Weź udział w konkursie i włącz olej kokosowy do codziennej diety!
***
WYNIKI KONKURSU:
Nagroda główna (olej kokosowy x 6):
Piotr (komentarz z 7 czerwca)
3 nagrody pocieszenia (olej kokosowy x 2):
Monika (komentarz z 22 czerwca)
QuchniaWege (komentarz z 19 czerwca)
Agata Waksmundzka (komentarz z 20 czerwca)
15 nagród dodatkowych (kupony rabatowe):
Ania S.
Aniela
Dariusz Szura
Mateusz
Kamila
Gabrysia
Bożena
Anula
Adam
Capaciter
Danka
Kasia K.
Adam Z.
Dasza
Paulina U.
Gratulujemy!
Wysyłka nagród, z uwagi na sezon urlopowy, zostanie zrealizowana przez WięcejNiżEko.pl po 10 lipca.
***
Facet i Kuchnia zaprasza do nowego konkursu z nagrodami w postaci zestawów nierafinowanego organicznego oleju kokosowego firmy Parker (z pierwszego tłoczenia), ufundowanych przez sklep WięcejNiżEko.pl.
Olej kokosowy (czy raczej masło kokosowe) jest tłuszczem pochodzenia roślinnego, otrzymywanym poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry, tj. twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. Olej kokosowy występuje zwykle w postaci rafinowanej, odkwaszanej, wybielanej i bezzapachowej. W temperaturze poniżej 25°C struktura oleju przypomina ścięty, biały tłuszcz, przez co określa się go również mianem masła kokosowego. Tłuszcz kokosowy tłoczony na zimno (nierafinowany), z typowym, kokosowym zapachem, wytwarza się na znacznie mniejszą skalę aniżeli jego wersję rafinowaną, przez co jest cennym produktem leczniczym, spożywczym i pielęgnacyjnym.
Olej kokosowy wykorzystywany jest nie tylko jako środek spożywczy; stosuje się go również do użytku zewnętrznego. Ze względu na swoją stałą postać, nadaje się do smarowania pieczywa, można również z powodzeniem zastąpić nim tradycyjne masło w pieczeniu. Olej kokosowy jest termostabilny, dzięki czemu doskonale nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach, a jego właściwości smakowe oraz aromat nadają potrawom orientalny charakter. Co więcej, niektórzy twierdzą, że olej ten pobudza przemianę materii, a przez to sprzyja utrzymaniu tkanki tłuszczowej pod kontrolą. Krótko mówiąc, cud natury ;-)
Zadanie konkursowe polega na opracowaniu dziennego menu, złożonego z trzech posiłków, przygotowanych z wykorzystaniem oleju kokosowego. Poza tym jednym warunkiem, macie pełną dowolność. Be creative! ;-)
Nagrodami w konkursie są zestawy oleju kokosowego organicznego pochodzenia (Parker) oraz, dodatkowo, kupony zniżkowe na zakupy wszystkich produktów, dostępnych w Więcej Niż Eko.pl
Nagroda główna:
zestaw obejmujący 6 opakowań oleju kokosowego extra virgin Parker (wartość nagrody – 198,00 zł)
3 nagrody pocieszenia:
zestawy obejmujące 2 sztuki oleju kokosowego extra virgin Parker (wartość każdej nagrody – 66,00 zł
15 nagród dodatkowych:
kupony zniżkowe (10% rabatu) do wykorzystania na zakupy całego asortymentu w sklepie Więcej Niż Eko.
Konkurs trwa od 6 do 26 czerwca br., wyniki zostaną opublikowane na blogu w niedzielę 30 czerwca. Swoje propozycje wpisujcie w komentarzach pod tym postem. Dodając komentarz pod wpisem na blogu, nie przejmujcie się komunikatem o spamie. Żaden komentarz nie zginie i po zaaprobowaniu przeze mnie zostanie opublikowany na stronie.
Pełny regulamin konkursu znajdziecie poniżej.
REGULAMIN
1. Organizatorem konkursu jest Szymon Kubicki, właściciel bloga Facet i Kuchnia. Partnerem konkursu jest sklep WięcejNiżEko.pl.
2. Konkurs organizowany jest na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej w dniach od 06.06.2013 r. do 23.06.2013 r.
3. Zadaniem uczestników konkursu jest opracowanie propozycji dziennego menu, złożonego z trzech posiłków, przygotowanych z wykorzystaniem oleju kokosowego. Jedna osoba może dodać maksymalnie dwa zgłoszenia (jedno zgłoszenie = jedno pełne trzyelementowe menu, podane w komentarzu pod tym postem).
4. W konkursie nagrodzeni zostaną uczestnicy, których zgłoszenia będą odpowiadać warunkom konkursu i których odpowiedzi zostaną wybrane przez organizatora.
5. Informacja o wynikach konkursu zostanie opublikowana na stronie bloga Facet i Kuchnia nie później niż w dniu 30 czerwca 2013.
