Vittorio Graziano Ripa di Sopravento.
Uwielbiamy wina od Vittorio Graziano! To bez dwóch zdań jeden z najlepszych i najciekawszych producentów win naturalnych w regionie Emilia Romagna. Właśnie mija pięć lat od dnia, w którym spotkaliśmy się z nim osobiście w winnicy w Castelvetro di Modena, a to najlepsza okazja do tego, by otworzyć kolejną butelkę spod jego niepokornej ręki.
W skrócie o Vittorio: przez 9 lat legitymował się certyfikatem winnicy organicznej, ale z uwagi na związane z certyfikacją koszty, odpuścił ją sobie kilkanaście lat temu. Nie zmienił jednak podejścia. Choć dziś nie jest atestowany jako bio producent, powtarza, że nigdy nie używał jakichkolwiek chemicznych środków ochrony roślin (herbicydów, etc.) czy nawozów w winnicach (miedzi używa maksymalnie 3 razy w roku), a podlewanie winorośli wodą pitną uważa za zbrodnię. W jego ocenie nasadzenia w regionie powinny być prowadzone tak, by winorośl była w stanie przetrwać w oparciu o naturalne zasoby wody. Żywe, naturalne, biodynamiczne, nisko interwencyjne wina stanowią oś, bazę i nadbudowę jego winiarskiej filozofii. Graziano praktykuje tylko metody naturalne, dywersyfikując roślinność porastającą parcele. Dzikie zioła, rośliny strączkowe i różniste chwasty mają napowietrzać i urozmaicać glebę. W duchu maksymalnej możliwej do osiągnięcia bioróżnorodności (terroir znajduje odbicie w złożoności wina) uprawia kilkanaście lokalnych, endemicznych odmian winorośli, z których zidentyfikowane są tylko Trebbiano, Lambrusco Grasparossa (ex-Grasparossa di Castelvetro) i Malbo Gentile. Co do reszty, na którą składają się winogrona zarówno białe, jak i czerwone – nie ma pojęcia, jak się nazywają, więc w opowieściach i na etykietach określa je jako „tajemnicze winogrona”. Niektóre dają bardzo niskie plony, inne owocują po bardzo długim wzroście. Czy to dzikie krzyżówki, czy na wpół wymarłe klasyki regionu? Tego nie wie nawet on.
Vittorio Graziano Ripa di Sopravento to białe frizzante, wspaniały wytrawny mus z mieszanki pięciu białych lokalnych odmian, otrzymywany metodą spontanicznej refermentacji w butelce (metodo ancestrale, Vittorio Graziano lubi używać pojęcia metodo modenese). Nos aromatyczny, z czystymi nutami cytrusów, owoców egzotycznych i kokosa. Usta strukturalne i kremowe, lekko musujące, bardzo mineralne z doskonałym, trwałym i lekko goryczkowym finiszem. Niesamowicie świeże, pyszne wino, które chciałoby się pić codziennie. Symbol najbardziej autentycznej tradycji Emilia Romagna.
Doskonałe wino nie tylko na lato. Idealny dodatek do potraw z makaronów, ryb i owoców morza.
Nazwa: Vittorio Graziano Ripa di Sopravento
Kraj: Włochy
Region: Emilia Romagna, Castelvetro di Modena
Rodzaj: białe, wytrawne, musujące
Szczepy: mieszanka 5 lokalnych białych odmian, w tym Trebbiano
Moc: 12,5%