nadaje się standardowa forma keksowa (u mnie o wymiarach: dł. 25 x szer. 13 cm i głębokość 8,5 cm).

Chleb z dynią L_02

1. W dzieży miksera umieśćcie drożdże i cukier, a następnie wlejcie ok. 50 ml ciepłej wody. Na chwilę odstawcie, by drożdże zaczęły pracować.

2. Dodajcie sól, zioła, otręby, ziarna słonecznika i dyni, jagody oraz mąkę, i wymieszajcie składniki przy użyciu miksera.

3. Wlejcie olej i pozostałą wodę (450 ml), i mieszajcie do wyrobienia ciasta. Ciasto powinno być gęste i kleiste.

4. Wysmarujcie formę tłuszczem (nierafinowanym olejem kokosowym albo masłem) i lekko oprószcie dno oraz ścianki mąką.

5. Wlejcie ciasto (do połowy formy) i wyrównajcie je. Wierzch spryskajcie wodą, posypcie nasionami dyni i lekko oprószcie mąką.

6. Wstawcie formę do piekarnika rozgrzanego do temp. 40 stopni, na 30 minut. Ciepło sprawi, że drożdże zaczną pracować i ciasto zwiększy objętość.

7. Podnieście temperaturę w piekarniku do 170 stopni i pieczcie chleb przez godzinę (max. do godziny i piętnastu minut). Ja piekę chleb godzinę na środkowym poziomie piekarnika, z włączoną grzałką górną i dolną, a następnie 10-15 minut – tylko z górną grzałką.

Smacznego!

Chleb z dynią L_10