Łosoś z cukinią i komosą ryżową.
Łosoś z cukinią i komosą ryżową to pyszna i elegancka zimowa sałatka, w której główną rolę gra gravlax przygotowany trochę na opak, czyli surowy łosoś marynowany przez ok. 2 dni w soli i redukcji z soku z granatów, która zastępuje tradycyjnie używany do gravlaxa cukier. Gotowy gravlax w smaku do złudzenia przypomina wędzonego łososia, choć to surowa marynowana ryba.
Delikatna i łagodna w smaku komosa ryżowa (quinoa) doskonale pasuje do gravlaxa, a dzięki temu, że świetnie chłonie sok z limonki, idealnie równoważy tłustość ryby.
Gravlax możesz przygotować również według tradycyjnej metody (marynata z soli, cukru, koperku) albo, w razie potrzeby, zastąpić go zwykłym wędzonym łososiem. Quinoa możesz zastąpić ryżem lub kaszą albo kuskusem (jeżeli używasz składników zawierających gluten).
Sprawdź też przepisy na gravlax.
Łosoś z cukinią i komosą ryżową – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 8-10 plasterków łososia marynowanego w soli i soku z granatów (gravlax) wg tego przepisu
- 150 g białej komosy ryżowej (quinoa)
- nieduża cukinia
- ok.15 pomidorków koktajlowych (u mnie: pomidorki daktylowe)
- 3 łyżeczki marynowanych kaparów
- garść listków kolendry, posiekanych
- garść koperku, posiekanego
- 2 łyżki pestek granatu
- sok wyciśnięty z jednej limonki
- oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
Łosoś z cukinią i komosą ryżową – PRZEPIS:
- Ugotuj komosę ryżową w proporcji jedna część komosy na dwie części wody (12 minut) i odstaw do ostygnięcia.
- Przy pomocy obieraczki do warzyw potnij cukinię w paski.
- W misce wymieszaj przestudzoną komosę ryżową, pokrojone na połówki pomidorki, kapary z zalewy, świeże zioła wraz z sokiem z limonki i oliwą extra vergine.
- Porcje sałatki przełóż na talerze. Dodaj po kilka (4-5) plasterków gravlaxa.
- Całość skrop oliwą i posyp pestkami granatu.