6. Warunkiem otrzymania nagrody jest przesłanie przez laureata konkursu pełnych danych kontaktowych (imię, nazwisko i adres zamieszkania wraz z kodem pocztowym i numerem telefonu) w ciągu 5 dni roboczych od dnia opublikowania na blogu informacji o wynikach.
7. Zwycięzcy konkursu wyrażają zgodę na opublikowanie ich danych osobowych (imienia i nazwiska) na stronie bloga Facet i Kuchnia.
8. Podanie nieprawdziwych lub niekompletnych danych osobowych (tj. imienia, nazwiska, adresu zamieszkania) stanowi podstawę odmowy wydania nagrody.
9. Nagroda może zostać przyznana wyłącznie osobie, która spełni wszystkie warunki konkursu, określone w Regulaminie.
10. Nagroda nieodebrana ulega przepadkowi.
11. Wysyłka nagród realizowana będzie przez Partnera konkursu.
12. Niniejszy Regulamin stanowi jedyny dokument, określający zasady konkursu.
Oto moje kokosowe menu! :)
Śniadanie: kasza jaglana z rodzynkami i olejem kokosowym
Obiad: Piersi z kurczaka smażone na oleju kokosowym podane z brązowym ryżem
Kolacja: Pełnoziarniste placuszki z kawałkami ananasa polane olejem kokosowym
Joanna Boral
Poniżej moja propozycja wypasionego ;-) menu:
1.Śniadanie – kokosowe naleśniki z pastą bananową albo (skoro teraz sezon) np. z musem z truskawek i mascarpone
2. Obiad – Pieczony kurczak z olejem kokosowym i zapiekanymi ziemniakami z żółtym serem
3. Kolacja – Francuskie tosty z karmelizowanymi gruszkami
No to lecimy:
Na śniadanie: orzechowa granola z żurawiną z pieca z dodatkiem oleju kokosowego
Na obiad: Kokosowy stir-fry z ryżem, kurczakiem i wiosennymi warzywami
Na kolację: truskawkowo-owocowy shake z olejem kokosowym
Smacznego!
Takie tam, frykasy:
1. CocoRAWnie: miks banan+olej kokosowy+moc cynamonu (i potęga lodówki, rzecz jasna :)
2. Ciecierzycowe wrapy (ciasto z ciecierzycowej mąki smażone na oleju kokosowym) z panną sałatą i warzywami (wskazane wszystkie kolory tęczy!)
3. Królik w tropikach: surówka marchew-jabłko z dressingiem kokosowo-cytrynowym, nutą imbiru i słodyczą rodzynek
Wsio!
Ponieważ planuję to co zjem w ciągu dnia zawsze z rana, tak więc podam swój dzisiejszy jadłospis:
I posiłek, śniadanie: zamiast tradycyjnych placuszków proponuję kwiaty akacji w cieście naleśnikowym usmażone na oleju kokosowym
II posiłek, obiad: risotto z tuńczykiem (warzywa oraz ryba zostaną podsmażone na oleju kokosowym)
III posiłek, kolacja: na kolację lubię nieraz zjeść ciepłą zupę. Tutaj proponuję zupę-krem z groszku zielonego z dodatkiem oleju kokosowego (tłuszcz pozwala w większym stopniu przyswoić się niektórym witaminom zawartym w warzywach użytych do zrobienia tej zupy, a do tego podkręca smak).
PS. Wystarczy tylko takie podanie menu, czy trzeba też podać przepisy?
Wystarczy podać menu :-) pozdrawiam
Ja lubię szybko i prosto, ale pożywnie i zdrowo. Moja propozycja:
Śniadanie:
Płatki komosy ryżowej (wystarczy gotować ok. 3min.) polane olejem kokosowym i melasą z karobu. Dobre dla zabieganych i jednocześnie pożywne.
Obiad:
Komosa ryżowa (w formie kaszy, wystarczy ok. 15min. gotowania) z soczewicą (najlepiej czerwoną bo szybko mięknie) i warzywami z dodatkiem oleju kokosowego. Można ugotować rano i zabrać w termosie do pracy.
Kolacja:
Placuszki z mąki owsianej i migdałowej, jogurtu (+jajko oczywiście) smażone na oleju kokosowym, który nie wsiąka tak jak zwykłe oleje,ale nadaje fajny aromat.
Dla facetów:
Rano po goleniu i to nie tylko latem, ale nawet zimą kiedy skóra jest przesuszona, warto posmarować twarz olejem kokosowym – lepsze niż te wszystkie chemiczne smarowidła z drogerii, dobrze natłuszcza i nie podrażnia. Poza tym ja uwielbiam ten egzotyczny kokosowy zapach.
Moja córka jest na diecie bezglutenowej oto jeden dzień jej menu:
śniadanie:
Jajecznica na oleju kokosowym i sałatka z pomidora i szczypiorku.
