Gallinas y Focas 2019 4 Kilos Vinicola.

Gallinas y Focas 2019 4 Kilos Vinicola

Kolejna butelka z 4 Kilos Vinicola (Majorka, Baleary) i znów trafiony zatopiony. Wina tego producenta to jakość i renoma, więc tym bardziej szkoda, że próżno ich szukać na polskim rynku, ale właśnie po to istnieją sklepy internetowe. 

Większość, bo aż 75% winiarskiej produkcji Balearów stanowią wytrawne wina czerwone, a czerwony blend Gallinas y Focas to owoc współpracy 4 Kilos Vinícola i organizacji Amadip Esment, wspierającej osoby z niepełnosprawnością intelektualną. Uczestnicy tego projektu zaangażowani są we wszystkie etapy produkcji wina, od uprawy winorośli po projektowanie etykiet (jak w przypadku tej butelki), dzięki czemu bardzo dobre wino staje się czymś więcej niż tylko źródłem przyjemności, jest produktem społecznie zaangażowanym.

4 Kilos Vinicola założyli w roku 2006 Francesc Grimalt, były winemaker Ànima Negra (również z Majorki) znany m.in. z działań na rzecz odtworzenia upraw lokalnego szczepu Callet, uznawanego za jedną z najważniejszych miejscowych odmian, oraz muzyk Sergio Caballero, będący także współzałożycielem i dyrektorem festiwalu muzycznego Sonar. Pierwszy rocznik spod szyldu 4Kilos winifikowany był z użyciem chłodziarki do produkcji mleka (!). Dziś 4 Kilos wytwarza wina z gron pochodzących zarówno z północy, jak i południa Majorki, wśród których pojawiają się niektóre odmiany międzynarodowe (m.in. Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon), ale przede wszystkim lokalne (np. Manto Negro, Callet, Fogoneu). 4 Kilos produkuje wina w Felanitx, w sercu Majorki. Winnice są certyfikowane jako organiczne i prowadzone z poszanowaniem reguł zrównoważonego rolnictwa przyjaznego środowisku. 4 Kilos dba o zachowanie bioróżnorodności, a procesy uprawy winorośli i przetwarzania owoców spełniają standardy produkcji nisko interwencyjnej. Winiarnia mieści się w przebudowanej farmie owiec, winifikacja następuje w stalowych kadziach fermentacyjnych i dużych otwartych dębowych beczkach (foudres). Sama nazwa – 4 Kilos – nawiązuje do pierwszej wspólnej winiarskiej inwestycji ojców założycieli 4 Kilos Vinicola (Grimalt & Caballero), wyrażonej w kwocie 4 milionów peset, czyli w dawnej hiszpańskiej walucie obowiązującej do czasu wprowadzenia euro w Hiszpanii w roku 2002.

Gallinas y Focas 2019 to mieszanka odmian Manto Negro (90%) i Syrah (10%). Winogrona pochodzą z działki o gliniastej glebie bogatej w tlenek żelaza, położonej na wysokości 150 m npm, obsadzonej winoroślami poprzerastanymi starymi drzewami karobowymi. Grona z ręcznego zbioru, fermentacja odbywa się w 80% w zbiornikach ze stali nierdzewnej i w 20% w dębowych beczkach o pojemności 225 l (barriques) i 500 l, po czym wino przez 15 miesięcy dojrzewa w nowych 500-litrowych beczkach z dębu Allier oraz w otwartych dębowych foudres o pojemności 3000 l, nadając mu złożoność i głębię.

Gallinas y Focas to prawdziwy majstersztyk. Gęsty ziemisty nos otwiera się mocnymi nutami dojrzałych owoców leśnych (jeżyny, jagody, maliny) i śliwek, wzbogaconymi ziołowym akcentem, a usta zaskakują żywiołową świeżością, która tworzy fajny kontrast z głębokim poważnym aromatem. Taniczną strukturę i pełne ciało doskonale równoważy świetna orzeźwiająca kwasowość. Wino ma aksamitną, jedwabiście gładką konsystencję i pięknie rozwija się na podniebieniu, dając elegancki, delikatny finisz. Każdy łyk dostarcza niezwykłej przyjemności. Moc i gracja, rewelacja.

Nazwa: Gallinas y Focas 2019 4 Kilos Vinicola
Kraj: Hiszpania, Islas Baleares
Region: Mallorca
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Szczepy: 90% Manto Negro, 10% Syrah
Moc: 14%

Gallinas y Focas 2019 4 Kilos Vinicola

Gallinas y Focas 2019 4 Kilos Vinicola

Gallinas y Focas 2019 4 Kilos Vinicola