• 2 jajka
  • cydr (wytrawny)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki żytniej
  • szczypta soli
  • przyprawa do ciast Hambleden (organiczna mieszanka przypraw korzennych)
  • ok. 500 g półtłustego twarogu
  • 1 granat
  • oliwa extra vergine

Cydrowe naleśniki z twarogiem i owocem granatu.

Cydr świetnie nadaje się do naleśników. Dzięki zawartości dwutlenku węgla doskonale spulchnia ciasto i sprawia, że naleśniki stają się bardziej puszyste. Ponadto, mimo dodania stosunkowo niewielkiej ilość cydru, jego smak jest bardzo wyraźnie wyczuwalny w naleśnikach. Nie mówiąc o wspaniałym aromacie, który rozprzestrzenia się po całym domu podczas smażenia.

PRZEPIS:

  1. Przygotuj ciasto na cydrowe naleśniki: rozbełtaj w misce jajka, dodaj 3 łyżki mąki pszennej i połącz mąkę z jajkami. Dolej trochę cydru, zamieszaj i dodaj 3 łyżki mąki żytniej. Wymieszaj, dodaj szczyptę soli i przyprawy korzenne oraz tyle cydru, ile trzeba, by uzyskać płynne, naleśnikowe ciasto.
  2. Usmaż naleśniki. Taka porcja ciasta powinna wystarczyć na 4-5 dość sporych naleśników.
  3. Przekrój granat na pół i wyłuskaj z niego pestki. Pestki granatu można wydobyć w szybki i prosty sposób, przytrzymując połówkę owocu dłonią od jego wewnętrznej strony i energicznie uderzając łyżką w twardą skórę. Najlepiej zrobić to nad dużym, głębokim naczyniem, by nie zachlapać kuchni czerwonym sokiem.
  4. W misce połącz ser i cydr do uzyskania łatwej do smarowania masy, dodaj trochę przypraw korzennych oraz pestki granatu (zostaw trochę pestek do dekoracji).
  5. Na każdym naleśniku rozłóż porcję sera i złóż naleśniki na ćwiartki.
  6. Rozgrzej patelnię grillową. Zwilż obydwie strony naleśników niewielką ilością oliwy i smaż na patelni do uzyskania ładnych zapieczonych grillowych pasków.

Naleśniki z twarogiem i granat_11

Naleśniki z twarogiem i granat_06