Obiad:
Filet z łososia w ziołach smażony na oleju kokosowym z surówką z kapusty kiszonej z marchewką i porem.
kolacja:
Bezglutenowe placuszki bananowe z musem truskawkowym
Śniadanie:
Jogurtowe placuszki z bananem i kokosem (jajko, jogurt grecki, mąka pełnoziarnista, stevia, wiórki kokosowe, olej kokosowy, plasterki banana)
Obiad:
Smażone piersi kurczaka w sosie sojowym z dodatkiem oleju kokosowego i aromatyczny kuskus (z kurkumą, papryką i natką pietruszki), jako dodatek świeże liście szpinaku z olejem kokosowym (ewentualnie octem balsamicznym)
Kolacja:
Krewetki tygrysie z papryczką chili i limonką smażone na oleju kokosowym podane na makaronie ryżowym
Dodatkowo przed kąpielą:
Domowy peeling: 5 łyżek fusów z kawy (lub kawy mielonej), łyżka oleju kokosowego i łyżeczka cynamonu. Nakładamy tak przygotowany domowy peeling na nawilżoną skórę i masujemy kolistymi ruchami parę minut. Następnie ostrożnie spłukujemy (żeby nie zabrudzić całej łazienki). Taka mikstura jest lepsza niż gotowe kosmetyczne produkty, i pachnie nieziemsko! :)
1. Placki proteinowe: 1 miarka waniliowej odzywki (proteiny), cynamon, 125 ml płatków owsianych, 2 jajka, 1 duzy dojrzały banan, olej kokosowy do smażenia, do posmarowania miód, masło orzechowe, drzem, można ozdobic owocami +
Kawa zbożowa z mlekiem ryżowym i łyżeczką oleju kokosowego
2. Ackee & Saltfish (danie jamajskie): 1 puszka odsączonych owoców ackee (bligia pospolita po polsku), pomidor pokrojony w kostkę, pół pęczka szczypiorku, po pół papryki czerwonej, zielonej i żółtej, pół cebuli pokrojonej w kostkę, kawałeczek ostrej papryczki, saltfish (suszona, solona ryba), olej kokosowy do smażenia, do tego brązowy ryż z groszkiem i pieczone banany plant z olejem kokosowym
3. Grillowana pierś kurczaka z sałatką: olej kokosowy do nasmarowania grilla elektrycznego, pierś doprawiamy solą morską, pieprzem, papryką, mieszanką przyprawy do kurczaka, robimy sałatkę z mixu sałat, selera naciowego, ogórka, pomidora, papryki, cebuli, soku z cytryny, oliwy z oliwek, soli morskiej, pieprzu, ziół prowansalskich, awokado
Śniadanie
Owsianka z jagodami: mleko ryżowe, płatki owsiane, siemie lniane zmielone z orzecami włoskimi i migdałami, łyżeczka oleju kokosowego, cynamon, jagody
Obiad
Kurczak curry po tajsku: 2 sredniej wielkości pokrojone w kostkę dynie piżmowe, 1 czerwona i 1 żółta papryka pokrojone w paseczki, olej kokosowy, 2 puszki mleka kokosowego, curry, sproszkowane ziele angielskie, gałka muszkatołowa, cynamon, 4 piersi kurczaka pokrojone w kostkę, cebula pokrojona w kostkę, 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, kuskus jako dodatek do kurczaka
Kolacja
Naleśniki z mleka kokosowego smażone z na oleju kokosowym z masłem orzechowym z nerkowców i oleju kokosowego
I. Drożdżowe racuchy z wiórkami kokosowymi i karmelizowanym rabarbarem smażone na oleju kokosowym
II. Pierś z kurczaka w sosie kokosowo-śliwkowym (oleju kokosowy, mleka kokosowe, suszone śliwki)
III. Kanapki z domowego chleba pełnoziarnistego z kremem kakaowym (orzechy nerkowca, olej kokosowy, kakao, miód)
Czyli jadłospis dla osób lubiących słodkie potrawy, tak jak ja :)
I. Kanapki z domowego chleba gryczanego posmarowane olejem kokosowym z awokado i startym serem żółtym
II. Pełnoziarnista tarta (z olejem kokosowym i gałką muszkatołową) z białymi szparagami i pomidorami zapieczonymi w masie jajecznej
III. Sałatka z tofu (w marynacie z soku cytrynowego z przyprawami), zielonego groszku, kukurydzy i sałaty rzymskiej skropiona lekko podgrzanym olejem kokosowym
Dla tych preferujących jednak mniej słodyczy :D
Obiad:
Zupa ziemniaczana z zasmażką z oleju kokosowego i mąki orkiszowej razowej
Kawałki indyka duszone w oleju kokosowym z sosem sojowym bio, ryż dziki, sałata królewska z pomidorem, rzodkiewką, kukurydzą w sosie winegret
Kompot niesłodzony
Kolacja
Chleb żytni razowy, posmarowany olejem kokosowym, posypany startym żółtym serem, z plasterkiem pomidora, zapiekany w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez 3-5 minut (zależy od piekarnika) – ja zapiekam nastawiając funkcję grilla, może być też termoobieg.
dlaczego ktoś wyciął moje śniadanko?
Nie rozumiem?
