Fajne kanapki na chlebie z ziaren.
Kiedy już upieczesz czarny jak smoła ziarnisty chleb (przepis), który uda Ci się na tyle ładnie, że nie wykorzystasz go jedynie jako składnika panzanelli, czyli włoskiej sałatki z chleba i pomidorów (przepis), zapragniesz zrobić na jego bazie fajne kanapki. Fajne, czyli takie, których pozazdrościłby Ci ktoś postronny, gdyby tylko miał okazję je zobaczyć. Fajne, bo na wypasionym domowym chlebie z najlepszych składników. Fajne, bo z fajnymi dodatkami, takimi jak najlepszy rzemieślniczy bundz z Podhala, nieopisanie smaczny włoski rostbef z Lombardii (tak dobry, że doczekał się kanapek w liczbie dwóch!), pstrąg łososiowy z najlepszego źródła, które dobrze znają mieszkańcy podwarszawskiego Komorowa i innych okolicznych wiosek, soczyste jesienne maliny, pomidorki z działki i zioła prosto z ogrodu. Fajne, bo zdrowe, pożywne, proste, łatwe i szybkie do zrobienia. A przy tym jeszcze nietuzinkowe :-)
Sam przyrządzam kanapki bardzo sporadycznie, ponieważ chleb to ostatnia rzecz, jakiej potrzeba nam do szczęścia. Taka skaza ;-) ale kiedy już jakiś upiekę – tak jak na przykład ten ziarnisty – korzystam z okazji. Tak czy owak, z każdym z poniższych dodatków – tj. z bundzem, rostbefem, pstrągiem i tak dalej możesz przyrządzić dowolny pyszny posiłek bez dodatku chleba, dlatego jeżeli z jakichś przyczyn musisz ograniczać lub wyłączać pieczywo z diety, nie traktuj tego jak koniec świata. Na chlebie świat się nie kończy :-)
Fajne kanapki – SKŁADNIKI:
- Chleb – na przykład chleb z ziaren z któregoś z moich przepisów
- kilka plasterków rostbefu
- kawałek podhalańskiego bundza z owczego mleka albo innego sera, który lubisz
- pstrąg łososiowy wędzony albo inna wędzona ryba, którą lubisz
- suszone pomidory – najlepiej domowej roboty, ponieważ żadne gotowce nie smakują tak dobrze, jak pomidory suszone i marynowane w oliwie samodzielnie
- oliwa extra vergine do skropienia chleba przed nałożeniem składników + gotowych kanapek
- pieprz utłuczony w moździerzu albo świeżo mielony
- maliny, zioła (np. mięta, bazylia dowolnej odmiany, tymianek, werbena cytrynowa) i pomidorki koktajlowe do dekoracji
Fajne kanapki – PRZEPIS:
- Pokrój chleb na tyle kromek, ile potrzebujesz. Chleb z ziaren jest tak sycący, że spokojnie wystarczą dwie kromki na osobę, a mały ludzik o umiarkowanym apetycie na wiele godzin naje się nawet jedną kromką.
- Przygotuj kanapki – najlepiej wedle własnego uznania, a jeżeli potrzebujesz wsparcia, możesz skorzystać z mojej propozycji:
- Kanapka nr 1: konkretny plaster bundza + suszone pomidory + mięta + pieprz;
- Kanapka nr 2: kawałek pstrąga + tajska bazylia + pieprz;
- Kanapka nr 3: kilka plasterków rostbefu + mięta + maliny + pieprz.
Smacznego!
Ja z kolei bardzo lubię kanapki i muszę przyznać, że te wyglądają straszliwie apetycznie!
Pozdrawiam!