- 4 kromki chleba
- 10-15 dużych truskawek
- 1 kula mozzarelli (ok. 100-120 g)
- trochę listków świeżej mięty
- oliwa extra vergine
- pieprz
Skoro można zjeść bułkę z bananem, dobry chleb z pysznymi, krajowymi truskawkami też będzie niczego sobie.
A zwłaszcza w takiej wersji. Niedowiarków, nieprzekonanych, że truskawki doskonale łączą się z oliwą, pieprzem, nie wspominając o kremowej mozzarelli, pewnie i tak nie przekonam, ale naprawdę warto spróbować, szczególnie, że na przygotowanie takich grzanek poświęcicie ledwie kilka minut.
1. Podpieczcie kromki w tosterze lub na patelni grillowej.
2. W tym czasie do miski wrzućcie porwaną na niewielkie kawałki mozzarellę, pokrojone w plasterki truskawki oraz liście mięty. Wlejcie oliwę, doprawcie pieprzem i wymieszajcie.
3. Na każdą grzankę nałóżcie porcję truskawek z serem i podawajcie.
Smacznego!
Pomysł genialny w swej prostocie!
i love it!