Lody pomarańczowe – pyszne, domowe, bez sztucznych dodatków.

Lody pomarańczowe – super kremowe, jedwabiste, w 100% roślinne, bez cukru. Pyszne i zdrowe, a do tego super łatwe do zrobienia w domu. Wystarczą dosłownie trzy składniki: koszyk małych soczystych pomarańczy na sok (np. odmiany Valencia, która kończy europejski sezon na cytrusy), śmietana kokosowa lub mleko kokosowe oraz dowolne słodzidło, które złagodzi charakterystyczną pomarańczową goryczkę (do wyboru: cukier, erytrytol, ksylitol, fruktoza, miód, etc.)

Jeżeli nie lubisz przesłodzonych deserów, dodaj mniej cukru lub innego słodzidła (jak w przepisie), jeżeli natomiast wolisz wyraźnie słodkie smaki, lody możesz posłodzić bardziej.

Sprawdź też przepis na lody z czerwonych pomarańczy.

Lody pomarańczowe

Lody pomarańczowe

Lody pomarańczowe

Lody pomarańczowe – SKŁADNIKI na ok. 14 gałek:

  • ok. 8-10 małych pomarańczy
  • 400 g śmietany kokosowej (wegańskiej) lub gęstego mleka kokosowego (w składzie powinno mieć 60-70% kokosa lub więcej)
  • od 50 do 200 g erytrytolu lub cukru (dodaję 50 g, dzięki czemu lody smakują jak zrobione z gorzkich pomarańczy – są lekko goryczkowe)
  • do dekoracji: świeża mięta i kandyzowany kumkwat

Lody pomarańczowe – PRZEPIS:

  1. Przygotuj masę na lody: pomarańcze obierz ze skóry i albedo, pokrój w cząstki, przełóż do kielicha blendera, dodaj śmietanę kokosową i zmiksuj wszystko na gładko. Używam blendera molekularnego Ronic Zyle LED II, który ma taką moc, że w 4 minuty miksuje pomarańcze na jedwabisty mus bez jakichkolwiek włókien, dzięki czemu gotowe lody mają idealną konsystencję. Świetnie radzi sobie też z większymi wyzwaniami, np. z miksowaniem ciecierzycy na mąkę.
  2. Wstaw masę na lody do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, by dobrze się schłodziła.
  3. Po schłodzeniu masy możesz postąpić dwojako. –> Jeżeli masz maszynę do lodów lub sorbetierę, przełóż do niej masę na lody i mieszaj zgodnie z instrukcją. W maszynce Zyle proces przygotowania lodów trwa ok. 120-150 minut, w zależności od rodzaju i ilości lodów, które chcesz przygotować. Maszynka wypakowana po brzegi pracuje (czyli miesza i chłodzi lody) dłużej. W przypadku lodów pomarańczowych nastawiłem tryb hard.
  4.  –> Jeżeli nie masz maszyny do lodów, przełóż masę na lody do pojemnika, wygładź i wstaw do zamrażarki. Po ok. 60 minutach wyjmij masę z zamrażarki i starannie przemieszaj lub zmiksuj, by ograniczyć ilość grudek. Czynność wyjmowania z zamrażarki i mieszania lodów powtórz co najmniej 4-6 razy w odstępach ok. 45-60 min.
  5. Lody podaj jak chcesz, na przykład z miętą i kandyzowanym kumkwatem przekrojonym na połówki. Kumkwat możesz też wmieszać w lody tuż po wyjęciu ich z maszynki do lodów.
  6. Technicznie rzecz biorąc, lody z tego przepisu są sorbetem, ponieważ zawierają wyłącznie roślinne składniki (owoce, wegańska śmietana kokosowa, erytrytol lub cukier).

Lody pomarańczowe

Lody pomarańczowe

Lody pomarańczowe

Maszynka do lodów Zyle

Maszynka do lodów Zyle o pojemności 1 litra ma te same zalety, co poprzednia mniejsza wersja – jest bardzo prosta, intuicyjna i wygodna w użyciu. Działa szybko, a dzięki automatycznej funkcji chłodzenia, wystarczy dobrać skład lodów i włączyć maszynkę w jednym z dwu dostępnych trybów – soft albo hard. Nowa maszynka Zyle, choć nieco powiększona, wciąż pozostaje jednym z najmniejszych i najzgrabniejszych automatów do lodów, co sprawia, że nie tylko nie zagraca kuchni, ale stanowi jej niewątpliwą ozdobę.

Teraz obydwie maszynki do lodów Zyle (małą lub dużą) kupisz o 200 zł taniej! Sprawdź: oferta specjalna Ronic.

Dlaczego warto wyposażyć kuchnię w maszynkę do lodów?

Argumentów jest wiele, dlatego ograniczę się do tych, które uważam za najbardziej istotne. Mając w domu maszynkę do domowej produkcji lodów:

  • lody naturalne masz (naprawdę!) w zasięgu ręki – możesz wreszcie zapomnieć o sklepowych lodowych gotowcach, których jakość pozostawia wiele do życzenia,
  • nie musisz wczytywać się w lodowe etykiety z nadzieją, że znajdziesz w końcu te jedne jedyne, czyste i bez chemii (bo i tak nie znajdziesz, takie czasy),
  • w pełni kontrolujesz dobór i jakość składników, z których robisz lodowe i sorbetowe desery,
  • nie musisz wybierać spośród palety smaków uznanych przez producenta za godne wprowadzenia na rynek, ponieważ możesz wymyślać dowolne własne – jakie tylko chcesz,
  • w kwestii smaków ogranicza Cię tylko wyobraźnia, a od pomysłu na lodowy deser do jego realizacji upływają maksymalnie 1-2 godziny, ponieważ właśnie tyle potrzebuje maszynka, by kilka składników przeobrazić w pyszny sorbet lub lody,
  • alergie przestają być przeszkodą; w domu możesz wyrabiać dowolne zimne desery z pominięciem tych czy innych produktów – Ty decydujesz. Lody wegańskie, bezglutenowe, bez cukru, bez jajek, bez mleka i wszystkie inne masz w zasięgu ręki.

Lody pomarańczowe

Lody pomarańczowe

Lody pomarańczowe

Lody pomarańczowe

Lody pomarańczowe