- pieczywo (tu: 4 ciabatty)
- oliwa extra vergine Monini
- roszponka
- mozzarella
- kiełbasa
- pieprz
Grzanki z pieca – proste i sprawdzone śniadanie.
1. Kromki pieczywa skropcie dość obficie oliwą chilli/garlic (np. Monini).
2. Na każdą kromkę nałóżcie kilka plasterków kiełbasy, kilka liści roszponki lub np. bazylii, a na wierzchu plastry mozzarelli.
3. Tak przygotowane grzanki oprószcie ulubionymi przyprawami i świeżo zmielonym pieprzem, oraz skropcie raz jeszcze oliwą extra vergine.
3. Włóżcie kanapki do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni.
4. Zapiekajcie przez mniej więcej 10-12 minut, do momentu aż mozzarella ładnie rozpuści.
Smacznego!
Zdjęcia: Małgorzata Napiórkowska-Kubicka
Ja użyłem kiełbasy Fuet i rukoli. Muszę przyznać, że wyszły przepyszne. Co więcej – smakowały zarówno mojej żonie jak i dwuletniej córeczce – ich miny podczas jedzenia – bezcenne :)
Sprawdzą się świetnie jako weekendowe śniadanie lub romantyczna kolacja (koniecznie z czerwonym półwytrawnym winem).
bardzo fajny pomysł:)
O, ale mi narobiłeś apetytu…