I.Chlebek słonecznikowy z kremem orzechowym z dodatkiem olejku kokosowego
II.Zapiekanka ziemniaczano-dyniowa(produkty podsmażane na olejku kokosowym)
II.Krewetki w cieście kokosowym z miksem sałatowym
Śniadanie: placuszki z otrąb owsianych z bananami i truskawkami smażone na nierafinowanym oleju kokosowym,
obiad: roladki z indyka z serem pleśniwym, oblane sosem żurawinowym, z dzikim ryżem i pieczoną w oleju kokosowym gruszką z imbirem i cynamonem
kolacja:zdrowe nugetsy w panierce z ziaren sezamu, podawane na sałace lodowej z ananasa i kokosową nutą w postaci rozpuszczonego oleju kokosowego
Śniadanie – kilka ciastek kokosowych z żurawiną, w których masło zastąpiono olejem kokosowym.
Obiad – makaron ryżowy z krewetkami smażonymi na oleju kokosowym z czosnkiem, limonką i pieczarkami.
Kolacja – talarki z marchewek w marynacie z miodu, oleju kokosowego, cytryny, imbiru i cynamonu.
Każdy posiłek z olejem kokosowym zamiast masła.
Na śniadanie:
https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/tosty-francuskie-z-truskawkami-pain-perdu/
Na obiad:
https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/smazone-jajka-negru-negura-bunget/
Na kolację:
https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/marchewkowe-placki-z-feta/
Pozdr,
Michał
ŚNIADANIE : Racuszki na oleju kokosowym z musem malinowo-gruszkowym
OBIAD: Stek kokosowo-limonkowy z tuńczyka z czarnym ryżem,szparagami i pesto z rukoli
KOLACJA: Lekka zupa z dynii z prażonym słonecznikiem, imbirem i olejem kokosowym
Pamela Stefanowicz
Śniadanie : Ciemny chleb z jajkiem smażonym na oleju kokosowym z dodatkiem migdałów ,żurawiny oraz pokrojonych bananów
Obiad: Zapiekane ziemniaki z ananasem i piersią z kurczaka, oblane olejem kokosowym oraz posypane szczyptą wiórek kokosowych
Kolacja: Odprężający masaż przy użyciu oleju kokosowego + shake truskawkowy.
Moja druga propozycja na kokosowe dania:
Śniadanie: Omlet amarantusowy na oleju kokosowym
Obiad: Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z nutą kokosową podany z ryżem i warzywami
+ deser: batonik amarantusowo-kokosowy
Kolacja: Kanapki z masłem migdałowo-kokosowym (zmielone uprażone migdały z dodatkiem oleju kokosowego)
Witam,
W zasadzie dość często korzystam z oleju kokosowego więc, mogę przedstawić menu.
Śniadanie
Chleb na zakwasie, forma jest wysmarowana olejem kokosowym aby chleb do niej nie przywarł. Chleb zyskuje w tedy rewelacyjny aromat. Oczywiście oleju można też użyć zamiast masła, choć czasem i bez tego się obejdzie. Kawałek dobrej szynki +pomidor + rucola i jest idealnie.
Obiad.
Kurczakowe stripsy, podsmażane na oleju kokosowym, sporo przypraw, również tych ostrzejszych. Do kurczaka sałatka grecka tutaj już z oliwą z oliwek.
Kolacja.
Jako, że mój czas pracy jest nie normowany na kolację, która bywa o różnych godzinach preferuję ciepły posiłek. 3-4 placki z mąki orkiszowej lub żytniej smażone na oleju kokosowym.
Deserów nie ma, bo nie przepadam;)
1. „Chleb zmieniający życie” z olejem kokosowym, świeżym szpinakiem, pieczoną papryka i fetą + trufle kokosowe (zmielone wiórki kokosowe, migdały, ugotowana kasza jaglana,olej kokosowy, daktyle, siemie lniane, nasiona chia)
2. Placuszki z jabłkami (jajko, łyżka twarożku, łyżka płatków owsianych zmielonych na mąkę, łyżka mąki kokosowej, cynamon, pół startego jabłka) smażone na oleju kokosowym + zielony koktajl (szpinak, cukinia, banan, jabłko, brzoskwinia, imbir)
3. Pizza na razowej tortilli z ziołowym kurczakiem smażonym na oleju kokosowym, ricottą, szparagami i pomidorkami koktajlowymi
Kocham olej kokosowy, ostatnio zamówiłam sobie 400 ml słoiczek, ale już się kończy…bo wszystko robię teraz właśnie na oleju kokosowym.
Hym…prosicie o przykład?
Śniadanie – dobrze wypieczona ciabatta posmarowana olejem kokosowym, z ułożonymi na niej plasterkami truskawek, obsypane siemieniem lnianym
Obiad – Krokiety z jajkiem i brokułem – obsmażane na oleju kokosowym
Kolacja – Sałata z pomidorami koktajlowymi, fetą i czerwoną cebulą, obsypana płatkami migdałów, zalana roztopionym olejem kokosowym
Ej..zgłodniałam!
Nie mogę dodać komentarza…I don’t like it!
