- twaróg półtłusty (275 g)
- 1 jajko
- pół szklanki mąki
- sól
- jogurt grecki
- borówki amerykańskie
Leniwe to najprostsze i najszybsze kluski pod słońcem.
1. Do miski wrzućcie twaróg, jajko, mąkę, szczyptę soli i wyróbcie ciasto. Gotowe ciasto powinno być raczej lepkie.
2. Odrywajcie ciasto po kawałku i na oprószonej mąką dużej desce lub stolnicy formujcie z ciasta podłużne, raczej cienkie ‚rulony’, które następnie lekko ugniećcie na całej długości (nożem lub widelcem) i pokrójcie na kilkucentymetrowe kawałki.
3. W dużym garnku zagotujcie wodę. Do wrzątku wrzucajcie kluski i gotujcie do momentu, aż wypłyną na powierzchnię.
4. Ugotowane pierogi wyłóżcie na talerz, posypcie jagodami i udekorujcie kleksem jogurtu oraz listkami mięty.
Leniwe można również podać z owocami, ze śmietaną, jogurtem, konfiturą lub roztopionym masłem – co kto lubi.
Smacznego!
Moje ulubione. :) Przepyszny letni obiad.
Rany, ale dawno nie jadłam leniwych, narobiłeś mi ochoty!
Pyszne leniwe, z owocami są super
super przepis! pierogi są przepychota