Iacob Red Davino 2018.

Iacob Red Davino 2018

Czytaj też: Rumunia kraj winiarski

„Poprzez wino natura utrwala wspomnienie minionego roku”.

Davino, założona w Ceptura w 2003 roku, jest jedną z pierwszych prywatnych winiarni, jakie powstały w Rumunii po obaleniu komunistycznego reżimu Nicolae Ceaușescu w 1989 roku (pierwszą jest SERVE, o której więcej niebawem). I jedną z najlepszych. Znajduje się w południowej części Rumunii, nieopodal Bukaresztu, w regionie Dealurile Munteniei și Olteniei (apelacja Dealu Mare DOC), który słynie z wysokiej jakości wytrawnych win czerwonych. Dealu Mare rozciąga się na obszarze okręgów Prahova oraz Buzău i obejmuje swym zasięgiem wzgórza Karpat Południowych. Panuje tu klimat umiarkowany kontynentalny, z gorącym latem, łagodną ​​suchą jesienią i dość mroźną zimą. Winnice Davino zajmują powierzchnię 68 hektarów obsadzonych zarówno odmianami lokalnymi (biała Fetească Albă, czerwona Fetească Neagră), jak i międzynarodowymi (Sauvignon Blanc, Riesling, Merlot i Cabernet Sauvignon).

Iacob Red Davino 2018

Iacob Red Davino 2018

Iacob Red Davino 2018

Drabina na etykiecie, Iacob w nazwie wina. Skojarzenia? Jakubowa drabina, symbol dążenia do doskonałości i przekraczania granic. Winiarstwo Rumunii to wciąż praca w toku. Z jednej strony kilka tysięcy lat tradycji, z drugiej wątpliwe „dziedzictwo” półwiecza komuny. Z jednej strony pokutuje stereotyp, że wina z Rumunii są dobre i tanie, co potwierdza najniższa marketowa półka. Z drugiej strony, wystarczy nieco się wysilić, by sięgnąć dalej i odkryć całkiem inny wymiar: producentów, którzy wraz z otwarciem Rumunii na świat wykonali zdecydowany zwrot ku nowej jakości oraz wytwarzane przez nich wina, nieporównanie wyższej próby aniżeli to, co przez lata komuny utrwaliło się nam pod hasłem „rumuńskie wino”.

Czerwony wytrawny Iacob powstaje jako blend dwu szczepów, Cabernet Sauvignon i Fetească Neagră. Fetească Neagră (Czarna Dziewica, Czarna Wróżka) jest starą przedfilokseryczną odmianą o ponad tysiącletniej historii, klejnotem wśród rumuńskich rodzimych szczepów, który daje złożone, treściwe wina o wyrazistych owocowo-przyprawowych aromatach i dobrej kwasowości. Maksymalny potencjał osiąga dzięki starzeniu w dębie.

Każda z odmian jest winifikowana oddzielnie. Moszcz fermentuje w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze 24-26 stopni C (Fetească Neagră 17 dni, Cabernet Sauvignon od 21 do 27 dni). Wino dojrzewa 12 miesięcy w używanych beczkach z rumuńskiego dębu, po czym leżakuje w butelce co najmniej przez rok przed wprowadzeniem na rynek. W kolorze ciemny rubin. Nos jest złożony i intensywny, przyjemnie owocowy. Na pierwszym planie wędzona śliwka, rodzynki, jeżyny, leśne jagody z nutami świeżo palonej kawy, pikantnych przypraw i drewna w tle. W smaku pełne, dobrze zrównoważone, z trwałym ziołowym finiszem, w którym dziki tymianek łączy się z lukrecją. Kwasowość w punkt. Bardzo dobre do picia sauté. Będzie pasować do makaronów, dojrzałych serów, potraw z drobiu i dziczyzny.

​​Nazwa: Iacob Red Davino 2018
Kraj: Rumunia
Region: Dealurile Munteniei și Olteniei, Dealu Mare DOC
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Szczepy: Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră
Moc: 14,5%

Wino kupisz w Indigene Wines

IndigeneWines.com to ambitny sklep internetowy z siedzibą w Bukareszcie, prowadzony przez dwóch pasjonatów z misyjnym podejściem do szerzenia kultury wina. Indigene Wines oferuje starannie wyselekcjonowany wybór najlepszych rumuńskich win w szerokim zakresie stylistycznym, których próżno szukać na polskim rynku. Z dostawą kurierem (DPD) pod same drzwi.

Iacob Red Davino 2018

Iacob Red Davino 2018

Iacob Red Davino 2018