A wystarczyloby przeczytac dokladnie opis konkursu, zamiast sie denerwowac ;-)
Moje przepisy to może nie dzienne menu, ale raczej zestaw cudownych łakoci ;-)
1. trufle czekoladowo-kokosowe, z olejem kokosowym zamiast masła
2. tort bezowy z kremem kokosowym i truskawkami
3. kokosanki z mango i waniliowym kremem
Smacznego!
Na pełen energii start: kanapki z cocotellą – chrupiący, stostowany chlebek razowy grubo posmarowany masą kokosową-daktylową (cynanom i kakao/karob mile widziane ;))
Na popołudniowe doładowanie: romans hawajsko-chiński – sajgonki wypchane po brzegi warzywami i grzybkami, deliktanie podsmażone na oleju kokosowym
Na wieczorny chill-out: smoothie pełne słońca – ananas w towarzystwie oleju kokosowego, imbiru i dojrzałej cytryny.
Voila!
Wieczorny chill to podstawa udanego następnego dnia ;-)
Z rana do śniadania na oleju kokosowym truskawkowa jajcarnia: jajecznica z dodatkiem twarożku, truskawek, płatków migdałów i listkami świeżej bazylii. Warto nadmienić że jajeczka pochodzą z wolnego wybiegu, od kurek szczęśliwszych niż te z klatkowego chowu:)
Do obiadu krewetki tygrysie na oleju kokosowym w towarzystwie zielonych chili papryczek:
krewetki z kurkumą i gruboziarnistą solą, z posiekaną cebulką i posiekanym imbirem, zmiażdżonym czosnkiem i pokrojonymi papryczkami z dodatkiem mleczka kokosowego oraz pomidorkami. A do popitki łagodne białe wino Montes Sauvignon Blanc, tak po lampeczce dla Pana i dla Pani;)
Kolacja nie mogłaby się odbyć bez pysznej w pomarańczowym sosie sałatki, a chociażby takiej z melona z grillowanym bazyliowym kurczakiem: grillowana pierś z kurczaka wcześniej dobrze zamarynowana w oleju kokosowym z dodatkiem bazylii, papryki słodkiej, soli oraz pieprzu a do tego miąższ z melona pokrojony na kawałki z pokrojonym camembertem, świeżej bazylii listkami, pokrojoną w krążki cebulą i z kukurydzą konserwową. A całość skąpana w pysznym sosie z soku z pomarańczy gotowanego z cukrem bez pośpiechu i starannie;)
Smacznego Drodzy Panowie i Panie:D
Hej, poniżej moja propozycja menu na cały dzień z wykorzystaniem oleju kokosowego:
Śniadanie: Domowe batoniki kokos-muesli
(zbożowe z bakaliami, miodem i olejem kokosowym),
Obiad: Zupa kokos-soczewica, podwana w kokosie (z olejem i mlekiem kokosowym, posypana podprażonymi wiórkami),
Kolacja: Sałatka haloumi – kokos – szpinak
(Świezy szpinak, ser haloumi podsmażony na oleju kokosowy, do tego grube wióry kokosa).
Smacznego :))
Kokosowe menu:)
Śniadanie: Waniliowa owsianka z masą makową, pomarańczą i bananem na dobry początek dnia (635 kcal) oraz cappuccino ze szczyptą sypkiej czekolady (60 kcal)
Owsianka:
Składniki:
35 g płatków owsianych górskich
1 łyżeczka otrębów pszennych
5 g mielonego siemienia lnianego
150 ml wody
100 ml mleka 2%
łyżeczka masła kokosowego nierafinowanego
(15 g)
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
łyżka masy makowej z bakaliami (30 g)
pomarańcza (240 g)
średni banan (120 g)
1-2 krople esencji waniliowej
Obiad: Zupa krem z młodej kapusty i porów
(81 kcal), kotlety z ciecierzycy (2 sztuki – 400 kcal), sałata z fetą, grzankami oraz pestkami dyni (180 kcal) a do popicia – napój imbirowy.
Zupa krem:
Składniki na 4 porcje (324 kcal)
1/2 główki młodej kapusty
2 młody pory, biała część (100 g)
pęczek koperku
łyżka soku z cytryny
bulion warzywny
sól i pieprz
łyżeczka masła kokosowego nierafinowanego do podsmażenia warzyw (15 g)
Kotlety z ciecierzycy:
Składniki na 8 porcji:
500 g nasion ciecierzycy (zalanych wodą, moczonych przez noc z odrobiną sody oczyszczonej)
200 g pieczarek
1 cebula
2- 3 ząbki czosnku
2 jajka
cząber, majeranek, oregano, świeży: lubczyk, rozmaryn i szałwia
kasza manna do panierowania
2 łyżki masła kokosowego (jedna do podsmażenia pieczarek cebuli i czosnku, druga do smażenia kotletów).
