Duszony por japoński.

Por japoński – w Polsce znany również pod nazwą cebula siedmiolatka lub czosnek dęty – to bardzo fajne warzywo, które najprościej opisać jako połączenie szczypiorku i pora w jednym. Roślina prawdopodobnie pochodzi z Chin, choć wyróżnia się co najmniej trzy jej podgatunki: chiński, japoński i rosyjski. Jest pyszna i ma łagodniejszy smak niż szczypior cebuli zwyczajnej. Świetnie smakuje w wersji na ciepło, możesz na przykład upiec ją w całości albo posiekać i podsmażyć.

Cebula siedmiolatka ma trochę ostrzejszy i, nawet po uduszeniu, nieco mniej słodki smak niż zwykły por, co warto wziąć pod uwagę, dobierając przyprawy. Jej zielone części nie miękną tak łatwo, jak liście pora, dlatego zielone liście cebuli przycinam (nożyczkami kuchennymi) na długość około 15-20 cm, po czym siekam ostrym nożem. Papryka ma za zadanie lekko dosłodzić całość, a duszony fenkuł smakuje tak dobrze, że zawsze jest doskonałą przysłowiową kropką nad i. Podaję proporcje na dwie duże porcje duszonego pora, ponieważ w moim wykonaniu to samodzielny posiłek dla dwóch osób (danie główne), które w opcji nie-vegan możesz dopełnić na przykład pokruszoną fetą. Jeżeli warzywa chcesz podać jako side dish (a większość osób pewnie tak zrobi), weź to pod uwagę i ewentualnie zmniejsz ilości składników. Zielono, prosto i pysznie, polecam!

Duszony por japoński z fenkułem i papryką

Duszony por japoński z fenkułem i papryką

Duszony por japoński

Duszony por japoński z fenkułem i papryką – SKŁADNIKI na 2 duże porcje:

  • 3 pęczki pora japońskiego (cebuli siedmiolatki), brzydsze zielone końcówki przycięte
  • 2-3 kolorowe papryki (w zależności od wielkości)
  • 1-2 fenkuły (bulwy kopru włoskiego), w zależności od wielkości
  • duża garść posiekanych listków natki pietruszki lub kolendry
  • po pół łyżeczki ziela angielskiego i czarnego pieprzu, obydwa rozgniecione w moździerzu
  • łyżeczka kminu rzymskiego, rozgniecionego w moździerzu
  • suszona papryczka piri piri, rozgnieciona w moździerzu
  • sól Maldon
  • po jednej łyżeczce suszonego tymianku i suszonego majeranku
  • oliwa extra vergine

Duszony por japoński z fenkułem i papryką – PRZEPIS:

  1. Fenkuł posiekaj i podsmaż w głębokiej patelni na niewielkiej ilości oliwy.
  2. W tym czasie posiekaj papryki oraz por japoński, po czym dodaj do fenkułu wraz ze wszystkimi przyprawami. Przykryj i duś przez około 15-20 minut, aż warzywa idealnie zmiękną.
  3. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj posiekaną kolendrę (jeżeli używasz listków natki pietruszki, które są twardsze od listków kolendry, możesz dodać ją nieco wcześniej, jeszcze w trakcie duszenia) i trochę oliwy. Wymieszaj i podziel na porcje.

Duszony por japoński

Duszony por japoński

Duszony por japoński