• twaróg półtłusty (275 g)
  • 1 jajko
  • pół szklanki mąki
  • sól
  • jogurt grecki
  • borówki amerykańskie

Leniwe to najprostsze i najszybsze kluski pod słońcem.

1. Do miski wrzućcie twaróg, jajko, mąkę, szczyptę soli i wyróbcie ciasto. Gotowe ciasto powinno być raczej lepkie.

2. Odrywajcie ciasto po kawałku i na oprószonej mąką dużej desce lub stolnicy formujcie z ciasta podłużne, raczej cienkie ‚rulony’, które następnie lekko ugniećcie na całej długości (nożem lub widelcem) i pokrójcie na kilkucentymetrowe kawałki.

3. W dużym garnku zagotujcie wodę. Do wrzątku wrzucajcie kluski i gotujcie do momentu, aż wypłyną na powierzchnię.

4. Ugotowane pierogi wyłóżcie na talerz, posypcie jagodami i udekorujcie kleksem jogurtu oraz listkami mięty.

Leniwe można również podać z owocami, ze śmietaną, jogurtem, konfiturą lub roztopionym masłem – co kto lubi.

Smacznego!

Leniwe pierogi S_14