Sałata z fetą, grzankami oraz pestkami dyni
Składniki na 4 porcje (720 kcal):
główka sałaty (400 g)
garść grzanek (polecam domowego wyrobu, wystarczy pokroić czerstwy chleb i zarumienić w piekarniku) (25 g)
łyżka pestek dyni (10 g)
½ kostki sera typu feta
garść oliwek (45 g)
2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
sos: łyżeczka masła kokosowego roztopionego w kąpieli wodnej, sok z cytryny, oregano, bazylia.
Napój imbirowy: 1, 5 litra wody, łyżka miodu lub melasy, garść świeżych liści mięty, 1-2 cm korzenia imbiru pokrojonego w paseczki.
Kolacja: Tabbouleh (335 kcal) oraz koktajl arbuzowo – truskawkowy (125 kcal)
Tabbouleh
Składniki na 2 porcje (670 kcal):
pół szklanki kaszy kuskus/bulghur
szklanka posiekanych liści pietruszki
1 cebula biała/czerwona
2 pomidory pokrojone w kostkę
2 łyżeczki masła kokosowego (roztopionego w kąpieli wodnej)
1/4 szklanki soku z cytryny
sól i pieprz
Koktajl arbuzowo –truskawkowy
Składniki na 2 duże porcje (250 kcal):
450 g arbuza
200 g truskawek
sok z jednej cytryny
łyżeczka miodu lub melasy
Olej kokosowy to nie tylko cenny surowiec spożywczy. Rewelacyjnie sprawdza się jako dodatek do peelingów, kremów natłuszczających
i regenerujących skórę.
Energetyczny scrub kawowy:
2 łyżki kawy sypanej
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka soli z Morza Martwego
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki oleju kokosowego (rozpuścić w kąpieli wodnej)
Mieszamy suche składniki a następnie dodajemy bazę olejową. Przekładamy do słoiczka
i stawiamy niedaleko prysznica. Orzeźwiona, odżywiona skóra oraz dobry nastrój – gwarantowane! Raj dla kawoszy! :)
Ostro:
Na początek, plastry pomidorów z chili smażone na oleju kokosowym, a do tego jajecznica.
Później, korzenna zupa-krem marchewkowa z dodatkiem oleju kokosowego. A na koniec, herbatniki maślano-owsiane, w których jako tłuszczu używamy właśnie masła (oleju) kokosowego.
Kokosowe menu.
Śniadanie: Waniliowa owsianka z masą makową, pomarańczą i bananem na dobry początek dnia (635 kcal) oraz cappuccino ze szczyptą sypkiej czekolady (60 kcal)
Owsianka:
Składniki:
35 g płatków owsianych górskich
1 łyżeczka otrębów pszennych
5 g mielonego siemienia lnianego
150 ml wody
100 ml mleka 2%
łyżeczka masła kokosowego nierafinowanego
(15 g)
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
łyżka masy makowej z bakaliami (30g)
pomarańcza (240 g)
średni banan (120 g)
1-2 krople esencji waniliowej
Obiad: Zupa krem z młodej kapusty i porów (81 kcal), kotlety z ciecierzycy (2 sztuki -400 kcal), sałata z fetą, grzankami oraz pestkami dyni
(180 kcal) a do popicia – napój imbirowy.
Zupa krem:
Składniki na 4 porcje (324 kcal)
1/2 główki młodej kapusty
2 młody pory, biała część (100 g)
pęczek koperku
łyżka soku z cytryny
bulion warzywny
sól i pieprz
łyżeczka masła kokosowego nierafinowanego do podsmażenia warzyw (15 g).
Kotlety z ciecierzycy:
Składniki na 8 porcji:
500 g nasion ciecierzycy (zalanych wodą, moczonych przez 12 h z odrobiną sody oczyszczonej)
200 g pieczarek
1 cebula
2- 3 ząbki czosnku
2 jajka
cząber, majeranek, oregano, świeży: lubczyk, rozmaryn i szałwia
kasza manna do panierowania
2 łyżki masła kokosowego (jedna do podsmażenia pieczarek cebuli i czosnku, druga do smażenia kotletów).
Sałata z fetą, grzankami oraz pestkami dyni.
Składniki na 4 porcje (720 kcal):
główka sałaty (400 g)
garść grzanek (polecam domowego wyrobu, wystarczy pokroić czerstwy chleb i zarumienić w piekarniku) (25 g)
łyżka pestek dyni (10 g)
½ kostki sera typu feta
garść oliwek (45 g)
2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
sos: łyżeczka masła kokosowego roztopionego w kąpieli wodnej, sok z cytryny, oregano, bazylia.
Napój imbirowy: 1, 5 litra wody, łyżka miodu lub melasy, garść świeżych liści mięty, 1-2 cm korzenia imbiru pokrojonego w paseczki.
