Rozbrat 20 i jej nowe nieszablonowe menu na wiosnę.

Przed urlopem nie zdążę, ale wkrótce po nim znajdziecie na blogu recenzję stołecznej restauracji Rozbrat 20.

Lokal kolejny raz przygotował dla gości nietuzinkowe menu. W jego najnowszej, wiosennej odsłonie pojawiły się propozycje nieczęsto spotykane w warszawskich restauracjach, w tym między innymi:

gravlax z krwistą pomarańczą czyli tradycyjne szwedzkie danie z surowego marynowanego łososia

Rozbrat20_03

– smażone foie gras

Rozbrat20_02

dorsz z ośmiornicą, serwowany z pieczoną papryczką piquillo, confitowaną w oliwie z czosnkiem

Rozbrat20_01

Dodatkowo, wszystkim tym, którzy mają szczęście cieszyć się niespiesznymi porankami (Facet i Kuchnia niestety do tego grona się nie zalicza), lokal proponuje co rano więcej niż apetyczne, restauracyjne śniadanie. W gruncie rzeczy może dobrze, że od poniedziałku do piątku brak mi czasu na tego typu atrakcje, bo zmobilizować się do pracy po takim początku byłoby chyba nie sposób…;-)

Rozbrat20_05

Rozbrat 20 to połączenie nieformalnej atmosfery, eleganckiego wystroju i autorskiej, niekonwencjonalnej kuchni, które od kilku lat skutecznie podbija serca stołecznej socjety.

Rozbrat20_06

Jednym z atutów lokalu, przemawiającym za jego częstymi odwiedzinami, jest regularnie zmieniające się menu, tworzone w oparciu o produkty sezonowe. Menu takie, jakie lubię najbardziej – krótkie, nieszablonowe i dopracowane w każdym szczególe. Dopracowane, ale nie przekombinowane.

R20_Nowe_Dania

Właścicielka Rozbrat 20, reżyserka teatralna Monika Pęcikiewicz oraz szef kuchni z artystycznym zacięciem Łukasz Guziński, który szlifuje kulinarny warsztat u boku takich sław jak m.in. Mauro Colagreco, nie ustają w kulinarnych poszukiwaniach. I to zdecydowanie udanych, bowiem restauracja w tym roku – po raz trzeci z rzędu – została doceniona i uhonorowana dwoma symbolami sztućców przewodnika Michelin. Są sztućce, może niebawem będzie i gwiazdka?

Restauracja to również oferta cateringowa, zarówno na prywatne przyjęcia, jak i spotkania biznesowe. Menu autorstwa Łukasza Guzińskiego szczególnie cenią sobie firmy z branży medialnej, modowej i kosmetycznej.

Tyle na dziś. Opis wrażeń z wizyty Faceta i Kuchni w Rozbrat 20 pojawi się na blogu na przełomie kwietnia i maja, stay tuned!

Rozbrat20_04

ROZBRAT 20

ul. Rozbrat 20, 00-447 Warszawa
tel. +48 (22) 628 02 95

Godziny otwarcia:

pn-czw:  7:30 – 23:00
pt: 7:30 – do ostatniego gościa
sb: 9:00 – do ostatniego gościa
nd: 9:00-22.00

Rozbrat 20 – strona internetowa, fanpage