- 125 g mąki pszennej (typ 00)
- 125 g mąki migdałowej
- 100 ml wody mineralnej niegazowanej
- 12 g świeżych drożdży
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- 3 łyżki cukru palmowego (albo dark muscovado)
- 8 renklod
- sól
Na słodką bułkę home made od czasu do czasu można sobie pozwolić.
;-)
Bułki powstały z ciasta przygotowanego w ten sam sposób, co placek z renklodami. Nieco mniej owoców w nadzieniu oraz wierzch tylko lekko posypany cukrem sprawiają, że bułki – w zestawieniu z plackiem – są delikatniejsze i bardziej kruche. Pycha!
1. W małej miseczce wymieszajcie wodę z drożdżami i 2 łyżkami cukru. Dodajcie szczyptę soli oraz oliwę.
2. Z wymieszanych dwóch rodzajów mąki uformujcie kopczyk, wlejcie do środka wodę z drożdżami i wymieszajcie.
3. Zagniatajcie ciasto przez ok. kwadrans, następnie przełóżcie je do miski, przykryjcie ściereczką i odstawcie na godzinę. Do wyrobienia ciasta można użyć także maszyny do chleba (program pizza – u mnie trwa 50 minut).
4. W tym czasie rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni, wydrylujcie renklody i pokrójcie je na mniejsze kawałki. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia.
5. Ciasto podzielcie na osiem części. Każdą część ugniećcie dłońmi i rozciągnijcie tak, by uformować placki. Jak widać na zdjęciach, placki nie muszą być idealnie okrągłe ;-)
6. Na cztery placki wyłóżcie renklody i przykryjcie każdy pozostałymi plackami. Dokładnie połączcie brzegi ciasta.
7. Bułki ułóżcie na blasze, a ich wierzch skropcie oliwą i posypcie cukrem.
8. Wstawcie bułki do piekarnika na ok. 25 minut, aż ciasto ładnie zbrązowieje.
Smacznego!
(1 bułka = ok. 400 kcal)
Bardzo fajnie wyglądają!
Nigdy nie widziałam mąki migdałowej ale mam nadzieje, że znajdę i wypróbuję przepis :)
Czy mąka migdałowa to to samo co zmielone migdały? Zastanawiam sie czy moge użyć jej do zrobienia makaroników.
Co do zasady tak. Bywa, że mąki migdałowe są bardziej sypkie, ponieważ są drobniej mielone i czasem odtłuszczane, ale mielonych migdałów można używać zamiennie z mąką.
Najlepsze śniadanie