Kolacja: Tabbouleh (335 kcal) oraz koktajl arbuzowo – truskawkowy (125 kcal)
Tabbouleh
Składniki na 2 porcje (670 kcal)
pół szklanki kaszy kuskus/bulghur
szklanka posiekanych liści pietruszki
1 cebula biała/czerwona
2 pomidory pokrojone w kostkę
2 łyżeczki masła kokosowego (roztopionego w kąpieli wodnej)
1/4 szklanki soku z cytryny
sól i pieprz
Koktajl arbuzowo –truskawkowy
Składniki na 2 duże porcje (250 kcal):
450 g arbuza
200 g truskawek
sok z jednej cytryny
łyżeczka miodu lub melasy
Olej kokosowy to nie tylko cenny surowiec spożywczy. Rewelacyjnie sprawdza się jako dodatek do peelingów, kremów natłuszczających
i regenerujących skórę.
Energetyczny scrub kawowy:
2 łyżki kawy sypanej
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka soli z Morza Martwego
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki oleju kokosowego (rozpuścić w kąpieli wodnej)
Mieszamy suche składniki a następnie dodajemy bazę olejową. Przekładamy do słoiczka
i stawiamy niedaleko prysznica. Orzeźwiona, odżywiona skóra oraz dobry nastrój – gwarantowane! Raj dla kawoszy!:)
Śniadanie: Puszyste naleśniki na oleju kokosowym z odrobiną jogurtu greckiego i borówek amerykańskich
Obiad: Imbirowy kurczak z mango smażony na oleju kokosowym podany z ryżem
Kolacja: Placuszki banowowo – biszkoptowo – owsiano – orkiszowe smażone na oleju kokosowym podawane z malinami
Smacznego :))
Śniadanie:
Placki z jagodami na maślance, smażone na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Rumiane i pachnące, dodatkowo możemy oprószyć je delikatnie cukrem pudrem.
Obiad:
Tuńczyk z zupą kokosową.
Tuńczyk lekko obsmażony na oleju kokosowym, różowy w środku, tak właśnie powinien być idealnie przyrządzony filet z tuńczyka.
Tajska zupa z mleka kokosowego doprawiona pikantną papryczką chilli, imbirem i czosnkiem lub gotową pastą curry. W Polsce coraz popularniejsza, w Europie już bardzo znana i ceniona za smak, szybkość oraz prostotę wykonania. Zupę można też wzbogacić o makaron chiński, ugotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do zupy pasować też będą gotowe białe chipsy krewetkowe.
Kolacja:
Letnia sałatka z melona z grillowanym bazyliowym kurczakiem, po uzyskaniu płynnej konsystencji oleju kokosowego dodajemy około 2/3 łyżki do dressingu.
Mniam, aż zgłodniałem pisząc to!
Moje konkursowe menu:
– na śniadanie tosty francuskie maczane w mleku z nadzieniem z moreli i mascarpone,
– na obiad: pierś z indyka pieczona z jabłkami, a do tego frytki smażone na oleju kokosowym,
– na kolację: słodki omlet z wiórkami kokosowymi, na oleju kokosowym rzecz jasna.
Pozdrawiam, Adam
Kokosowe menu
Śniadanie: Waniliowa owsianka z masą makową, pomarańczą i bananem na dobry początek dnia (635 kcal) oraz cappuccino ze szczyptą sypkiej czekolady (60 kcal)
Owsianka:
Składniki:
35 g płatków owsianych górskich
1 łyżeczka otrębów pszennych
5 g mielonego siemienia lnianego
150 ml wody
100 ml mleka 2%
łyżeczka masła kokosowego nierafinowanego
(15 g)
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
łyżka masy makowej z bakaliami (30g)
pomarańcza (240 g)
średni banan (120 g)
1-2 krople esencji waniliowej
Obiad: Zupa krem z młodej kapusty i porów (81 kcal), kotlety z ciecierzycy (2 sztuki -400 kcal), sałata z fetą, grzankami oraz pestkami dyni (180 kcal) a do popicia – napój imbirowy.
Zupa krem:
Składniki na 4 porcje (324 kcal)
1/2 główki młodej kapusty
2 młody pory, biała część (100 g)
pęczek koperku
łyżka soku z cytryny
bulion warzywny
sól i pieprz
łyżeczka masła kokosowego nierafinowanego do podsmażenia warzyw (15 g)
Kotlety z ciecierzycy:
Składniki na 8 porcji:
500 g nasion ciecierzycy (zalanych wodą, moczonych przez 12h z odrobiną sody oczyszczonej)
200 g pieczarek
1 cebula
2- 3 ząbki czosnku
2 jajka
cząber, majeranek, oregano, świeży: lubczyk, rozmaryn i szałwia
kasza manna do panierowania
2 łyżki masła kokosowego (jedna do podsmażenia pieczarek cebuli i czosnku, druga do smażenia kotletów)
Sałata z fetą, grzankami oraz pestkami dyni
Składniki na 4 porcje (720 kcal):
główka sałaty (400 g)
garść grzanek (polecam domowego wyrobu, wystarczy pokroić czerstwy chleb i zarumienić w piekarniku) (25 g)
łyżka pestek dyni (10 g)
½ kostki sera typu feta
garść oliwek (45 g)
2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
sos: łyżeczka masła kokosowego roztopionego w kąpieli wodnej, sok z cytryny, oregano, bazylia.
