Frittata z pimientos de Padron.
Słabość do pimientos de Padrón mamy tak wielką, że w czasach, gdy o zakupie Padróns w Polsce można było tylko pomarzyć, przywieźliśmy ich z urlopu ponad kilogram. Gdyby ktoś się zastanawiał, czy z torbą warzyw można wejść na luzie na pokład samolotu – można, w TAP Portugal nie mieli w każdym razie nic przeciw ;-)
Od 2-3 lat Padróns regularnie pojawiają się także pod Halą Mirowską, i to u dwóch różnych sprzedawców (ZOBACZ). Wiadomo, że nigdzie nie będą smakować tak dobrze, jak w Hiszpanii czy Portugalii, ale teraz w razie nasilonej tęsknoty za smakami południa papryczkową ucztę można urządzać sobie częściej niż tylko na urlopach.
Frittatę usmażyłem już w niezliczonej ilości wariantów, ponieważ to znakomity śniadaniowo-lunchowy przepis, który sprawdza się w każdych okolicznościach, ale dziwnym trafem nie trafiła tu jeszcze wersja ze słynnymi papryczkami z Galicji. Metoda jest dokładnie taka sama, jak w każdym innym przepisie na frittatę, a miękkie, smażone Padróns doskonale komponują się z jajkami. Przed wylaniem na patelnię masy jajecznej papryczki powinny być gotowe, w przeciwnym wypadku nie zdążą się usmażyć. Kilka minut w piekarniku to czas na ścięcie się wierzchniej warstwy omletu. Gotową frittatę, tak samo jak papryczki smażone saute, podaj posypane gruboziarnistą solą.
A przy okazji…
…kilka lat temu napisałem tutaj tak: „mówi się, że co któraś papryczka może trafić się diabelnie ostra; przez lata zjedliśmy ich w różnych lokalizacjach wiele kilogramów i nam jak dotąd się nie trafiły…”. Odwołuję :-) Porcja papryczek kupionych do tego przepisu (co ciekawe, kupionych w Polsce) zawierała kilka mocno palących podniebienie sztuk. Nareszcie!
Sprawdź inne przepisy na frittatę z różnymi fajnymi dodatkami.
Frittata z pimientos de Padron – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:
- 8 jajek (zerówki, wolny wybieg)
- dwie duże garście papryczek (pimientos de Padron), ok. 150-200 g – w zależności od wielkości patelni
- mała garść listków natki pietruszki, posiekanych
- 2 łyżeczki listków suszonego lub świeżego tymianku
- sól morska
- pieprz rozgnieciony w moździerzu
- olej do smażenia
- oliwa extra vergine
- ocet balsamiczny jak najlepszej jakości
Frittata z pimientos de Padron – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Opłucz papryczki i dokładnie osusz (ZOBACZ). W tym celu rozłóż pojedynczą warstwę papryczek na papierowych ręcznikach i zostaw na kwadrans.
- Odetnij nożyczkami ogonki Padróns tuż przy samych papryczkach.
- Na patelni przeznaczonej do używania w piekarniku (tu: o średnicy 20 cm) rozgrzej trochę oliwy lub oleju i wrzuć papryczki. Tłuszczu nie powinno być zbyt dużo, nawet nie tyle, by całkowicie przykryć dno. Papryczki w żadnym razie nie powinny pływać w oliwie.
- Papryczki powinny utworzyć pojedynczą warstwę. Każda papryczka powinna mieć kontakt z dnem patelni. Smaż, aż się zrumienią. Podczas smażenia obracaj papryczki, by ładnie przysmażyły się z każdej strony (ZOBACZ).
- Wbij do miski jajka, dodaj przyprawy, tymianek i pietruszkę. Wymieszaj.
- Wlej jajka na patelnię z papryczkami.
- Smaż frittatę do momentu, aż spód się zetnie. W trakcie smażenia delikatnie nadrywaj lub podważaj silikonową łopatką frittatę na krawędziach, tak by nadmiar masy jajecznej spływał pod spód omletu.
- Gdy na wierzchu frittaty pozostanie niewiele płynnej masy jajecznej wstaw patelnię do piekarnika. Piecz przez ok. 5 minut, aż góra omletu się zetnie. Zanim uznasz, że frittata jest gotowa, sprawdź, czy jajka ścięły się również pod papryczkami.
- Gotowy omlet skrop oliwą i balsamico. Podawaj od razu.