Frittata z pimientos de Padron.

Słabość do pimientos de Padrón mamy tak wielką, że w czasach, gdy o zakupie Padróns w Polsce można było tylko pomarzyć, przywieźliśmy ich z urlopu ponad kilogram. Gdyby ktoś się zastanawiał, czy z torbą warzyw można wejść na luzie na pokład samolotu – można, w TAP Portugal nie mieli w każdym razie nic przeciw 😉

Od 2-3 lat Padróns regularnie pojawiają się także pod Halą Mirowską, i to u dwóch różnych sprzedawców (ZOBACZ). Wiadomo, że nigdzie nie będą smakować tak dobrze, jak w Hiszpanii czy Portugalii, ale teraz w razie nasilonej tęsknoty za smakami południa papryczkową ucztę można urządzać sobie częściej niż tylko na urlopach.

Frittatę usmażyłem już w niezliczonej ilości wariantów, ponieważ to znakomity śniadaniowo-lunchowy przepis, który sprawdza się w każdych okolicznościach, ale dziwnym trafem nie trafiła tu jeszcze wersja ze słynnymi papryczkami z Galicji. Metoda jest dokładnie taka sama, jak w każdym innym przepisie na frittatę, a miękkie, smażone Padróns doskonale komponują się z jajkami. Przed wylaniem na patelnię masy jajecznej papryczki powinny być gotowe, w przeciwnym wypadku nie zdążą się usmażyć. Kilka minut w piekarniku to czas na ścięcie się wierzchniej warstwy omletu. Gotową frittatę, tak samo jak papryczki smażone saute, podaj posypane gruboziarnistą solą.

A przy okazji…

…kilka lat temu napisałem tutaj tak: „mówi się, że co któraś papryczka może trafić się diabelnie ostra; przez lata zjedliśmy ich w różnych lokalizacjach wiele kilogramów i nam jak dotąd się nie trafiły…”. Odwołuję 🙂 Porcja papryczek kupionych do tego przepisu (co ciekawe, kupionych w Polsce) zawierała kilka mocno palących podniebienie sztuk. Nareszcie!

Sprawdź inne przepisy na frittatę z różnymi fajnymi dodatkami.

Frittata z pimientos de Padron

Frittata z pimientos de Padron

Frittata z pimientos de Padron

Frittata z pimientos de Padron – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • 8 jajek (zerówki, wolny wybieg)
  • dwie duże garście papryczek (pimientos de Padron), ok. 150-200 g – w zależności od wielkości patelni
  • mała garść listków natki pietruszki, posiekanych
  • 2 łyżeczki listków suszonego lub świeżego tymianku
  • sól morska
  • pieprz rozgnieciony w moździerzu
  • olej do smażenia
  • oliwa extra vergine
  • ocet balsamiczny jak najlepszej jakości

Frittata z pimientos de Padron – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Opłucz papryczki i dokładnie osusz (ZOBACZ). W tym celu rozłóż pojedynczą warstwę papryczek na papierowych ręcznikach i zostaw na kwadrans.
  3. Odetnij nożyczkami ogonki Padróns tuż przy samych papryczkach.
  4. Na patelni przeznaczonej do używania w piekarniku (tu: o średnicy 20 cm) rozgrzej trochę oliwy lub oleju i wrzuć papryczki. Tłuszczu nie powinno być zbyt dużo, nawet nie tyle, by całkowicie przykryć dno. Papryczki w żadnym razie nie powinny pływać w oliwie.
  5. Papryczki powinny utworzyć pojedynczą warstwę. Każda papryczka powinna mieć kontakt z dnem patelni. Smaż, aż się zrumienią. Podczas smażenia obracaj papryczki, by ładnie przysmażyły się z każdej strony (ZOBACZ).
  6. Wbij do miski jajka, dodaj przyprawy, tymianek i pietruszkę. Wymieszaj.
  7. Wlej jajka na patelnię z papryczkami.
  8. Smaż frittatę do momentu, aż spód się zetnie. W trakcie smażenia delikatnie nadrywaj lub podważaj silikonową łopatką frittatę na krawędziach, tak by nadmiar masy jajecznej spływał pod spód omletu.
  9. Gdy na wierzchu frittaty pozostanie niewiele płynnej masy jajecznej wstaw patelnię do piekarnika. Piecz przez ok. 5 minut, aż góra omletu się zetnie. Zanim uznasz, że frittata jest gotowa, sprawdź, czy jajka ścięły się również pod papryczkami.
  10. Gotowy omlet skrop oliwą i balsamico. Podawaj od razu.

Frittata z pimientos de Padron

Frittata z pimientos de Padron

Frittata z pimientos de Padron