Napój imbirowy: 1, 5 litra wody, łyżka miodu lub melasy, garść świeżych liści mięty, 1-2 cm korzenia imbiru pokrojonego w paseczki.
Kolacja: Tabbouleh (335 kcal) oraz koktajl arbuzowo – truskawkowy (125 kcal)
Tabbouleh
Składniki na 2 porcje (670 kcal)
pół szklanki kaszy kuskus/bulghur
szklanka posiekanych liści pietruszki
1 cebula biała/czerwona
2 pomidory pokrojone w kostkę
2 łyżeczki masła kokosowego (roztopionego w kąpieli wodnej)
1/4 szklanki soku z cytryny
sól i pieprz
Koktajl arbuzowo –truskawkowy
Składniki na 2 duże porcje (250 kcal):
450 g arbuza
200 g truskawek
sok z jednej cytryny
łyżeczka miodu lub melasy
Olej kokosowy to nie tylko cenny surowiec spożywczy. Rewelacyjnie sprawdza się jako dodatek do peelingów, kremów natłuszczających
i regenerujących skórę.
Energetyczny scrub kawowy:
2 łyżki kawy sypanej
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka soli z Morza Martwego
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki oleju kokosowego (rozpuścić w kąpieli wodnej)
Mieszamy suche składniki a następnie dodajemy bazę olejową. Przekładamy do słoiczka
i stawiamy niedaleko prysznica. Orzeźwiona, odżywiona skóra oraz dobry nastrój – gwarantowane! Raj dla kawoszy! :)
1. Kanapka albo najlepiej grzanka posmarowana cienko masłem kokosowym i kruszoną orzechową
2. Tajska zupa z krewetkami z dodatkiem oleju kokosowego
3. Zapiekana owsianka z czereśniami i masłem kokosowym.
Pyszności!
Na śniadanie najlepsze byłyby bułeczki kokosowe z egzotyczną konfitura, np. z marakui a do tego kokosowa granola z dodatkiem oleju z kokosa. Na obiad – bananowe pankejki smażone na oleju kokosowym, a na kolację coś deserowego – muffinki z wiórkami kokosowymi. Kaloryczne, ale jakie dobre!!!
Saluto!
śniadanie: omlet owocowy- dwa jajka, łyżka mąki, łyżeczka melasy, pół banana, dwie łyżki rodzynków, kilka plasterków ananasa, olej kokosowy do smażenia, jogurt naturalny, miód, gorzka czekolada.
Wykonanie: Ubijamy jajka z melasą i mąką na pianę, wrzucamy do masy pokrojonego w drobną kostkę banana i ananas oraz rodzynki. Dokładnie mieszamy i wlewamy na rozgrzany olej kokosowy i smażymy z obu stron. Przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z miodem (wedle uznania) i wiórkami czekolady. Polewamy nim gorącego omleta i się zajadamy.
Obiad: ryż z smażonym pstrągiem- ryż, niewielki pstrąg, olej kokosowy, olej lniany tłoczony na gorąco (rzadkość), cytryna, kurkuma, pieprz, sól himalajska, pietruszka, tymianek, bazylia, mały ząbek czosnku), włoszczyzna.
Wykonanie: oczyszczamy rybkę i przygotowujemy marynatę (olej lniany, pieprz, tymianek, bazylia, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól. Wszystko razem połączone). Następnie dokładnie smarujemy pstrąga marynatą, wyciskamy na niego trochę soku z cytryny i zostawiamy na min. 3 h w lodówce. Po tym czasie gotujemy ryż, wedle uznania z niewielką ilością kurkumy oraz przygotowujemy szklankę buliony warzywnego- zalewamy warzywa wodą, przyprawiamy solą i gotujemy ok. 20 minut, następnie odcedzamy warzywa. Rozgrzewamy na gorącej patelni olej kokosowy i smażymy pstrąga z obu stron przez kilka minut, dodajemy warzywa z buliony, smażymy razem z rybą 5 minut i zalewamy 1/4 szklanki bulionu i dusimy aż do wyparowania wody. Gotowe.
Kolacja: szybka owsianka na słono- 50 g płatków owsianych, 4 kwiatki kalafiora, dwie łyżki mąki, kilka plasterków cebuli, sól, olej kokosowy, włoszczyzna.
Przygotowanie zalewamy płatki owsiane wrzątkiem (aż zakryję całe płatki) na 20 minut, między czasie gotujemy kalafior w osolonej wodzie przez około 7 minut. Robimy zasmażkę. Na rozgrzanym oleju kokosowym smażymy kilka plasterków drobno pokrojonej cebuli, a po chwili dodajemy mąkę i szybko mieszamy. Łączymy zasmażkę z kalafiorem. Gotujemy bulion (patrz: obiad). Do kalafiora dodajemy napęczniałe płatki owsiane. Następnie dodajemy 1/2 bulionu i miksujemy wszystkie składniki razem, aż uzyskamy konsystencje kremu.
I wsio, smacznego!
Siemka! Wyslałam swoje dane na podany adres, mam nadzieję, że dotarły i nie wpadły do SPAMu :)